Skip to content

Askolan kirkko Traditional Geocache

This cache has been archived.

Reikku: Kirkon remontti alkaa olla valmis, mutta purkin piilottaminen nikkarointia, eli lämpimämpää keliä. Arkistoimme kätkön odottamaan kevättä.

More
Hidden : 5/12/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö on tehty Askolan seurakunnan 375-juhlan kunniaksi.

Askolan seurakunnan perustamispäivä on 15.5.1639.


KÖYHÄ KUIN…

Ei siitä niin suurta tullutkaan

Askolan seurakunta syntyi 15.5.1639, jolloin Sipi Eerikinpoika sai kirkkoherran valtakirjan.

Vuonna 1654 lienee aloitettu Askolan vanhan, eli ensimmäisen kirkon rakennustyöt. Ne on luultavimmin saatu vuodessa sellaiseen kuntoon, että siellä voitiin pitää jumalanpalveluksia.

Pitäjänkokouksessa 10.5.1795 tuomiorovasti MJ Alopaeus totesi vanhan kirkon olevan pieni ja niin huonokuntoinen, että sen käyttäminen oli jo vaarallista.

24.7.1796 tuomiorovasti Alopaeus esitteli kokoukselle Tukholman piirustuskonttorin laatimat piirustukset Askolan kappeliseurakunnan uudesta ja paljon entistä suuremmasta kirkosta, jossa oli sanankuulijoille 2000 istumapaikkaa. Kilpailevan ehdotuksen samassa kokouksessa teki rakennusmestari Matts Åkergren Ruovedeltä. Tässä kirkossa oli 800 istumapaikkaa. Tuomiorovasti Alopaeus esitti, että kirkko jäisi ajan kuluessa liian pieneksi, koska pitäjän väkimäärä edellisenä vuonna oli ollut yli 2000 henkeä lapset mukaan luettuna. Hän arvio, että seurakunnan väkimäärä tulee olemaan kaksinkertainen 40 - 50 vuoden kuluttua. Alopaeus joutui kuitenkin taipumaan seurakunnan esittämään pienempään kirkkorakennukseen, jonka paikaksi Pitäjänkokous päätti yksimielisesti vanhasta kirkosta itään olevan mäen, jolla asui pitäjänseppä Anders Andersson. Todellisuudessa Askolan kunnan väkimäärä saavutti 4000 rajan vasta 1980-luvulle tultaessa.

11.8. 1797 kuninkaallinen majesteetti hyväksyi Askolan uuden kirkon piirustukset.

22.10.1797 pitäjänkokouksessa päätettiin, että tulevana talvena oli toimitettava kirkkotyömaalle yhtä manttaalia kohden seuraavat materiaalit:

15 kuormaa kiviä. Kivien tulee olla neliskulmaisia ja sivumitan yksi kyynärä (60 cm)
9 tuuman (22 cm) vahvuisia hirsiä, jotka ovat ohuemmasta päästään 12 tuuman (30 cm) levyisiä, joiden määrät ja pituudet ovat:
4 kpl, pituus 7 syltä (12,5 m)
2 kpl, pituus 5 2/3 syltä, eli 16 kyynärää (9,5 m)
2 kpl, pituus 10 kyynärää (6 m)

26.12.1797 pidetyssä pitäjänkokouksessa rakentajaksi valittiin rakennusmestari Matts Åkergren. Kokouksessa päätettiin yksimielisesti, että kaikki materiaali- ja rahasuoritukset, jotka tähän kirkkorakennukseen vaaditaan ja jotka seurakunnan jäsenet hankkivat ja kustantavat, jaetaan uusien manttaalien mukaan jokaiselle kartanolle, tilalle ja tilanosalle.

4.8.1799 Porvoon piispa Zachris Cygnaeus vihki Askolan uuden kirkon.

Askolan kirkko on ns. sisäviisteinen tasavartinen ristikirkko, jolloin kirkon keskelle muodostuu väljältä tuntuva kahdeksankulmainen tila. Kirkon seiniä sitovat terästangot, joita alkuperäisessä rakenteessa ei käytetty, vaan niiden paikalla oli seinien ulospäin kaatumista estävät pinnihirret, joita oli kaksi päällekkäin.Valmistuessaan kirkon seinämateriaali oli vaakahirsi, joka vuonna 1802 maalattiin punaiseksi.
Kirkon ikkunat olivat alunperin suorakaiteen muotoiset. Ikkunoiden suippokaaret on tehty myöhemmin, kuten myös seinälaudoitus. Alkuperäiset kirkon portaat olivat puurakenteiset, eikä päädyissä ollut räystäskoristeita. Samoin jälkikäteen on lisätty sakastin ulko-ovi ja portaat.

Urut kirkkoon hankittiin vuonna 1892 ja vasta sen jälkeen lämmityslaitteet vuonna 1898. Historiallisesti arvokkain kirkon esineistä on vanhasta kirkosta siirretty saarnatuoli, jonka arvellaan olevan sotasaalis Saksasta 30-vuotisen sodan ajoilta.

Additional Hints (No hints available.)