Skip to content

Nouse, riennä Suomen kieli Multi-cache

This cache has been archived.

FGR4: Cache archived

More
Hidden : 7/12/2003
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö juhlistaa että keisari Aleksanteri II:n antamasta kielireskriptistä on kulunut 140 vuotta.

Parolan Leijona -veistoksen jalustassa on teksti: "29.7.1863 KATSASTELI TÄÄLLÄ H. K. MAJEST:SA SUOMEN SUURI RUHTINAS ALEKSANDER II SUOMEN SOTAVÄKEÄ".

Patsas on pystytetty sen muistoksi kun keisari Aleksanteri II (1818-1881) vieraili 140 vuotta sitten Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Matkan tarkoituksena oli tarkastaa ruotuväkiarmeijaa Parolassa, mutta samalla yritettiin hankkia takaisin suomalaisten luottamus hallitsijaa ja Venäjää kohtaan.

Keskiviikkona 29.7.1863 Aleksanteri seurasi Luolajan leirin sotaharjoitusta ja paraatia Parolan nummella. Majesteetin seurueen lisäksi oli paikalle kokoontunut runsaasti muuta yleisöä. Keisari tarjosi lähelle leiriä pystytetýssä paviljongissa päivällisen 300 vieraalle. Aleksanterin ehdotuksesta juotiin malja Suomelle.
Päivän päätteeksi majesteetti osallistui Hämeenlinnan kaupungin tarjoamille illallisille. Lisäksi hänelle esiteltiin Kaupunginpuistoa, Parkkia ja hän pääsi höyrylaivamatkalle Vanajavedelle. Kuulopuheiden mukaan keisari olisi kylpenytkin Vanajassa.

Torstaina 30.7.1863 päivän ohjelmaan kuului sotaharjoitusten seuraamisen lisäksi kieliasetuksen allekirjoittaminen. Keisari allekirjoitti asetuksen Hämeenlinnassa kuvernöörin virkatalossa, nykyisessä lääninhallituksen toimipaikassa.
Johan Vilhelm Snellman (1806-1881) oli valmistellut tämän reskriptin Suomen kielestä. Kun keisari allekirjoitti asetuksen, sitä ei tarvinnut käsitellä valtiopäivillä eikä senaatissa. Reskriptin mukaan ruotsi säilyi edelleen Suomen virallisena kielenä, mutta suomen kieli sai tasavertaisen aseman sen kanssa. Viranomaisten oli otettava vastaan suomenkielisiä anomuksia ja asiakirjoja heti ja 20 vuoden kuluttua kaikki asiakirjat piti julkistaa myös suomen kielellä.

Suomen Suuriruhtinaanmaan Asetus-kokous antoi sitten asetuksen 1.8.1863. Asetus oli ylösluettava saarnastuolista Suomen kansalle. Kazuto Matsamuran verkkosivulla on kieliasetuksen teksti.

Vuonna 1963 vietettiin Parolan Leijonan luona suomen kielen 100-vuotisjuhlaa tasavallan presidentin Urho Kekkosen läsnäollessa. Suomen Kulttuurirahasto lyötti mitalin ja pystytti muistokiven. Sunnuntaina 27.7.2003 oli 140-vuotisjuhla Panssariprikaatin juhlakentällä.

Tämä on kaksiosainen monikätkö. Koordinaatit vievät minikätkölle, jossa on ohjeet miten löydät varsinaisen kätkön.

Koska tämä kätkö liittyy suomen kielen juhliin, on selostus vain suomeksi, ei lainkaan toisella kotimaisella eli englanniksi. Toivon, että kirjoitat myös kuittauksen suomen kielellä.

Because this cache is created in honour of the Finnish language, the description is only in Finnish.

Kätkön nimenä oleva säe on A. Oksasen runosta Suomen valta. A. Oksanen on August Ahlqvistin (1826-1889) nimimerkki. Käytin säettä vaikka minua kyrsii, että Ahlqvist aikanaan hirmuisella kritiikillään teilasi Aleksis Kiven (1834-1872) Seitsemän veljestä. Kätköstä löydät tämän runon; voit lausua sen Parolan Leijonalle.

Paluumatkalla voit tutustua Keisarimäntyyn. Se on vajaan parin kilometrin päässä, N 61 00,937 E 24 23,516. Mahtava, monihaarainen mänty on rauhoitettu. Aleksanteri II:n kerrotaan ruokailleen seurueineen männyn juurella matkallaan. Muistitietona on myös legenda, että Suomen sodan kriittisessä loppuvaiheessa 1809 oli Suomen sotalippu talletettuna männyn suureen koloon.

Geokätköilyn suomenkielisestä sanastosta on keskusteltu pohjoismaisessa foorumissa.

Lisätietoja:
Keisari Aleksanteri II Hämeenlinnaan
J.V.Snellman
A.Oksanen

-----------------------------------------

Osoite/Address: Parolannummentie 135, Hattula

Additional Hints (No hints available.)