Skip to content

Tikkamannilan Kivinavetta Traditional Geocache

This cache has been archived.

TeamLeppis: poistetaan kun puutkin lähti

More
Hidden : 3/3/2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


...Kivisen navetan ohi ajaa päivittäin moni Tikkakosken nykyinen asukas, mutta harva tietää sen historiaa...

Tervetuloa Tikkamannilan Kivinavetan Kätkölle!


Cache for the Old stone barn of The Tikkamannila Mansion. The Mansion itself is long gone and only ruins are left but stone barn has lived through the years, serving now as a private Kindergarten

Kivinavetta sijaitsee entisen Tikkamannilan Kartanon mailla, ja kartanon tiluksiin liittyvien rakennusten raunioita on alueella enemmänkin.

Aikoinaan Tikkamannilan Kartano on ollut todella iso tila ja nykyisen Tikkakosken taajama koostuu suurelta osin tuon kartanon entisistä maista.

Kartano on aikoinaan ollut myös Tikkakosken suurin työnantaja, ja yhdessä Tikkakosken Tehtaiden kanssa se on jättänyt oman jälkensä alueen historiaan.

Internetin syövereistä löytyi pieniä palasia alueen historiaa (Mika Solanti kirjoittanut 2 osaisen Historian jota tässä vapaasti lainataan),  enemmän ja tarkemmin sitä varmasti löytyy Jyväskylän Maakunta-arkistosta. Jos tiedoissa on puutteita tai virheitä, niin ottakaa yhteyttä niin korjataan tiedot.

Mutta palataanpa ajassa pieni tovi taaksepäin ja katsotaan kuinka Tikkamannilaan on moinen kivinavetta noussut, ja mikä sen tilanne on nykyään...


Tikkamannila oli Suomen suurimman kartanon eli Jokioisten kartanon maat omistaneen, valtaneuvos ja yliamiraali, Klaus Kristerinpoika Hornin (1518 -1566) rälssitila ja tämän kuoltua hänen puolisonsa Kristina Krumme otti Tikkamannilan lampuodiksi Eerik Mannisen vuonna 1586.

Tikkamannila siirtyi Mannisen suvulle 1500-luvulla. Eerik Manninen oli isäntänä Tikkamannilassa vuosina 1586 – 1608 ja tämän poika Lauri Eerikinpoika Manninen oli isäntänä vuosina 1609 – 1630. Monien vaiheiden kautta tila siirtyi Mechelinin suvulle, joka omisti Tikkamannilan tilan vuosina 1871 – 1908.

Sveitsin kansalaisuuden omannut juustomestari Constantin Bernhard hankki tilan vuonna 1908 Uno Mecheliniltä, joka joutui luopumaan tilasta taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Bernhardin omistaessa tilan, siellä tehtiin lukuisia uudistuksia, jotka olivat vuosikymmeniä aikaansa edellä sen ajan talonpoikien mielestä.  Tikkamannilan kartanon viljelys oli koneistettu 1900-luvun alussa ja tarvittavat koneet tehtiin Tikkakosken tehtaalla Bernhardin piirustusten mukaan. 

Tilalla oli myös mm. oma sähkölaitos Kuokanjoessa, mistä saatiin voima- ja valovirta. Myös latoihin oli vedetty sähköjohdot ja niissä olivat sähkökäyttöiset heinähissit. Muita koneita olivat itsesitova leikkuukone ja jo ennen sotia hankitut telaketju -traktorit. Kartonon pihassa oli vesitorni mihin vesi pumpattiin lähteestä. Kartanon ylinjohto oli koulutukseltaan ja ammattitaidoiltaan sen aikaista alansa huippua, joten se pystyi jakamaan valistusta ympäristöönsä.

Bernhardille meijeri oli maanviljelystä tärkeämpi asia ja kun hän muutti Tikkamannilaan,  hän rakensi meijerin Emmental -juuston tuotannolle. Juustoa markkinoitiin etupäässä Venäjälle, koska Bernhardilla oli vakituiset kauppasuhteet Pietariin. Meijeri vaati suunnattomasti maitoa ja niitä varten oli rakennettu iso kivinavetta, mihin sopi 240 lehmää. Lehmät olivat ayshire -rotua.

1910-luvulla Tikkamannilan kulta-aikana siellä pitivät Jyväskyläläiset torikauppiaatkin viikonloppuisin toripäiviä, joille kokoontui koko seutukunnan väki.

