Skip to content

Rötymännikön Jättökivi Traditional Geocache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 6/24/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Historiallinen tarina- ja kulttipaikka vanhan historiallisen kärrytien varrella. Mikrokätkö on siirtolohkareen nimeltä Jättökivi halkeamassa. Rasian peitekiveen saa helposti näkö- ja kosketusyhteyden. Hämärissä voi lisävalo olla tarpeen. Laitathan purkin samanlailla, että seuraavakin saa otteen peitekivestä. Kulku vanhaa kärrytietä männikköperäntien suunnasta. Veitsimäentieltä ei kulkua.

Jättökivi. Historiallinen kultti ja tarinapaikka Ylivieskan Rötymännikössä. Tarinan mukaan kiven viereen on kätketty aarre sekä haudattu lapsi. Kivelle vie historiallinen kärrytien ura. Koska tie tykkää kulkemisesta, niin suosittelen lähtöpisteeksi männikköperän suuntaa.

Historiallinen kärrytie kulkee suoraan lounais- koillinen suunnassa Veitsimäentieltä Perkkiönperälle. Tie päättyy Veitsimäentiehen lähes talon pihassa. Kiveä ei voi olla löytämättä, sillä se on ladon kokoinen. Suosittelen mielenkiintoista reittiä, joka lähtee Männikköperän tieltä historiallisen kärrytien koillispäästä 64° 5. 12` , 24° 28. 649`. Sieltä kun kulkee, niin näkee, kokee ja ehtii miettiä millaisia kulkijoita tiellä on aikoinaan ollut. Tiekään ei katoa jäljettömiin kun sillä kävelijöitä riittää. Täältä käsin kannattaa varautua kosteutta kestävillä kengillä. Auton voi jättää tien päähän. Veitsimäentien suunnan asukkaat voivat liikkumisesta ärsyyntyä, joten ainoa suunta on Männikköperäntieltä

Kysymykseeni geokätköstä historialliseen kohteeseen sain Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon johtajalta seuraavanlaisen viestin:
”Minusta idea on loistava eikä loukkaa historialliisia kohteita mitenkään, päinvastoin, nostaa ne esiin, kuten toteat. Kulttuurihistorialliset kohteet soveltuvat geokätköilykohteiksi mainiosti, kätkö itsessään kun on aina pieni. Kohteiden tunnettuus ja ihmisten ymmärrys kohteiden arvoa kohtaan toivottavasti lisääntyvät. Luulenpa, että jonkun meidän museomme rakennuksen kivijalassa on geokätkö.”

Museoviraston tiedot kohteista
perustiedot lisätiedot
alakohteet
tutkimukset
kooste

Nimi: Rötymännikkö Kunta: Ylivieska
Järjestysnumero: -1
Laji: muu kulttuuriperintökohde Vedenalainen: ei
Muinaisj.tyyppi: kulkuväylät Tyypin tarkenne: tienpohjat
Rauhoitusluokka: ei määritelty Lukumäärä: 2

Ajoitus: historiallinen Ajoitustarkenne: ei määritelty

Koordinaatit: P: 7108602 I: 376598
P (YKJ): 7111580 I (YKJ): 3376720
Lat (ETRS89/WGS84): 64,08198520° Lon (ETRS89/WGS84): 24,46914444°
Lat (ETRS89/WGS84): 64° 4,9191' Lon (ETRS89/WGS84): 24° 28,1487'
Lat (ETRS89/WGS84): 64° 4' 55,1467" Lon (ETRS89/WGS84): 24° 28' 8,9200"
Z/m.mpy alin: Z/m.mpy ylin:
syvyysmax: syvyysmin:
Koord.selite:
Etäisyystieto: Ylivieskan kirkosta 3,2 km länsiluoteeseen
Peruskartta: 243107 Perusk. nimi: Ylivieska

Kuvaus: Katkoksia lukuunottamatta noin 500 m:n matkalla säilynyt tienpohja, jossa selvästi havaittavissa kaksi uraa noin metrin etäisyydellä toisistaan. Tienpohjaan ei ole tuotu täyttömaata vaan tie seuraa luonnollista maanpintaa, vain kiviä on raivattu sivulle.

Tie on merkitty vuoden 1767 isojakokartalle. Se johti alunperin Kalajoen lähellä kulkevalta pitäjätieltä kahdelle Savelan kylän torpalle.
Luonti: 28.9.2009 Muutos: 25.1.2013

perustiedot lisätiedot
alakohteet
tutkimukset
kooste

Nimi: Jättökivi Kunta: Ylivieska
Järjestysnumero: -1
Laji: mahdollinen muinaisjäännös Vedenalainen: ei
Muinaisj.tyyppi: kultti- ja tarinapaikat Tyypin tarkenne: tarinapaikat
Rauhoitusluokka: ei määritelty Lukumäärä:

