Skip to content

Liedon kivikirkko (Liedon Pyhän Pietarin kirkko) Traditional Geocache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
A cache by [DELETED_USER]
Hidden : 10/12/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Härkätiellä - Easy basic cache in Ox Road


 

Liedon kivikirkko

 

Kansallismaisemakätkö                

 

Älä irrota camon kiinnityksiä / Do not untie fastenings

 

Lyhyesti:

Liedon seurakunta mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjassa, jossa Liedon kirkkoherra Pietari oli vuonna 1331 todistajana Turun piispan ja hämäläisten välisessä turkisveroa koskevassa kiistassa. Tätä on totuttu pitämään Liedon pitäjän "syntymävuotena", vaikka Liedon kirkkopitäjä on oletettavasti syntynyt viimeistään 1200-luvun alkupuolella.


Liedon kirkon rakentamisen on uskottu alkaneen 1330-luvulla, mutta uuden tutkimuksen mukaan se onkin rakennettu vuosien 1500-1530 välillä. Kellotapuli on rakennettu vuonna 1766.

 

Kirkkorakennus:


Kolmilaivainen

Liedon Pyhän Pietarin kirkko on rakennettu viimeisten tutkimusten mukaan vuoden 1500 aikoihin, ja se on Varsinais-Suomen yksinkertaisinta harmaakivikirkkotyyppiä: runkohuoneen rakenteissa on käytetty vain hyvin vähän tiiltä. Kirkko on kolmilaivainen pitkäkirkko. Keskiakselissa pohjoispuolella on satulakattoinen sakaristo ja eteläpuolella runkohuoneen keskilinjan länsipuolella satulakattoinen asehuone. Itäpäässä on vuonna 1902 rakennettu kuusikulmainen uusgoottilaistyylinen kuori, jossa on huippukatto.

Kirkon rakennusaineena on käytetty pääosin harmaakiveä. Keskilaivan leveys on yli kaksi kertaa niin suuri kuin sivulaivojen leveys. Keskilaiva on myös sivulaivoja huomattavasti korkeampi. Sivulaivojen holvit ovat ristiholveja. Keskilaivan kaksi itäisintä ovat tähtiholveja, joissa ruoteiden yhtymäkohdissa on rengas, samoin niissä kohdin, missä ristin haarat leikkaavat tähtikuvioiden ääriviivat. Kolmas holvi on tavallinen tähtiholvi. Neljäs holvi on kahdeksanjakoinen, kuten sakaristonkin holvi. Kirkon kaikissa holveissa on ruoteiden yhtymäkohdassa rengas. Uudella ajalla ruoteet koristettiin punamaalilla. Maalaukset entisöitiin vuonna 1972.

1970-luvun alussa uusittiin kirkon penkit, saarnastuoli ja alttarikaiteet. Sisustuksen suunnitteli arkkitehti Pirkko Stenroos ja tekstiilit Vuokko Nurmesniemi.

Urut

Nykyiset täysmekaaniset urut tulivat kirkkoon vuosina 1970–1972 tehtyjen korjausten yhteydessä, jolloin myös urkuparvi rakennettiin uudestaan. Urut on suunnitellut dipl. urkuri Gunvor Helander ja rakentanut Veikko Virtanen.

Kellotapuli

Nykyisen kellotapulin rakensi vuonna 1766 kirkonrakentaja Mikael Blomgren. Tapulin alaosa muurattiin harmaakivestä ja sen katto paanutettiin kellomaiseksi. Ylhäällä tapulissa soi kolme suurta kirkonkelloa, jotka ovat vuosilta 1734, 1765 ja 1795. Kellot sähköistettiin vuonna 1984. Tapuli peruskorjattiin ja katto tervattiin vuonna 1998 ja vielä muutamia kertoja sen jälkeenkin, viimeksi kevätkesällä 2004. Rikkoutuneen keskikellon tilalle saatiin uusi kello syksyllä 2005.

