Skip to content

Lamminrahka Traditional Geocache

Hidden : 1/17/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Lamminrahka on suoalue, josta on taannoin nostettu turvetta. Vieläkin on havaittavissa tästä syntynyt n. 20 m leveä ja n. 300 m pitkä avosuo.


SEPPO ILMARI KALLIO: KANGASALAN ASEMAN HISTORlAA, HALIMAAN ASEMAKYLÄ, ( KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY) kertoo: Lamminrahkalla oli vuosisadan vaihteen aikoihin Finlaysonin polttoturvetehdas. Se oli ensimmäisiä yrityksiä polttoturpeen teolliseksi valmistamiseksi maassamme. Puun hinta oli noussut 1890-luvulla ja siksi piti etsiä uusia polttoaineratkaisuja. Aloitteentekijä Finlaysonilla oli isännöitsijä Christian Bruun.
Vatialan taloilta ostettiin 34 hehtaarinsuuruinen Lamminkorvenalue. Laitoksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1898 agronomi Johan Bäckströmin johdolla. Suon reunalle rakennettiin 35 metrin pituinen asuinrakennus sadalle työntekijälle. Se oli jaettu miesten ja naisten osastoihin. Siinä oli myös keittiö ja toimisto. Lisäksi rakennettiin konehuone, tiilisavupiippu höyrykeskusta varten ja talli. Suolta rakennettiin puolentoista kilometrin pituinen kapearaiteinen rata Olkahisiin. Sen päähän tehtiin kivilaituri. Suon kuivattamiseksi kaivettiin mainitut, vielä näkyvissä olevat viemärit, jotka olivat kaksi metriä syvät ja loivareunaiset. Turvealue palstoitettiin 30 metriä leveisiin sarkoihin. Höyrykone sekä turvekone kuljetettiin suolle talvikelillä. Turvekone oli kiskoilla liikkuva ja sitä käytettiin höyrykeskuksen tuottamalla sähköllä. Turve lapioitiin turvekuopista nostureihin. Nämä siirsivät sen koneeseen, josta turve tuli ulos tiilikiven kokoisina tiiviinä kappaleina. Valmiit turvebriketit kuljetettiin junavaunuilla laivarantaan, josta ne edelleen vietiin proomuilla Finlaysonille. Täydet vaunut kulkivat alkuvauhdin saatuaan itsestään myötämaata Näsijärven rantaan. Korkeusero oli siinä 25 metriä. Tyhjät vaunut hinattiin hevosilla takaisin ylös Lamminrahkalle.
Tehdas oli toiminta-aikanaan melkoinen työllistäjä sekä kangasalalaisille että ympäristöpitäjäläisille, mutta se ei jäänyt kuitenkaan pitkäikäiseksi. Vuonna 1905 tehdasrakennukset paloivat ja koko toiminta osoittautui lopulta kannattamattomaksi. Joukko tamperelaisia teollisuusmiehiä osti laitteet ja alueen. Ennen ensimmäistä maailmansotaa toiminta pysähtyi kuitenkin lopullisesti, ja koneet kuljetettiin pois. Tulipalossa säilyneet rakennelmat purettiin.
Lopun siivoustyön teki luonto niin, että vain hyvällä tahdolla voi kuvitella Lamminrahkalla olleen vajaa vuosisata sitten hyvinkin vilkasta elämää.
----
Lamminrahka kuului vielä vuoteen 2008 asti Kangasalan kuntaan, mutta 1.1.2009 voimaan tulleella "maakaupalla" alue siirtyi Tampereen kaupunkiin:
" Kangasalan kunnanvaltuusto ja Tampereen kaupunginvaltuusto tekivät yhteisen esityksen valtiovarainministeriölle kuntarajan muuttamiseksi Ojalan alueella Tampereen kaupungin ja Kangasalan kunnan välillä siten, että Tampereen kaupungin alueeseen liitetään Kangasalan kunnan Lemposen kylän ....(useita tiloja ja määräaloja). Siirrettäväksi esitetyn alueen pinta-ala on noin 1,56 km2."
------
Lamminrahka on myös nimenä suunnitellulle uudelle 2020-luvulla rakentuvalle asuin-ja työpaikka-alueelle. Tämä alue varsinaisesti sijaitseen suoalueesta etelään rajoittuen Lahdentiehen ja rautatiehen. Alueen suunnittelusta on kätkön julkaisuhetkellä käynnissa aatekilpailu:
"Kangasalan kunta järjestää yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa yleisen aatekilpailun Lamminrahkan alueelle rakennettavan 2020-luvun kaupunkiympäristön suunnittelusta.
Lamminrahkasta tavoitellaan monipuolista, vetovoimaista ja imagoltaan vahvaa asumisen ja työpaikkojen aluetta. Tavoitteena on luoda kaupunkirakenteellinen kokonaissuunnitelma, jossa asuminen, työ ja vapaa-aika yhdistyvät toimivaksi ja vaihtelevaksi elinympäristöksi. Tampereen kaupunkiseudulla keskeisesti sijaitseva Lamminrahka on rakentamaton, luonto- ja virkistysarvojen kannalta merkittävä alue."
------------------
Lisäys 25.2.2009:
Lamminrahkaa koskevan yleisen aate (arkkitehti)kilpailun suunnittelutöiden jättö aika oli 20.2.-09. Suunnitelmat julkistetaan kesäkuun alussa. " Matkan varrella tulee ihan varmasti ongelmia lepakoiden ja liito-oravien kanssa. Lamminrahka on hyvin tärkeää liito-orava-aluetta, kertoo Kangasalan kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen Aamulehdessä"
----
Kaavoitustilanne 2012:
Lamminrahkan osayleiskaava laaditaan Lahdentien, Tampereen kaupungin rajan ja Tampere-Jyväskylä -rautatien rajaamalle alueelle. Lamminrahkaan suunnitellaan hyvät lähipalvelut ja joukkoliikenneyhteydet käsittävää, mutta samalla luonnonläheinen asuin- ja työpaikka-aluetta. Alustava asukasmäärätavoite on 6000-8000 asukasta ja työpaikkamäärä 500-1000 työpaikkaa.
Suunnittelua tehdään yhteistyössä Tampereen kaupungin Ojalan yleiskaavoituksen kanssa. Kevään 2012 aikana laaditaan Tampereen ja Kangasalan yhteistyönä Tampereen itäisen kaupunkirakenteen tarkastelu, jonka pohjalta Lamminrahkan ja Ojalan yleiskaavoitusta jatketaan.
Lamminrahkan osayleiskaavan valmistelussa seuraavaksi laaditaan osayleiskaavaluonnos tai useampia luonnosvaihtoehtoja. Luonnoksessa tärkeimpiä ratkaistavia asioita ovat alueen asukkaiden ja työpaikkojen määrä, rakentamisalueiden rajaus ja palvelujen sijoittuminen sekä Lahdentien eritasoliittymän paikka ja tulevaisuuden raitiovaunulinjan sijoittuminen. Luonnos tulee nähtäville vuoden 2012 aikana.

Additional Hints (No hints available.)