Skip to content

Delfzijl e.o. 3.13 - Geefsweer Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 4/16/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20110528 Datum laatste cachecontrole: 20151021


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 3. Een fietsronde van ruim 30 km.
Hoofdlijn vormt het oude NOLS-spoorlijntje van Delfzijl naar Wagenborgen.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de dertiende cache van de fietstocht.

Aanvullende info:

Geefsweer is een gehucht in de gemeente Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen. Het bestaat uit enkele huizen bij een wierde, direct ten zuiden van het Eemskanaal en ten westen van Weiwerd.
De naam komt al voor in de Middeleeuwen als Gewesweer, de wierde van Gewe. Het gehucht is vooral bekend vanwege een vijfvoudige roofmoord die er in de Franse tijd heeft plaatsgevonden. De moord is onderwerp van meerdere volksverhalen in Groningen. De plek waar deze moord plaatsvond wordt nog steeds aangeduid met Moordhut, hoewel de opstal zelf is verdwenen. Aan het einde van de Franse tijd was er in Geefsweer een batterij gevestigd voor het Beleg van Delfzijl.

Geefsweer is ook de plaats waar een bekende B-17 bommenwerper (B-17 Flying Fortress) neergestort is. De "Local Girl" werd, na een bombardement op Emden, op 27 september 1943 neergeschoten door een Messerschmitt Bf 109 van de Duitse luchtmacht en crashte in de landerijen. Een van de propellers van de Local Girl is sinds 1997 te vinden in het US Air Force Museum, nadat deze vanaf 1980 in de tuin van Orlo Natvig (voormalig bemanningslid van de Local Girl) heeft gestaan als een eerbetoon aan voormalig Amerikaanse krijgsgevangenen.
Het verhaal van de 324th BombSquad, 91st Bombergroup/Heavy, 8th Airforce. Op 27 september 1943, was het toestel een Boeing B-17 F-25-DL Flying Fortress opgestegen van de vliegbasis Bassingbourn in Cambridgeshire voor een bombardementsvlucht naar Emden. Aan deze aanval deden meer dan 300 B-17 Vliegende Forten mee, die geëscorteerd werden door P-47 Thunderbolt -jachtvliegtuigen. Deze B-17 met de naam ,,Local Girl” op de rompneus,was juist aan de terugreis begonnen, toen ze er achter kwamen dat het zuurstofmasker van de Ball Turret Gunner Sgt Paul Ayala bevroren was. Hij was bewusteloos en ze hebben hem er uit gehaald en hem in het radio compartiment gelegd en toen is hij bij gekomen. Toen de Duitsers er achter kwamen dat de buikkoepel onbemand was vielen ze aan. Een salvo granaten trof de romp en de nr. 2 trof de motor die vlam vatte. Door de aanval werd ook de intercom kapot geschoten. De B-17 werd aangevallen door een Messerschmitt Bf 109. De B-17 vloog in brand, beschreef nog een hele cirkel boven Geefsweer ( Groningen), waarna de linkervleugel afbrak en het toestel explodeerde. Hierbij is vermoedelijk 1Lt William G. Pegram naar buiten geslingerd en is in de baan van een propeller gekomen. Hij is gevonden in een sloot met zijn hoofd naar beneden en miste zijn beide benen. Belvin J.Peters bleef met zijn parachute aan het linker hoogteroer haken en werd mee naar de grond gesleurd. Over het lot van Gorden E.Noel is niets bekend. Vijf van de bemanningsleden kwamen per parachute in de Eems terecht, hetgeen twee niet hebben overleefd. Van de totale bemanning van tien koppen stierven er deze dag vier. En één vermist. De vier overleden soldaten liggen allemaal begraven in american cemetery in margraten.

Bunker Geefsweer.
Achter de boerderij Geefsweersterweg 2 (D12) staat een bunker. Op 2 mei 1945 werd de bunker door de Canadezen veroverd. De Duitsers verzetten zich hier nog voor de laatste maal. Deze schermutseling was het laatste gevecht van de laatste Geallieerde bevrijdingsactie in Nederland.
Daarna was Nederland echt helemaal vrij.

Uit de Midhoezer:
Familie Bruining, Monday 25 June 2007
Geefsweer, Meedhuizen mag dan wel een klein dorp zijn, maar het heeft wel een heel groot grond-gebied. Ideweer, Geefsweer, Amsweer, Schaapbulten en Opmeeden. En hoewel Wilderhof onder een andere gemeente valt, beschouwen we dit buurtschap toch ook vaak als Meedhuizen. We hebben het altijd wel over Meedhuizen, maar wat gebeurt er eigenlijk in de omstreken van Midhoezen. Om die vraag te beantwoorden laten we mensen uit deze omstreken aan het woord. In deze editie is dat de familie Bruining. Sinds twee jaar woont de familie Bruining (bestaande uit Tonny en Luky, Roy en Ilse) op Geefsweer.Ze zijn vanuit Lageland vertrokken naar Geefsweer.

Maar waarom?
Tonny:Op een gegeven moment komt er een projectontwikkelaar bij ons langs in Lageland en vertelt ons dat ze plannen hebben om de nieuwbouwwijk Meerstad aan te leggen. In dat beeld pasten wij niet en ze wilden ons uitkopen. We hadden dus geen keus en moesten onze boerderij en melkveehouderijbedrijf verlaten, op zoek naar iets anders. We hebben overal gekeken, maar Geefsweer was voor ons de beste plek.

Waarom was dat de beste plek? Het ligt vlak bij de industrie van Delfzijl.
Luky:We waren op zoek naar een zelfde soort bedrijf, het liefst in de buurt, een nieuwbouwlocatie en een aaneengesloten stuk grond. Op een gegeven moment kwam ik op internet de boerderij van Bruggers tegen. Dit was voor ons de meest geschikte locatie en van de industrie hebben we geen last. We vinden het hier heerlijk. Als het aan mij ligt gaan we hier nooit meer weg.

Jullie hebben dus een melkveehouderij. Doen jullie dat met zijn tweeën?
Luky:Het is voor Tonny een fulltime baan en ik doe de boekhouding. Daarnaast houdt Tonny ook de dierenadministratie bij. We hebben wel af en toe hulp. De koeien gaan naar buiten als het land weer begaanbaar is. Dat is natuurlijk wel extra werk, maar de koeien hebben hier een luxe leventje.

Hoeveel koeien hebben jullie?
Tonny:We hebben 130 koeien. 85 daarvan zijn melkkoeien en de rest is jongvee, wat nog melkkoe moet worden.

Hebben jullie geen last van de steeds scherpere regelgeving van de Europese Unie?
Tonny:We hebben het bedrijf twee jaar geleden zo ingericht dat het aan de toekomstige eisen voldoet. Dus wat dat betreft hebben we er nog weinig last van.

Als ik nu zeg Geefsweer, wat zeggen jullie dan?
Luky:Geefsweer is vrij rustig, maar dat vinden we heerlijk. Het contact met de buurt is niet erg intensief, maar als we elkaar nodig hebben dan kunnen we altijd bij elkaar terecht.

Voelen jullie je ook betrokken bij het dorp?
Luky:De kinderen zitten in het dorp op school en Roy voetbalt bij Meedhuizen. We vinden dat het een zeer gezellig dorp is. We hebben alleen niet zoveel tijd om aan de activiteiten mee te doen, omdat we het erg druk hebben met het bedrijf.

Bedankt voor dit interview en hopelijk blijven jullie nog lang met plezier op Geefsweer wonen.

Additional Hints (No hints available.)