Skip to content

Maly Rozsutec EarthCache

Hidden : 11/4/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

MALY ROZSUTEC

 

This earthcache leads You to one of the most beautiful of peeks of National Park Mala Fatra.

Mala Fatra is a mountain range.  A Centre core is built by the abyssal paleozoikum rocks – tonalite and granodiorite. Chocsky and Kriznansky  cover nappes lie on it. Chocsky cover nappe is built by carbon – cenoman old limestone und dolomite. Kriznansky cover nappe’s age is from trias to cenoman.

Maly Rozsutec heigh (1344m) belongs to Krivan part of Mala Fatra mountains. It is very striking in its form. It reminds a table rock. The walls build steeply rocks. The top of the mountain is national nature reservation  Mala Fatra.

Attention: If you want to log this earthcache, you must overcome Maly Rozsutec. You don't need any special equipment, but we recommend you to take good tourist shoes with. This trace is physically hard. You should be fit. Be aware of the rain and snow.  In winter are these paths vitally dangerous. 

You are in the national park. Walking outside of the touristic paths is strictly forbidden.

The most beautiful path is from the village Davidikovice. It lies about 3 km to the east from village Terchova. Follow the blue marked trail to Dolne Diery, Horne Diery and Tesna Rezna! Those are canyons and gulchs digged by water in limestone and dolomite of Kriznansky and Chocsky cover nappe. You can seen some erosive form – caves, ridges, abbyses and canyons in the river bed. Than you must overcome waterfalls – the path is secured by a ladder and chains. This way leads you to a saddleback between Maly and Velky Rozsutec. This saddleback lies in 1200 m above the sea level. There is a wonderful outlook to peeks of Mala Fatra mounain here. Now ascend to the top Maly Rozsutec!


Log conditions:
  1. There is an yellow metal stake on the top. Send its lenght to my mail   !
  2. Photograph yourself (or your GPS) on the top Maly Rozsutec and upload the picture to your log!
  3. Photograph your GPS with some rock on the top (limestone). On the picture must be seen the altitude! Upload the picture to the log! 

Good luck and have a lot of fun!

Tato earthcache Vas zavede na jeden z nejkrasnejsich vrcholu Male Fatry.

Mala Fatra je jednim z jadernych pohori. Jadro tvori hlubinne vyvreliny mladsiho paleozoika (karbon) – tonality a granodiority. Na tomto jadre lezi prikrovy kriznanskeho a chocskeho prikrovu. Stratigraficky rozsah Chocskeho prikrovu je karbon - cenoman a je tvoren sedimentarnimi horninami vapenci a dolomity. Kriznansky prikrov je triasoveho az cenomanskeho stari.

Vrchol Maly Rozsutec (1344m) patri do Krivanske casti Male Fatry. Je velmi napadny svým tvarem, kterym pripomina stolovou horu. Steny buduji strme vapencove . Vrchol je v soucasne dobe vyhlasen Narodni prirodni rezervaci.  

POZOR: Pro zalogovani této earthcache musite zdolat vrchol Maleho Rozsutce.  Nepotrebujete zadne specialni vybaveni, ale doporucujeme pevnou turistickou obuv. Trasa vyzaduje dobrou fyzickou kondici. Myslete také prosim na to, ze nepriznive pocasí – dest, snih a podobne trasu ztezuje!!! V zime za snehu jsou tyto trasy zivotu nebezpecne.

Nachazite se v Narodni parku a proto je prisne zakazano vstupovat mimo turisticke trasy!
 
 Nejkrasnejsi cesta na Maly Rozsutec je z obce Davidikovce, která lezi asi 3 km vychodnim smerem od obce Terchova. Po modre turisticke znacce postupne projdete Dolne Diery, Horne Diery (pozor - v zimnim obdobi jsou zavrene!)a Tesnou Reznu. Jsou to kanony a rokliny vyhloubene potokem ve vapencich a dolomitech kriznanskeho a chocskeho prikrovu. V koryte si muzete prohlednout erozni tvary vytvorene vodou zejména obri hrnce, ruzne jeskynni utvary, skalni hrebeny, propasti i kanony. Dále budete muset zdolat vodopady. Vsechny jsou jisteny zebriky a retezy. Touto cestou se dostanete az do sedla mezi Maly a Velky rozsutec. Lezi ve vysce 1200 m. Je odtud nadherny pohled nejen na vcholy obou Rozsutcu. Nyní Vas ceka jiz jen vystup na samotny vrchol. Ten je take jisten retezy.