 

Historiaa:


500-vuotias

Dosentti Markus Hiekkanen tuli keskiaikaisia kivikirkkoja käsitelleessä väitöskirjassaan vuonna 1994 siihen tulokseen, että Liedon kirkon runkohuoneen seinät muurattiin vuosien 1500 ja 1530 välisenä aikana. Teoriallaan hän kyseenalaisti vallalla olleen tutkija Iikka Kronqvistin 1930-luvulla tekemän päätelmän, jonka mukaan Liedon kirkon rakentaminen olisi aloitettu 1330-luvulla ja lopullinen muoto olisi saavutettu keskiajan lopulla.

Hiekkasen teoriaa tukevat talvella 1998 saadut puulustotutkimuksen tulokset. Näin ollen Liedon kirkon iäksi on lopullisesti varmistumassa 500 vuotta. Markus Hiekkanen uskoo, että Liedon seurakunnalla oli monta puukirkkosukupolvea eri pitäjissä ennen kivikirkon rakentamista. Liedon kirkon iäksi on siis varmistumassa 500 vuotta.

Keskiaikainen

Liedon kirkko on vaatimattomampi kuin monet muut Varsinais-Suomen pitäjänkirkot. Keskiaikaiset kalkkimaalaukset puuttuvat, lukuun ottamatta yhdeksää vihkiristiä ja samalla punavärillä maalattua koristekiemuran katkelmaa sakariston oven pielessä. Kirkon itäisimpien pilarien koristelut ovat peräisin 1600-1700-luvulta. Vuonna 1972 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä löydettiin kirkon keskiaikaisesta muurauksesta tiileen painettuna kolme avainta, Pyhän Pietarin tunnusta. Korjauksissa paljastui myös eteläpuolen takimmaisen pilarin vierestä keskiaikaisen alttarin pohja. Kirkossa on keskiajalla ilmeisesti ollut useita alttareita; itäpäädyssä pääalttari, joka palautettiin 1972 nykyiselle, alkuperäiselle paikalleen, sekä muualla kirkossa sivualttareita.

Liedon seurakunta mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjassa, jossa Liedon kirkkoherra Pietari oli vuonna 1331 todistajana Turun piispan ja hämäläisten välisessä turkisveroa koskevassa kiistassa. Tätä on alettu pitämään Liedon pitäjän "syntymävuotena", vaikka Liedon kirkkopitäjä on oletettavasti syntynyt jo 1200-luvun alkupuolella.

 


 

The congregation of Lieto is first mentioned in 1331. The church of Lieto was built in between of 1500-1530.

 

Liedon Kirkko 1937. Kuva: Esko Setälä / Nautelankosken museon arkisto.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Härkätien geokätkö - The Ox Road cache

Tämä kätkö kuuluu sarjaan historiallisen Hämeen Härkätien varrella olevia geokätköjä.
This is one cache in series of geocaches beside the historical Ox Road of Häme.

Muut Härkätie-kätköt ovat - Other Ox Road-caches are:

M/S Isabella by Jesper1
Turun Tuomiokirkko by Kissa
Muikunvuori by reijamasa
Bronze Age footprints by Kettu & Filip
Savijoki - River Clay by Varvikello
Historical Marttila along Ox Road by Jeo & Kirsi
Myllyranta by Jeo & Kirsi
Viinatehtaan vanha varasto by J&H Team
Jättiläisen hauta - Sarcophagus of the Giant by J&H Team
Croft of Kivilammi along Ox Road by Jeo & Kirsi
Tower Seven by PekkaR
The Battle of Tervalammi by Jeo & Kirsi
Palsankallio by PekkaR
Niemisen veljekset by PekkaR
Historical Renko along Ox Road by Jeo & Kirsi
Highway 2855 aka Biker 5. by PekkaR
Sylkkyvaha by PekkaR
Onpahanvaankätkö by PekkaR
Parkki by TeamLP
Tour of National Urban Park by Jeo & Kirsi
Castle Barracks by Jeo & Kirsi
The old Church of Hattula along Ox Road by Jeo & Kirsi

Lisätietoja - More information:
Hämeen Härkätie

Flag Counter12.5.2013 --->

Additional Hints (Decrypt)

Xhhfvnvqnffn [Älä irrota camon kiinnityksiä] - Va urqtrebj [Do not untie fastenings]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)