Skip to content

Nighttime Blast – Bunker Busters' CITO Cache In Trash Out Event

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event. The date of this event has passed. In order to reduce confusion from inactive event listings, this event has been automatically archived. Event owners are encouraged to archive their events within 30 days after the event (Mega-/Giga-Events within 60 days). Attendees can still log archived events.

More
Hidden : Saturday, March 12, 2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

CITO Mäkkylän Komendantinmäen bunkkereissa klo 20:00 - 21:00, mahdollisesti pidempäänkin, jos intoa riittää.
CITO at the bunkers of Komendantinmäki, Mäkkylä, at 8 pm to 9 pm. Maybe even longer.
-----

Tervetuloa maaliskuiseen CITO-tapahtumaan! Kokonnumme iltapimeällä, joten ota mukaan myös (otsa)valoa ja pue päälle siivoilunkestävät vaatteet.

Kohteena on kaksi tukikohta XXVII:n 1. maailmansodan aikaista kallioon louhittua betonibunkkeria, jotka ovat päässeet ajan saatossa roskaantumaan ja ovat siten vaaraksi kävijöille, etenkin lapsille. Helsinkiä kiertävän maa- ja merilinnoituksen rakenteet katsottiin muinaismuistolain tarkoittamiksi kiinteiksi muinaismuistoiksi 1971, joten koskemme vain irtorojuun ja autamme osaltamme kohteen säilymisessä jälkipolville.

Paikalle tulijoiden määrästä riippuen keskitymme tällä kerralla joko vain toiseen tai sitten hoidamme kummankin bunkkeriosaston siistimisen irtoroskista ja lasinsiruista. Jokaisen on silti hyvä tuoda mukanaan omat henkilökohtaiset välineet, suojahanskat, roskapihdit, jätesäkkejä, pulkka/ahkio roskien kuljettamiseen tien varteen yms. Espoon kaupungilta on pyydetty roskien poiskuljetus ja siivoustarvikkeita. Päivitämme lisätietoja lähempänä tapahtumaa.

Alueella ei ole varsinaista pysäköintialuetta. Adjutantinkadulla on vain muutamia kadunvarsipaikkoja. Enemmän pysäköintitilaa on Postipuun koululla ja Keskuspuiston ammattiopistolla.

"Pietarin suojaksi rakennetun puolustusketjun yksi osa on Viaporin meri- ja maalinnoitus. Se on yksi merkittävimmistä I maailmansodan aikana rakennetuista linnoituskokonaisuuksista. Helsinkiä ympäröivä, maa- ja meriasemista muodostuva linnoitusketju antaa hyvän kuvan linnoitustekniikasta ja sen kehityksestä ensimmäisen maailmansodan aikana. Puolustusketjun hyvin säilyneet, tyypilliset ja harvinaiset osat ja kokonaisuudet edustavat eri linnoitusvaiheita, rakennustapoja, historiallista kerroksellisuutta, linnoitusjärjestelmän alueellista laajuutta ja maisemallisia arvoja.

Maalinnoitus kehystää Helsinkiä kahtena puolikaaren muotoisena ketjuna Vantaan, Helsingin ja Espoon alueilla. Maarintaman puolustusvarustukset ovat yleensä asutuksen keskellä.

...

Espoossa Mäkkylän ja Vallikallion mäkien varustuskokonaisuuksissa on sekä tyypillisiä että harvinaisia rakennusratkaisuja, tuliasemia, tykkiteitä ja luolia. Komendantinkalliolla on toisen maailmansodan ilmatorjuntarakenteita. Vallikalliolla on mm. ehjä tähystysasema ja suojahuone. Leppävaaran kalliolla on harvinaisia kaponieerirakenteita. Sisällissodan aikana asemissa taistelivat kaupunkia puolustavat punaiset ja etenevät saksalaiset. Laajalahdessa Koivistontien varrella sijaitsevalla linnoituskukkulalla on tyypillisiä harkkokivestä ja betonista rakennettuja linnoituslaitteita. Westendissä maalinnoituksen uloimman vyöhykkeen läntisimmän pisteen harvinaiset ja tyypilliset linnoituslaitteet ovat kalliojyrkänteellä.

...

Puolustusasemassa on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja taistelu- ja yhdyshautoja, jotka on tuettu betonilla ja osittain kivimuurauksin. Taisteluhautaa on 150 metriä. 2 betonista konekivääriasemaa, 2 avointa valonheitinasemaa, 2 tähystysasemaa sekä E-tyypin kivääriasema, joka on tarkoitettu neljälle ampujalle. Kallion laella on sijainnut toisen maailmansodan aikainen ilmatorjunnan kuulosuunninasema, jolle on louhittu kaksi matalaa, laakeaa kuoppaa. Myös osa haudoista on ilmeisesti toisen maailmansodan ajalta.

Itäpuolella on kaksi kallioon louhittua monihuoneista luolaa. Pohjoisin luola on L-kirjaimen muotoinen. Kolme huonetta joiden yhteispinta-ala on 45 m². Sisäänkäynnissä on teräsovi betoniseinässä. Eteisen ja toisen huoneen katto on teräspalkeilla tuettua betonia. Kolmas huone on kooltaan suurin ja se sijaitsee kalliokaton alla. Jokaisessa huoneessa on betoniseinät ja -lattia. Em. luolan eteläpuolella on toinen L-kirjaimen muotoinen luola. Siinä on neljä huonetta joiden yhteispinta-ala on 60 m². Sisäänkäynnissä on betoniseinässä oleva teräsovi. Kaikissa huoneissa on betoniseinät ja -lattia. Eteisen ja toisen huoneen katot ovat teräspalkeilla vahvistettua betonia, kolmas ja neljäs huone on louhittu kallion alle. Kummankin luolan ulkoseinässä on ikkuna-aukot / varauloskäynnit, jotka on nyt suljettu ohuilla metallilevyillä. Sisäänkäynnit varustettu käsikranaattikanavilla. Kolmas luola sijaitsee puolustusaseman eteläpuolella. Sisäänkäynti sijaitsee kallioon louhitussa betonilla tuetussa käytävässä, jonka päällä on paksu betonikatto. Luolassa on betonikattoinen eteinen, josta johtaa teräsovella varustettu oviaukko peremmälle luolaan. Luolan kokonaispinta-ala on 45 m². Sisäänkäynti on pultattu kiinni. Luolan sisätiloissa ei ole käyty. Sisäänkäynnin seinät ja katto on maalattu mustaksi ilmeisesti toisen maailmansodan aikana. Sisäänkäynnin seinään on maalattu numero: 5.

Puolustusaseman lounaispuolella on lyhyt pätkä kallioon louhittua betonilla tuettua taisteluhautaa sekä yksi tähystysasema. Haudan alapuolella on kalliojyrkänteen juurella suuri tuliasemarakenne neljälle kiväärille ja yhdelle konekiväärille. Tuliasema on rakennettu valamalla betonia hirsikehikoihin. Aseman puurakenteiset katteet on myöhemmin poistettu samoin kuin kaikki hirsirakenteet.

Mäkkylän ja Vallikallion alueen tukikohdan XXVIII puolustusasemat 5-8, 17-19, tykkipatteri 103 ja yhdystiet muodostavat kahdelle kukkulalle rakennetut kohtalaisen hyvin säilyneen linnoituskokonaisuuden. Alueella on säilynyt osin hyväkuntoisia tyypillisiä ja harvinaisia linnoituslaitteita.
"

Lähde: Museovirasto (visit link) (visit link)

Ylen artikkeli linnoituksista: (visit link)

Additional Hints (No hints available.)