Ajoitus: historiallinen Ajoitustarkenne: ei määritelty

Koordinaatit: P: 7108587 I: 376579
P (YKJ): 7111565 I (YKJ): 3376701
Lat (ETRS89/WGS84): 64,08184395° Lon (ETRS89/WGS84): 24,46876744°
Lat (ETRS89/WGS84): 64° 4,9106' Lon (ETRS89/WGS84): 24° 28,1260'
Lat (ETRS89/WGS84): 64° 4' 54,6382" Lon (ETRS89/WGS84): 24° 28' 7,5628"
Z/m.mpy alin: 57,00 Z/m.mpy ylin:
syvyysmax: syvyysmin:
Koord.selite:
Etäisyystieto: Ylivieskan kirkosta 3,15 km länsiluoteeseen
Peruskartta: 243107 Perusk. nimi: Ylivieska

Kuvaus: 1700-luvun kärrytien vieressä sijaitseva 7 x 5 x 3,5 m:n mittainen siirtolohkare, johon liittyy kaksi kärrytiehen viittaavaa tarinaa: "Kiven viereen oli kätketty aarre. Sen löysi, jos kaivoi siitä paikasta, jonka yli kiven ohi ajaessa kärryn pyörä kulki". "Kiven viereen on haudattu tapettu lapsi, joka öisin huudollaan häiritsi ohikulkijoita" (Ylivieskan kirja, s. 326 - 327).
Luonti: 28.9.2009 Muutos: 17.6.2010

Tarinatyyppi metsässä itkevästä lapsivainajasta, joka valittamalla ilmaisee kuolemansa ja salaisen hautapaikkansa on pohjoismaissa tyypillinen tarinatyyppi, samoin kuin tarinat aarteista. Toista tyyppiä tarinan synnystä kutsutaan memoraatiksi, jossa yhden ihmisen kokemuksesta kehittyy tarina. Ylivieskassa tälläinen memoraatti on syntynyt Iisalmen radan valmistuttua, jolloin siellä on uskottu kirkkaan tulipallon kulkevan radanvartta pitkin. Jättökivellä joissakin lähteissä Heittokivellä on ollut ihan penkki utelijaita kuuntelijoita varten, jossa ovat voineet kummittelua odotella. Radanvarrella on ollut mökki, johon on kokoonnuttu seuraamaan tulipallon ilmestymistä - turhaan.

Muinaisjäännökset – maan arkisto
Kiinteät muinaisjäännökset ovat maassa säilyneitä merkkejä entisajan ihmisten asumisesta ja toiminnasta.
Esihistorialliset muinaisjäännökset ovat kulttuurimaiseman vanhin elementti ja ainoa dokumentti ajoista, joista ei ole kirjallisia lähteitä. Keskiaikaiset ja sitä nuoremmat muinaisjäännökset muodostavat nykyisen maisemarakenteen perustan ja ovat myös tärkeitä tutkimuskohteita. Muinaisjäännökset ovat merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä.
Muinaismuistolain keskeiset säädökset
Kiinteät muinaissäännökset on Suomessa suojeltu muinaismuistolailla 295/63). Lisäksi niiden suojelua säätelee Suomen vuonna 1995 allekirjoittama eurooppalainen yleissopimus arkeologisen kulttuuriperinnön suojelusta, nk. Maltan sopimus.
Muinaismuistolaki (MML) sisältää säännökset muinaisjäännösten suojelusta Sen 1 §:ssä sanotaan ” Kaikki kiinteät muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja muistoina Suomen aikaisemmasta asutuksesta ja historiasta. Ilman tämän lain nojalla annettua lupaa on kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen , muuttaminen , vahingoittaminen poistaminen ja muu siihen kajoaminen kielletty”
Muinaismuistolaki rauhoittaa automaattisesti ilman eri toimenpiteitä lain piiriin kuuluvat kiinteät muinaisjäännökset ja kieltää toimenpiteet , jotka saattavat olla vaaraksi muinaisjäännöksen säilymiselle (MML 1 §)
Kiinteillä muinaisjäännöksillä ei ole ikärajaa. Laki koskee niin esihistoriallisia kuin historiallisiakin kohteita. Nuorimpia suojelun piiriin luettuja kohteita ovat eräät toisen maailmasodan aikaiset puolustuslaitteet. Esihistoriallisen ajan kohteiden suojelusta vastaa Museoviraston arkeologian osasto ja historiallisen ajan kohteista Museo-viraston rakennushistorian osasto.
Muinaismuistolaki määrää yleisen maankäyttöhankkeen tai kaavoituksen suunnittelijan selvittämään suunnitelman vaikutukset kiinteään muinaisjäännökseen (MML 13 §) Laki myös määrää yleisen tai suurehkon yksityisen työhankkeen suunnittelijan rahoittamaan hankkeen aiheuttamat kustannukset. (MML 15 §) .
Mikäli maata kaivettaessa löytyy kiinteä muinaisjäännös ( laki (MML 14 §) määrää keskeyttämään työn ja ilmoittamaan asiasta Museovirastolle tai maakuntamuseolle. ajantasainen muinaisjäännösinventointi ja kohteiden merkitseminen eritasoisiin kaavoihin tähtäävät siihen, ettei tällaisia rakennuttajan ja maanomistajan kannalta haitallisia tilanteita syntyisi.
Muinaismuistolla pyritään turvaamaan maassa olevan kansallisen kulttuuriperinnön säilyminen tulevien sukupolvien nähtäväksi ja tutkittavaksi.

Additional Hints (Decrypt)

Xllxvfgl uvrzna äyä xvvcrä

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)