Skip to content

Mineral # 8, Bals Kobberverk Traditional Cache

Hidden : 9/8/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Bergverkskommunen Ballangen.


Bildet er tatt fra Bruna med Nilsen-varden som jeg begynte å bygge ca. i 1978.
Senere har mange hjulpet til


Ballangen ligger på sørsiden av Ofotfjorden i Nordland fylke. Bygda ligger 43 km sørvest for Narvik. Ballangen som selvstendig kommune, er relativ ung. Til 1925 var den nordlige delen med tettstedene Ballangen og Kjeldebotn en del av Evenes kommune, mens den sørlige delen med Melkedalen og Efjorden, tilhørte Lødingen. 1. juli 1925 ble den nordlige delen selvstendig kommune, med Ballangen som kommunesenter. I følge en artikkel jeg fant på Internett, så mener vedkommende at etableringen av Bjørkåsen Gruber var hovedgrunne til at Ballangen ble skilt fra Evenes. Den sørlige delen ble lagt til Ballangen kommune først i 1963.

Fjellene i Ballangen er spesielt rik på forskjellige mineraler, og det har jeg fått bekreftet på mange sider på Internett.

Det har vært mange forsøk på drift av forekomstene i kommunen. Det første forsøk på bergverksdrift i Nordland var kobberverket til den beryktede Bal som ble startet i 1636. Smeltehytten lå ved utløpet av Børsvannet, og jeg husker som barn at vi fant slagg der.

Det har vært fortalt mange sagn om Bal og hans tyranniske utnyttelse av folk, og da særlig den samiske befolkning. Resultatet ble at han til slutt ble drept på en bestialsk måte. Gruvene ble kastet igjen, og jeg mener at det fortsatt ikke vet hvot de var, ei heller funnet gruvene.

På 1670 var svenskene veldig interessert i kopperforekomstene i Rånefjell. De påsto til og med at Rånefjell var svensk !! Det skulle vært drift der andre halvpart av 1600-tallet, men driften varte i høyden ti år.

I følge NGUs særtrykk, er det registrert 39 gruver og malmforekomster med metalliske mineraler. I tillegg kommer andre mineraler som det har vært drevet på som dolomitt på Hekkelstrand, glimmer i Blåfjellet og kvarts i Råndalen.


Drømmen om det store funnet var levende blant mange i Ballangen. Da jeg bodde der, gikk jeg mye i fjellet, og rester etter skjerp der folk hadde leitet etter metaller, så en ”alle” plasser. Ved begynnelsen av 1900-tallet hadde man bare i Ballangsområdet mutet inn mer enn 600 skjerp.


Var og arbeidet hos en person en gang på 1970-tallet, og han påsto at det også var funnet gull i fjellet, men det er vell kanskje ønsketenkning, eller……………. Hvem vet !!


Mineral # 8, Bals Kobberverk.


Ved Lenninga i Børsvannet lå Smeltehytta til Bal.



Da jeg vokste opp i Ballangen på 1950-60 tallet, hørte jeg sagnet om Bal. Da var jeg vel usikker på om det hadde vært en virkelig person, eller en sagnfigur. Jeg hørte at han også at han hadde hatt smeltehytte for kobber ved Lendinga ved utløpet av Børsvannet. Husker at da vi var på besøk i Haugen, var vi og gikk på slaggdungene som lå ved Lendinga den gang.
Jeg kikket etter dem da jeg la ut cachen, men jeg fant ingen rester etter dem. Mulig andre kan hjelpe meg.
I dag er det vel ingen tvil om at Bal har levd, men når han flyttet til Balsnes i Ballangen, er det ingen som vet.
De opplysningene jeg bruker her, er hentet fra hjemmesiden til Ballangen Museum, og jeg har skriftlig fått tillatelse til å bruke dem.

Hvordan det kunne vært ved Bals Gruver.


Det eldste forsøk på bergverksdrift i Nordland, var Bals Kobberverk i Ballangen i Ofoten. Senere ble navnet Ofoten Kobberverk.
Kongelig privilegier for dette kobberverket ble meddelt langmand Jørgen Henrichsen (Staur) og hans svigersønn Mandrup Pedersen (Schønebøll) den 29. august 1636. Vet ikke sikkert hva det betyr, men jeg går ut fra at det hadde noe med rett til å drive mineralforekomstene.
Når Bal overtok kobberverket, er ukjent. Han var ikke norsk. Jeg antar at det kanskje var mest sannsynlig at han var dansk, men både fransk og spansk er nevnt i gamle notater. Han skulle også ha eide to andre kobbergruver som var større enn den i Ballangen, men det er ukjent hvor de var.

Hvordan det kunne vært ved Bals Kobberverk.


Etter sagnet levde disse fremmende på Balsnes et umoralsk og gudløst liv med blodige slagsmål og ville orgier der kvinner ble mishandlet.
Han utnyttet befolkningen på Balsnes, og bøndene ble utarmet.
Han stjal og slaktet rein fra samene, og de som prøvde å beskytte eiendommen sin, ble drept.
Han var kjent for å være en tyrann, og han tvang særlig den samiske befolkningen til å jobbe for seg. Samene ble tvunget til både å bryte malmen i gruvene, frakte malmen med rein til Smeltehytta ved Lendinga, og videre det ferdige kobberet ned til Ballangen.
Til sist ble hatet så sterkt at folket gjorde opprør, og han ble drept på en grufull måte. Sagnet sier at han ble bundet mellom fire hester som slet ham i biter.
Gruvene ble kastet igjen av samene som dro forbi dem, og på den måten, skjult for at de aldri skulle bli gjenåpnet igjen. Det ble påstått at den som røpte hvor gruvene var, skulle bli drept av en ond ånd.

Når Bal ble drept, er ukjent, men det må ha vært før 1670 en gang, for i 1670 var driften tatt opp igjen av amtmann Knud Gjedde og fogd Michal Brug, men da måtte de legge ned driften på grunn av lite driftskapital.

Kobberforekomsten ble av avgått bergmester Irgens beskrevet i ”Laboratorio og Proberstuen på Røros” i 1690 som den ”nobleste som der forefantes”.
Det er usikkert hvor disse rike kobberforekomstene var, men det er klart at det har vært gruvedrift på Botteneidet mellom Børsvannet og Råndal.




Elva som la grunnlaget for Smeltehytta, renner ned mot Djupåsen.

Jeg får takke Ballangen Museum for at jeg fikk tillatelse å bruke opplysningene og illustrasjonsbildene til denne beskrivelsen fra hjemmesiden til Ballangen Museum.
De har hentet mange opplysninger hos
Amund Helland: Topografisk-statistisk beskrivelse over Nordland amt.

Additional Hints (No hints available.)