Hodne stesti a zabavy pri lovu preje Raptorka.

 

Podminky logovani:

  1. Na vrcholu rozsutce je žlutá kovova tycka. Poslete mi na mail galathea@seznam.cz jeji delku.
  2. K logu prilozte fotku sebe z vrcholu Rozsutce.
  3. Do logu prilozte fotku sve GPS s horninou (vapencem), která je na vrcholu Rozsutce! Pozor! Musí byt videt nadmorska vyska.
SlovakiaTato earthcache vas zavedie na jeden z najkrasnejsich vrcholov Malej Fatry.

Mala fatra je jednym z jadrovych pohori. Jadro tvoria hlbinne vyvreliny mladsieho paleozoika (karbon) – tonality a granodiority. Na tomto jadre lezia prikrovy sedimenty kriznanskeho a chocskeho prikrovu. Stratigraficky rozsah chocskeho prikrovu je karbon – cenoman, a je tvoreny sedimentarnymi horninami vapencami a dolomitmi. Kryznansky prikrov je triasoveho az cenomanskeho veku.  

Vrchol Maly Rozsutec (1334 m. n. m.) patri do Krivanskej casti Malej Fatry. Je velmi napadny svojim tvarom, ktory pripomina stolovu horu. Lemuju ho strme vapencove steny Jeho vrchol je v sucasnosti vyhlaseny za Narodnu prirodnu rezervaciu.

POZOR: pre zalogovanie tejto eartcache musite zdolat vrchol Maleho Rozsutca. Nepotrebujete ziadne specialne vybavenie, ale odporucame pevnu turisticku obuv. Trasa vyzaduje dobru fyzicku kondiciu. Myslite tiez na to, ze nepriaznive pocasie – dazd, sneh a podobne, trasu zhorsuje!!! V zime za snehu su tieto trasy zivotu nebezpecne.

Nachadzate sa v Narodnom parku a preto je prisne zakazane vstupovat mimo vyznacene turisticke trasy!

Najkrasnejsia cesta na Maly Rozsutec je z obce Davidikovce, ktora lezi asi 3 km vychodnym smerom od obce Terchova. Po modrej turistickej znacke postupne prejdete Dolne diery, Horne Diery (pozor – v zimnom obdobi su zavrete!) a Tesnu Reznu. Su to kanony a rokliny vyhlbene potokom do vapencov a dolomitov kriznanskeho a chocskeho prikrovu. V koryte si mozete prehliadnut erozne tvary vytvorene vodou, hlavne obrie hrnce, rozne jaskynne utvary, skalne hrebene, priepasti a kanony. Dalej budete musiet zdolat vodopady. Vsetky su zaistene rebrikmi a retazami. Touto cestou sa dostanete az do sedla medzi Malym a Velkym Rozsutcom. Lezi vo vyske 1200 m. n. m. Je odtialto nadherny pohlad, a to nielen na vrcholy oboch Rozsutcou. Teraz vas caka uz len vystup na samotny vrchol. Ten je taktiez isteny retazami.

Vela stastia a zabavy pri love vam praje Raptorka.     

Podmienky logovania:

1.    Na vrchole Rozsutca je zlta kovova tycka. Poslete mi na mail galathea@seznam.cz jej dlzku.
2.    K logu prilozte fotku seba z vrcholu Rozsutca.
3.    Do loga prilozte fotku svojej GPS s horninou (vapencom), ktora je na vrchole Rozsutca! Pozor! Musi byt vidiet nadmorska vyska.

Zdroj/Reference: http://sk.wikipedia.org/wiki/ZapadneKarpaty




Additional Hints (No hints available.)