Skip to content

De Laaiende Linies Fort Sint-Jan Traditional Geocache

This cache has been archived.

mcbest_geo: Te veel onderhoud door vandalisme

More
Hidden : 5/18/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP, EN LEES EERST DE HINT BIJ DEZE CACHE



Serie "De Laaiende Linies" bestaat uit zeven caches, zes bij verschilende forten en een bonus welke je kunt vinden met de informatie gegeven bij de betreffende caches. Vergeet deze dus niet te noteren.


1: De Laaiende Linies Fort Sint-Jan
2: De Laaiende Linies Fort Sint-Joseph
3: De Laaiende Linies Fort Sint-Jacob
4: De Laaiende Linies Fort Sint-Livinus
5: De Laaiende Linies Fort Sint-Nicolaas
6: De Laaiende Linies Fort Ferdinandus
7: De Laaiende Linies BONUS


Ter gelegenheid van de eerste ‘Fortennacht’ in 2011 werd het Suske en Wiske-album 'De Laaiende Linies' gemaakt.(in het kader van het Europese Interreg IVA-project: "Forten en linies in grensbreed Perspectief"


Suske en Wiske - De Laaiende Linies

Suske en Wiske flitsen met de teletijdmachine van Professor Barabas naar het jaar 1641 en Jerom en Lambik naar het jaar 1622 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog). Wiske raakt Schanulleke kwijt door een offer door een Spaanse rat en een Staatse raaf. Om Schanulleke terug te krijgen moeten ze de twee gouden ogen proberen terug te vinden om zo de vloek te verbreken.


Speciale uitgave voor de Staats-Spaanse Linies. Speciaal Suske en Wiske kort-verhaal van 22 pagina's en 8 extra pagina's met informatie over de forten en linies, in de Nederlandse provincies Zeeland en de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.


---------------------------------------------------------------------------------------

FORT SINT-JAN


Met de Staatse verovering van Sas van Gent en Hulst in 1644-1645 kwamen heel wat Spaanse forten in Staatse handen terecht. Met de vrede van Munster werden de grenzen vastgelegd, dit maakte voor de Spanjaarden de aanleg van een nieuwe noordelijke verdedigingslinie overbodig.


De Negenjarige oorlog bracht verandering in deze toestand. Toen werd al een eerste nieuwe linie opgericht. De Bedmarlinie werd tijdens de Spaanse successieoorlog aangelegd en liep van Knokke tot fort de Perel II aan de Schelde. Onder andere het fort van Beieren en het fort Sint-Jan werden toen opgericht door Franse troepen.


In het natuurgebied De Stropers is nog een deel van de linie goed zichtbaar, de redans zijn er vrij goed bewaard gebleven. Een deel ervan wordt nu gerestaureerd door de Vlaamse Landmaatschappij.


Het fort Sint-Jan werd oorspronkelijk eind 16de eeuw aangelegd door de Spanjaarden, en werd tijdens De Opstand nooit door de Staatsen veroverd. Tijdens de Spaanse successieoorlog werd het volledig herwerkt en in de linie opgenomen. Het is nu nog relatief goed bewaard, maar wordt doorsneden door een weg aangelegd tijdens de Oostenrijkse periode.



---------------------------------------------------------------------------------------

Additional Hints (No hints available.)