Elämän tyrskyt ja historian mullistukset löivät kuitenkin Bernhardia vastaan. Venäjän Vallankumous antoi kuoliniskun juustomarkkinoille, Suomen itsenäistymisen aikoihin tapahtunut Torpparihäätö söi työväen luottamuksen ja lopulta Bernhardille tuli vuonna 1922 avioero Suoma Dagmar Vuolijoesta, mikä johti Kartanon jakoon.

Vuonna 1928 asutushallitus osti Valtiolle Tikkamannilan Kartanosta 628 hehtaarin alueen asutustarkoituksia varten, mikä vaikeutti pirstaloituneen Kartanon viljelyä koska palstat eivät enää olleet yhtenäiset. 1928 tiluksilla riehui myös tulipalo jossa tilan rakennuksista suurin osa – kuten kartanon päärakennus, hevostallit ja meijeri – paloi maan tasalle.

Lopulta Tikkamannila meni konkurssiin 1931 ja Bernhard kuoli köyhänä miehenä Lahden kunnalliskodissa 1950-luvun alkupuolella.

Sotien aikana tila muuttui varastoksi sotatarvikkeille sekä patruunatehtaaksi ja omistus siirtyi lopulta puolustusvoimille, minkä omistuksen aikana kivinavetta rappeutui pahoin. Vuonna 1984 Jyväskylän Maalaiskunta osti kivinavetan ja se kunnostettiin rintamamiesten toimesta näyttelykuntoon. Taidenavetassa ehdittiin järjestää useita taidenäyttelyitä. Navettassa toimi tuolloin myös Tikkamannilan Matkailukeskus ja siellä oli pieni kahvila sekä matkamuisto myymälä

Jykes Kiinteistöt osti Tikkamannilan navetan Jyväskylän maalaiskunnalta vuonna 2002, kun elektroniikan sopimusvalmistaja Sanminalle haettiin lisätilaa. Sanminan sopimus jäi kuitenkin lyhyeksi, kun se lopetti Tikkakosken tuotantoyksikkönsä vuoden 2003 alkupuolella. Sanminan jälkeen Tikkamannilan navetassa toimi muun muassa Tikkakosken yläasteen opetustiloja.

Myös Niemisen Kauppakulma toimi tiloissa tovin yhtä aikaa yksityisen Päiväkoti Tarinan kanssa kunnes syksyllä 2007 päiväkoti Tarina sai koko vanhan navetan käyttöönsä.

Navetan kiinteistön omistaa nykyisin Rakennustoimisto Alonen Oy joka osti kiinteistön keväällä 2007.

Näin on tultu pieni matka Tikkakosken historiaa aina 1600 -luvulta 2010 -luvulle.


Toivottavasti näet nyt ympärilläsi olevan maiseman hiukan erillaisena. Muutos suuren Kartanon maatalous -rakennuksesta nykyaikaiseksi ja turvalliseksi päiväkodiksi on melkoinen askel. Yhtäkaikki, Kivinavetta jatkaa elämäänsä osana Tikkakoskea ja sen historiaa

Koordinaattien pitäisi johdattaa vanhan ja haarautuneen kuusen juurelle. Se on seisonut tässä paikoillaan pitkään ja osallistunut Kartanon elämän iloihin ja suruihin. Ja elämän jäljet on kuusessa myös näkyvissä!

Löytääksesi kätkön, joudut hieman tähyilemään puun haarojen ympärillä. Olet melkein piilossa kuusen oksien alla, ja täällä voitkin tutkia kuusta rauhassa. Päiväkodin aukioloaikana joudun toiminaan Stealth -moodissa, muuten saatat saada aidan viereen seuraa...

Sorry that english description about the history of this area is very limited... Coordinates should lead you next to old and branched spruce. Under the branches you're almost hidden but when kindergarden is open, remember to be in your Stealth -mode. Otherwise you might get company next to fence...

Muistathan olla varovainen kun kiipeilet! Remember to be careful when climbing! Kätkössä ei ole kynää joten otappa sellainen mukaasi! There is no pencil in the cache, so remember to bring your own!

Additional Hints (Decrypt)

Luqrffä arywäfgä.Xälgä bxfvn gvxxnvan... Va gur bar bs gur sbhe, hfr oenapurf yvxr n ynqqre...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)