Skip to content

Vuorilammen luolat - The caves of Vuorilampi EarthCache

Hidden : 5/2/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[FIN] Kuopion Neulamäen rinteessä, lähellä Vuorilammen rantaa on geologisesti erittäin mielenkiintoinen kohde, nimittäin Vuorilammen luolat. Toinen luola on miehen pystyasennossa läpimentävä ja toinen vieressä oleva muistuttaa idästä katsottuna ulkoa päin jättimäistä kilpikonnaa, kuva alla.

LUOLATYYPIT JA LUOLIEN GEOLOGINEN SYNTYHISTORIA SUOMESSA.

Mikä on luola?

Eri lähteet määrittelevät sen mikä luola on eri tavoin. Erään määritelmän mukaan kalkkikivikalliossa oleva kynän mentävä aukko olisi luola mutta taas sukkapuikon mentävä olisi tiehyt. Toinen lähde taas määrittelee asian niin että vain 50 metriä pitkät ja ihmisen läpikuljettava aukko on luola. Suomessa yleisesti luolaksi luetaan kalliossa tai irtomaassa oleva tila tai onkalo jonne mahtuu mukavasti 2 – 3 ihmistä oleskelemaan. Lisäksi luoliksi luetaan myös kalliolipat, joiden alle sopii leiriytymään mukavasti 10 ihmistä, sekä eräät geologiansa ja historiansa vuoksi erityisen mielenkiintoiset onkalot. Geologian tutkimuskeskus on tutkinut Suomessa jo yli 700 luolaa. Ne sijaitsevat tasaisesti eri puolille Suomea, painottuen tiheimmin asutuille ja parhaiten tunnetuille seuduille.

Miten luolat ovat syntyneet Suomessa?

Mannerjään kulutus- ja kasautoiminta, jäätikön sulaminen ja sen aiheuttama sulamisvesien eroosio ovat synnyttäneet yli 80 % Suomen luolista. Loput Suomen luolista ovat taas syntyneet maan sisäisten voimien, kuten magman kiteytymisen, maankuoresta nousevien kuumien liuosten tai maanjäristysten avulla.Osan ovat synnyttäneet rapautuminen, juokseva vesi (Karstiluolat) ja vuorenvyöryt. Rakoluolat ja mannerjään toiminnan synnyttämät lohkareluolat ovat yleisimmät luolatyypit Suomessa, kuvat alla.


Lohkareluola ja oikealla Rakoluola

Suomi poikkeaa tässä suhteessa monista muista maista, joissa luolat ovat syntyneet eloperäisiin, nuoriin kalkkikiviin tai kalkkipitoisiin liuskeisiin syntyneitä ja juoksevan veden kalkin liuottamia karstiluolia. Suomessa on tietty joitakin Karstiluoliakin, joista tunnetuin on Torholan luola Etelä-Suomessa Lohjalla. Suurin osa lohkareluolista, rakoluolista, jäälohkareen sulaessa syntyneet maaluolat ja hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden aikana tai välittömästi sen jälkeen. Tällaisten luolien ikä on suurimmaksi osaksi 9500 – 12000 vuotta. Maanjäristysten synnyttämät luolat iät voivat vaihdella huomattavasti. Kallioperän kideluolat taas ovat jääkautta paljon vanhempia.

Huomattavaa on että luolien lisäksi mannerjää on synnyttänyt liikehtiessään erilaisia uurteita ja murrotyyppejä. Uurteiset kallionpinnat sekä eri murrostyypit ovat syntyneet jäätikön kuluttaessa alustaansa hiomalla. Jäämassojen mukana kulkenut irtain maa-aines on toiminut jäätikön liikkumisenergiana ja hioma-aineksena, kuva alla.

Jäätikön aiheuttamia kulutuksen muotoja kalliopinnoilla. 1. Uurteita 2. Kouru 3. Pirstekaarre 4. Sirppikouru 5. Sirppimurros 6. Simpukkamurros 7. Ristiuurteita.

