Skip to content

Fliegerhorst Aalborg OST #1 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse og manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

OBS

  • Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl aktion)

More
Hidden : 3/8/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


I midten af 1930’erne var et af de allervarmeste emner: Luftfart – Civil luftfart. Aalborg kommune var i 30’erne rigtigt med på noderne og en fremtidsorienteret kommune, med ”verdensudstilling” i 1933.

I 1936 luftede Aalborg kommune tankerne om en indenlands rute til København. Planerne blev til noget, og det skyldtes i første omgang at FLS direktør Gunnar Larsen stillede sin private flyveplads ved cementfabrikken Aalborg Portland i Rørdal til rådighed

Resultatet blev, at der den 1. september 1936 blev oprettet et datterselskab til DDL – A/S Provins Luftfartselskabet, fordi DDL officielt kun måtte drive internationale ruter. 4 dage efter åbnede ruten mellem København og Aalborg.

I forbindelse med den tyske besættelse af Danmark, blev Flugplatz Aalborg West ( I dag kendt som Aalborg Lufthavn) kraftigt udbygget og var ved krigens slutning en af Europas største flyvepladser. Efter Flugplatz Aalborg West’s udbygning blev det flyvepladsen ved Rørdals tur – Flyvepladsen blev kendt som: Fliegerhorst Aalborg OST (Eller mere mundret: Flugplatz Aalborg – OST)

Man genbrugte noget af tegningsmaterialet fra Flugplatz West, men beholdte den store græslandingsbane der dog blev udvidet til over dobbelt størrelse. Den oprindelige startbane på 400x400 meter var alt for kort og blev i flere omgange udvidet. Første udvidelse til 1000x200 meter var klar på kun 50 dage!! (Den 20. Juni 1940) Efter yderligere 5 dage var den flyveklar. Senere blev landingsbanen udvidet til hele 1250x880 meter.

Indtil sidst i 1943 var flyvepladsen primært i brug som offensiv jagerbase, men den var i hele sin operative virke en vigtig mellemstation i forbindelse med forsyningsflyvningerne til Norge.

Denne lille serie fører dig rundt til nogle af flyvepladsens støttefunktioner. Du bør huske vandtæt fodtøj og lygte.

Nogle af adgangsforholdene kræver lidt forsigtighed, så pas på dig selv.

PAS PÅ - Betonvejen ind til bunkeren er glat og adgangen til denne bunker er lidt vanskelig, den er glat og stejl og i indgangspartiet ligger der pigtråd.

Du skal ned og ind i den største bunker fra det tidlige bunkerprogram – 29 meter lang og 14 meter bred er den. Loftet er 2 meter tykt. Bunkeren er i det tyske materiale registreret som bygning nr. 137: Bunkertype 24 - Gefechtsstand – Auswertestelle Du vil flere steder stadigvæk kunne se den originale maling ¾ op ad væggen med en rød stribe og hvidt i toppen

Bunkeren lå ud til rullebanen ved flyvefeltet og har sandsynligvis været brugt som kommandobunker i forbindelse med ”flugleitung” – Altså som kommandobunker hvor ”luftbilledet” med egne og fjendtlige (allierede) luftstyrker blev samlet og vurderet.

Inde i bunkeren vil du finde en ammokasse med logbog og del-koordinater til brug for at kunne finde ”Fliegerhorst Aalborg OST #3”.

Inspiration/kilde: ”Den tyske udbygning af Rørdal Flyveplads 1940-45” af A.C.Johansen

I bogen ”Intet vover, intet vinder” af Ejvind Aagaard beskrives der et par sabotageaktioner mod flyvepladsen.

Værd at vide - Danmarks Statistik om 1936:

I 1936 var der indregistreret 6 flyvemaskiner i Danmark.

I 1936 kostede en enkeltbillet til København/Aalborg 25 kr. - Den gennemsnitlige timeløn for en arbejder var på 1,33 kr.

I 1936 blev der på Aalborg ruten (Den eneste godkendte provinsrute) befordret 277 Passagerer i alt inden vintermørket forhindrede flere flyvninger. Flyet var en Fokker F.VII med én motor, én pilot, én radiotelegrafist og plads til otte passagerer - Noget andet end nutidens SAS Airbus med plads til næste 200 passagerer.

I 1936 er der i Nordjylland indregistreret i alt 13.582 Automobiler og 1.922 Motorcykler

Priser:
Et 4 kg.s rugbrød 0,78 kr.
4 kg. Kaffe 4,42 kr.
Bajersk Øl 0,30 kr.
1 kg. Lurmærket smør 2,30 kr.
1 liter sødmælk på flaske 0,27 kr.
1 kg. Spegepølse 3,09 kr.
50 kg. kartofler 5,31 kr.

I 1936 havde man 1 uges ferie
1 1936 var arbejdstiden 48 timer om ugen.
1 1936 var den gennemsnitlige timeløn for arbejdere, i følge DA - Dansk Arbejdsgiverforening, på 1,33 kr.

In English:

WARNING: The entrance is guarded by barbwire and mud.

During World War II the German occupation forces did enlarge the private airbase belonging to the Aalborg Portland Company.

You will need to visit the largest bunker from the early stages of enlarging the airfield. This bunker was used as command station when/if engaged/attacked by enemy (allied) forces. The cache in this bunker is hidden in a Ammo-box including part of coordinate for finding ”Fliegerhorst Aalborg OST #3”.

Additional Hints (No hints available.)