Skip to content

Rätt till rätt miljö #8 - Källsortering Mystery Cache

This cache has been archived.

Avarness: Nu är denna borta. Tack för visat intresse! :)

More
Hidden : 1/3/2013
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Enligt Miljöbalken (MB 15:1 §) anses avfall vara ”varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med”.

Genom sopsortering kan farliga och värdefulla ämnen tas omhand och det mesta kan återvinnas. Vi sparar samtidigt energi och naturresurser samt skyddar människor och miljö. Genom att sortera soporna minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi.
Det är faktiskt lagbrott att inte sortera sina sopor och i MB:s hänsynsregler (MB 2:4,5 §§) står substitutions- /produktvalsprincipen respektive kretslopps- /hushållningsprincipen skrivna. Att källsortera ingår även i Sveriges miljömål och då särskilt i miljömål 4 (Giftfri miljö) samt 15 (God bebyggd miljö).
 
I Sveriges avfallsportal finns beskrivet var och hur man källsorterar sina sopor. Förbrukat material ska lämnas till platser beroende på vad det är:
 
Återvinningscentraler
Till kommunernas återvinningscentraler (ÅVC) kan du lämna grovsopor (exempelvis trasiga möbler), trädgårdsavfall, farligt avfall (exempelvis elavfall och färg), metallskrot, mindre mängder byggavfall samt större skrymmande förpackningar.
 
Återvinningsstationer
På återvinningsstationerna (ÅVS) kan du lämna förpackningar och tidningar. Återvinningsstationerna drivs av producenterna, som ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar.
 
Miljöstationer
I vissa kommuner finns miljöstationer för farligt avfall. De tar emot de flesta sorters farligt avfall, exempelvis färg, lack, lim och kemikalier. Elavfall ska dock lämnas till återvinningscentralen.
 
Apotek
Apoteken tar emot överblivna eller för gamla mediciner, dock ej cytostatika (cancermedicin) som ska lämnas till kommunens återvinningscentral.
 
Butiker
Pantflaskor och pantburkar tas emot i alla butiker som säljer dem. Många butiker tar också emot små batterier och i vissa kommuner kan man också lämna glödlampor och mindre elavfall i butiker. Gasflaskor, bilbatterier och bildäck ska lämnas till respektive försäljningsställe.
 
Polisen
Vapen, sprängämnen och liknande ska lämnas till polisen.


Så här efter jul- och nyårsstöket var det fullt upp hos familjen Gröön. Frugan storstädade hela huset och hade bett gubben sin att åka till ÅVS och ÅVC med diverse skräp. Hon hade varit snäll nog att skriva upp allting som skulle slängas på en lista (se nedan), så att inte något glömdes bort. Gubben packade därefter ner allt skräp i två stycken stora plastpåsar och begav sig iväg. Fortfarande är frugan hemma och undrar var hennes man tog vägen. Vet du?

Ett sugrör
En glödlampa
Två CD-skivor
Två konservburkar
En plastdunk
En mindre bit frigolit
En mjölkförpackning
Två kuvert
En julgran
En plastkruka
0,5 kg dagstidningar
En inbunden bok
En stekpanna
En broschyr om Hawaii
Ett dricksglas
En mjölpåse
Tre utbrunna värmeljus
2 kg presentpapper
Två toarullar
En porslinsfigur
1,5 kg reklamblad
En diskborste
Två pocketböcker




N 58° 2A.BCD
E 011° 5E.FGH


Lycka till att hitta gubben Gröön!
Ta med egen penna!


Additional Hints (No hints available.)