LUOLATYYPIT

Kideluolat Magman kiteytymisen ja kiven huokosissa virtaavan kuuman veden liuottaman mineraaliaineksen aiheuttama kiven koostumuksen muuttuminen (Hydroterminen muuttuminen)

Tektoniset rakoluolat Syntyvät maanjäristyksissä.

Karstiluolat Synnyttää kalkkipitoisessa maaperässä juoksevan veden aiheuttama karbonaattikiven liukeneminen

Tafonit Eräs onkalorapautumistyyppi, tafonirapautuminen

Preglasiaaliseen rakorapautumiin liittyvät luolat Tämän tyypin on synnyttänyt jääkautta vanhempi rapautuminen ja jääkautinen ja sen jälkeinen eroosio

Muut rapautumisluolat Ovat syntyneet jääkauden jälkeen kemiallisessa rapautumisessa tai pakkasrapautumisessa.

Glasiaaliset rakoluolat Seuraavan alla mainitun luolatyypin lisäksi Suomen yleisin luolatyyppi. Syntyneet mannerjään kuljetuksen ja sulamisen aiheuttamalla rakojen avautumisella.

Glasiaaliset lohkareluolat Suomen yleisin luolatyyppi glasiaalisten rakoluolien lisäksi. Syntyneet mannerjään lohkarekuljetuksessa ja lohkareiden päällekäin kerrostumisesta.Syntyneet jääkauden lopulla 10000-12000 vuotta sitten

Glasiaaliset maaluolat Syntyneet irtomaahan hautautuneiden jäälohkareiden sulaessa.

Rantaluolat Syntyvät aallokon ja jäiden aiheuttamasta eroosiosta.

Maan- ja vuorenvieremän aiheuttamat luolat Maanvieremän tai vuorenvieremän aiheuttama lohkareiden kasaantuminen ja rakojen avautuminen,

Glasifluviaaliset ja fluaaliset luolat Synnyttää juoksevan veden aiheuttama eroosio (Hiidenkirnuja)

Jäätikön hiovan kulutuksen synnyttämät luolat Hiova jäätikköeroosio

Jääluolat Luolaan syntyy kesän yli säilyviä routa- ja jääkerroksia.

Vuorilammen luolat syntyivät miljoonia vuosia sitten kallion liikehtimisessä syntyneestä gneissistä. Vuorilampi on murrosvyöhykkeessä, joka muodostunut Neulamäen doomin ympärille. Alueen kivilajit ovat nuorempia (1900-2100 miljoonaa vuotta ) kuin Neulamäen sisäosat muodostava arkeinen, yli 2500 miljoonaa vuotta vanha gneissi. Doomi on suoraan ylöspäin hiukan kuplan tapaan noussut poimu. Nykyää poimun yläosa on kulunutpois. Kaikkiaan Kuopion kohdalta arvioidaan kuluneen pois 10-15 km kiveä sen jälkeen kuin täällä 1800-1900 miljoonaa vuotta sitten tapahtui Karjalainen vuorenpoimutus.Suurin osa luolamuodostuksesta liittyy jääkauteen ja jään sulamiseen, mutta eräät perusasiat kuten kivilajit, ovat hyvin vanhoja ja Vuorilammen murroslinja ikäkin on varmasti kymmeniä tai satoja miljoonia vuosia.

Jyrkät kallioseinämät pyörittävät GPS-laitetta nollapisteellä, mutta uskon että nollapiste on sen verran tarkoissa koordinaateissa että nämä Kuopion kaupunki-alueen ehkä kaksi merkittävintä luolaa ovat hyvin tunnistettavissa. Antakaa palautetta sähköpostissa / loggauksissa miten hyvin koordinaatit ohjasivat holvimaisen luolan suulle..

Ja eikun tutkimuksia suorittamaan:

TEHTÄVÄT NOLLAPISTEELLÄ:

1.Mene annettuihin koordinaatteihin ja näet edessäsi luolan. Kerro mitä luolatyyppiä tämä nollapisteellä oleva luola edustaa ja miten arvioit sen opitun perusteella syntyneen?

