Skip to content

Rooj Historisch Mooi #09 "Baileybrug Wanssum" Traditional Cache

This cache has been archived.

Team Nattehond: Deze gaat de eeuwige jachtvelden in, ik ga zsm het doosje van zijn plaats verwijderen.

More
Hidden : 6/3/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


"RooJ Historisch Mooi" #09
"Baileybrug Wanssum"

Versie: 1.0 dd: 03-06-2014


Baileybrug Wanssum


Voorwoord...

Baileybrug over de Maas

De tijden dat Noord-Limburgers alleen zwemmend of per boomstam de Maas overstaken liggen al eeuwen achter ons. De boomstam werd een bootje en (veel later) een overzetveer. Na de tweede wereldoorlog werd in 1954 in Well begonnen met de bouw van een z.g. Baileybrug. Dit had men te danken aan het Engelse bezettingsleger in West Duitsland dat behoefte had aan een betrouwbare aan- en afvoerroute. Omdat alle wegen vanaf de Peel en het achterland, richting de Duitse grens naar Well leiden, werd Well dan ook uitgezocht als oversteekplaats van de Maas. Een genieafdeling van het Engelse en een van het Nederlandse leger hebben de Baileybrug geslagen voor militair gebruik, waarop evenwel ook burgerverkeer werd toegestaan. Vanwege dit civiele gebruik heeft Rijkswaterstaat het beheer en onderhoud van de brug op zich genomen.
Deze brug behoort tot de zwaarste Baileybruggen die ooit gebouwd zijn en daarmee tot dan toe de zwaarste in heel West Europa.

Sir Donald Coleman Bailey (1901-1985)

Sir Donald Coleman Bailey De brug is ontworpen door de Brit Donald Bailey, die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie. Hij bouwde modellen van bruggen als hobby. Nadat hij het model aan zijn superieuren toonde werd het ontwerp in 1943 in gebruik genomen in Italië. Hierna werd de productie drastisch opgevoerd in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Donald Bailey is voor dit ontwerp geridderd.

De Engelse veldmaarschalk Montgomery kwam superlatieven tekort om de uitvinding van zijn landgenoot te prijzen. Hij schreef in 1947: "Zonder enige twijfel hebben de baileybruggen het einde van de oorlog dichterbij gebracht. Zover het mijn eigen militaire operaties betreft - met het achtste leger in Italië en de 21e legergroep in Noord-West Europa-, zouden we nooit zoveel terrein hebben gewonnen zonder hulp van de baileybruggen."

Grote betekenis

Door haar constructie waren de mogelijkheden dan wel beperkt, maar als enige vaste oeververbinding tussen Venlo en Gennep heeft deze brug toch grote betekenis gehad. De laatste jaren maakten ongeveer 4500 auto's per etmaal gebruik van deze brug.

Plannen

Met het toenemen van de verkeersintensiteit bleken steeds duidelijker de beperkingen van de brug. Niet in de eerste plaats de noodzaak om via de verkeerslichten de brug afwisselend te berijden werd een punt, maar veel meer het benodigde onderhoud. Vanaf 1971 is er dan ook gepraat over plannen voor een nieuwe brug; een brug die in eerste instantie 600 m lang, later 700 m lang, toen 900m lang en uiteindelijk 946 m bleek te moeten worden. Ruim 2x zo lang en 3x zo breed als de Baileybrug.
In 1976 werd definitief besloten om bij Well een nieuwe brug te bouwen.

Sloop van de Baileybrug

Rond december 1980 wordt met de sloop van het gevaarte begonnen. De kosten van de stalen bovenbouw zijn 215 duizend gulden. Dat bedrag valt in het niet bij de ruim 2,1 miljoen gulden die nodig zijn om de pijlers uit de Maas te halen.

Bron: http://www.archiefwell.nl

De Locatie van de Cache...

De cache ligt op een meter of 250-300 verwijderd van waar de Baileybrug heeft gestaan en ongeveer 350 meter van de huidige Koniginnebrug die Wanssum met Well verbindt. De locatie is gekozen om een goed beeld te krijgen van de lengte en groote van de Baileybrug, ook is hier een mooi uitzicht op de huidige brug.

De Cache...

- De eerste maand is deze cache alleen voor Premiumleden!
- De cache heeft het formaat "micro". Er is geen plaats voor TB's en ander ruilmateriaal!
- Denk eraan uw eigenpen/potlood mee te nemen!
- Let opvoor evt dreuzels en plaats de cache terug zoals je hem aantreft!
- Respecteerde natuur en de omgeving waar u zich begeeft.

!!! VERGEET NIET HET BONUS GETAL TE NOTEREN !!!


Wat nog wel belangrijk is...

"RooJ Historische Mooi"is het vervolg van de serie "GeoRooJ: RooJ is Mooi", en is een initiatief van geocachers die woonachtig zijn binnen RooJ. Zij willen door het plaatsen van diverse caches met de titel "RooJ Historische Mooi" de bijzondere historische plekjes of bezienswaardige locaties aan jou tonen en met jou delen.

Mocht je als eerste (FTF) en/of als eerste "Roojse" deze cache loggen, vermeld dat dan in je log en je krijgt een eervolle vermelding bij deze cache.


Venray verdient er nog een keer 10 (9 caches en een bonus-cache!) en het zou extra leuk zijn indien er in deze serie steeds weer een andere verstop techniek wordt toegepast met als super finale de bonus-cache.

Het belangrijkste doel blijft natuurlijk dat we laten zien dat "Rooj Historisch Mooi" is en dat we de gemeente Venray met haar kerkdorpen met extra caches op de Geo-kaart zetten.


Andere caches uit deze serie:

RooJ Historisch Mooi #01 "Halifax Monument"

RooJ Historisch Mooi #02 "De Martiene Plats"
RooJ Historisch Mooi #03 "Peelstreek Heidse Peel"

RooJ Historisch Mooi #04 "Camping GeoRooJ"
RooJ Historisch Mooi #05 "Hoebertweg"

RooJ Historisch Mooi #06 "St. Anna"
RooJ Historisch Mooi #07 "Historie, Kunst & Dieren"
RooJ Historisch Mooi #08 "Grenspaelen Oerlo"


Erepodium:

FTF:
 Arveeproject

STF: JSSF TTF: Zustertje & Lekker Belangrijk!



Mij dank gaat uit naar:
De Gemeente Venray voor de toestemming voor het plaatsen van de cache.

Logo Gemeente Venray

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Bireoyvwsfry ina qr Onvyrloeht? Nyf wr qr pnpur ivaq, ra re mvg rra mjner vaubhq va, qna vf qr ybteby bbx nnajrmvt! NHO TRRA YBFFR OYNNQWRF/OEVRSWRF VA URG QBBFWR NPUGREYNGRA!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)