2.Siirry sitten waypointeissa koordinaatit annetulle luolalle joka on tämän nollapisteen luolan vieressä ja muistuttaa sivusta päin katsottuma jättiläiskilpikonnaa. Mitä luolatyyppiä tämä luola edustaa ja miten arvioit sen opittujen luolatyyppien perusteella syntyneen?

3. Nyt kun olet telttamaisen luolan oviaukolla, katso luolan suun oikeanpuoleista seinämää, millaisia murrostyyppejä tunnistat oppimasi perusteella kyseisestä kallioseinämästä?

4.Vapaa-ehtoistehtävänä on jos otit kameran mukaasi ja haluat kuvata esiteltyjä luolia, ota gepsistäsi tai jos kaveri mukana niin itsestäsi kuva holvimaisen luolan suulla annetuissa koordinaateissa, niin että gepsisi tai sinä ja gepsisi näytte holvimaisen luolan suu-aukolla. Valokuvatehtävät ovat Earthcache.org-sivuston säännöissä vapaa-ehtoistehtäviä, joten jos tällaiseen tehtävään innostusta löytyi, voit liittää kuvasi loggaukseen.

5.Lähetä vastauksesi Message Centerin kautta. Voit logata kätköllä käyntisi heti vastausten lähettämisen jälkeen - älä jää odottamaan vastausta!

Mielekästä geologian tutkimusretkeä Vuorilammen luolille!

[ENG] In the hillside of Neulamäki, Kuopio, nearby strand of Vuorilampi (Mountain Pond) local geologically very interesting sight, namely The caves of Vuorilampi. Another cave is as high that man can walk through in vertical position and another cave beside reminiscent from east-side wiewed mammoth turtle, picture below.

THE CAVE TYPES AND THE GEOLOGICAL HISTORY OF CAVES IN FINLAND

What is cave?

Different references defines that what is cave by different ways. Certain reference tells that in limestonerock being pen's through going hole would be cave but if it only too small that knitting needle goes through, it is duct. Another reference defines that matter the way that only 50 meters long and human to go through hole is cave. Here in Finland is usually called caves in rock or in overburden being area or cavity where can fit into 2 – 3 peoples to stay nicely. Moreover by caves we counts also ledges, which under can stay 10 peoples nicely as camped, and also certains with geological and historical on specially interesting cavities. Finlands geological investigation center (GTK) has investigated in Finland already over 700 caves. They locals evenly different sides of Finland, emphasized the most dense inhabited and the most known areas.

HOW THE CAVES HAS BORN IN FINLAND?

Continental glacier consumption- and accumulation action, glacier's melting and it's caused by melting-waters erosion has created by over 80 % from Finland's caves.The rest of Finland's caves has created by forces of inner ground, like crystallization of magma, from crust rising hot solutions or with earthquakes help. Part of them has created weathering, running water (Karst caves) and avalanches. Crevice caves and continental glacier's action's created boulder caves are the most usual cave types in Finland, pictures below.


At the first is boulder cave and at right crevice cave.

Finland makes difference in that case from many other countries, where caves are created to organic, young limestones or calcareous schists born and running water's lime dissolved Karst caves. In Finland we have also some karst caves and the most known is the cave of Torhola in Lohja, Southern-Finland. The biggest part of boulder caves, crevice caves, melting of glacial ice blocks created earth caves and potholes was born at the times of ice age or immediately after it. The biggest part of this kind of caves are 9500 – 12000 years old. The ages of the caves what earthquakes has created can vary a lot. The crystal caves of bedrock are lot of olders than the last ice age.

Notable is that moreover caves continental glacier has made by movement different kind of striations and fracture types. Striationed rock surfaces and different kind of fracture types has created by glacier consumptioning its base as grinding. With a ice masses moved on movable soil has worked as glacier's moving energy and as grinding material, picture below.


THE CAVE TYPES

Crystal caves
Process: Magma crystallisation and/ or hydrothermal fluids

Seismotectonic crevice caves
Process: Earthquakes

Karst caves
Process: Limestone solution. Running waters makes carbonate stone's solution in calcareous soils

Tafoni caves
Process: Tafoni weathering in silicate rocks

Weathering caves in preglacial weathering zones
Process: Preglacial chemical weathering and glacial/postglacial erosion

Other weathering caves
Process: Postglacial (mostly frost) weathering. Frost weathering is often one agent of polygenetic caves, especially weathering granitoid areas.

Glacial crevice caves
Process: Quarrying glacial erosion. General cave type. Most of this caves developed at the end of the ice age as a result of the action of the cold base ice-sheet 10000-12000 years ago.

Glacial boulder caves
Process: Glacial boulder transport and sedimentation.The caves are formed and between boulders heaped by the glacial ice. The caves may be in finely-divided till-covered boulder caves or in boulder caves above the land surface without till cover. Another general cave type and these were formed at the end of ice age 10000-12000 years ago.

Glacial earth caves
Process: Melting of glacial ice blocks buried in till or esker material. The fine-grained material of cavewalls and roof over-consolidated by the weight of the ice-sheet. Consequently, hollows that formed during ice-melting do not collapse to form kettle holes, but to form caves.

Marine erosion caves
Process: Wave erosion and winter ice erosion

Rockslide-caused boulder caves
Process: rockslide and rockfall. This caves are postglacial.

River erosion caves
Process: erosion caused by running water (potholes)

Glacial abrasion caves
Process: Glacial abrasion

Ice caves
Process: unusual cold microclimate in cave makes that into cave form over summer staying frozen ground- and ice-sheets.

VUORILAMPI AREA AT GEOLOGICALLY

The caves of Vuorilampi formed millions years ago from in rock movement's born gneiss. Vuorilampi is in fracture zone, which has formed around the dome of Neulamäki. The stone types of this area are younger (1900-2100 millions years) than interior of Neulamäki formed by archean, over 2500 millions years old gneiss. The dome is straight upside little bit like bubble rised fold. At nowadays the top of fold has consumptioned out. Total from Kuopio area has expected consumption out 10 – 15 kilometers stone after that when here happened 1800 – 1900 millions years ago Carelian mountain folding. The biggest part of cave formation concern by ice age and ice-melting, but a certain common cores like stone types, are very old and the fracture line of Vuorilampi is definitely many ten or many hundred years old.

Precipitous rock-walls circulates GPS-signal in the zero-point, but I believe that zero-point is as much exact coordinates that those two the most significant caves from the city of Kuopio is as well recognizable. Please, give me feedback in email or geocaching logs, how well the given coordinates navigated you to the mouth of vault-like cave...

And now, let's go given coordinates and make investigations!

TASKS AT ZERO-POINT:

1.Go to given coordinates and you'll see the cave front of you. Tell with your own words what kind of cave type this at the zero-point beeing cave is and how do you think it has formed by with thinks that you've learned?

2.Then move on in the waypoints given coordinates, to the cave, which is beside of this cave of zero-point and reminiscent from beside looked of mammoth turtle. What kind of cave type this cave is, and how do you think by learned cave types based on, it has formed?

3.If you watching right-side of cave's doorway to the wall, which kind of fracture types do you recognize after this education?

4.Volunteer-task: If you took your camera with you and you'd like to take some pictures from introduced caves, you can take a picture from your GPS or if you have someone friend with you, from yourself, like that your GPS or you and your GPS shows into doorway of the vault-like cave. Picture tasks are volunteers in the Earthcache.org web sites guidelines, so if you have enthusiasm into this like task, you can add it to your found-log.

5. Send your answers to cache owner in the Message Center and log your visit!

HAVE A PLEASANT GEOLOGICAL INVESTIGATION TRIP ON TO CAVES OF VUORILAMPI!

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)