Skip to content

Het Piepke Traditional Geocache

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het gebrek aan onderhoud (en reactie op de pagina).

Mocht de cache, of onderhoud aan de cache, aan uw aandacht zijn ontsnapt en u de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via mijn profiel.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik nog overwegen om de cache terug te halen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Graag (restanten van) de cache uit het milieu verwijderen.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 8/19/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het Piepke


Het Piepke is een prachtig bruggetje midden in het groninger landschap, waar je normaal gesproken zo aan voorbij rijdt. Nu niet meer.

Het Piepke is een gemetselde boogbrug. Een zogenaamde steentil.



Op de sluitsteen van de zuidboog staat het jaartal 1802. Het bruggenboek vermeldt dat de steentil bij Aduard ongeveer van dezelfde leeftijd is. Er zijn nog twee andere bruggen, maar die zijn van jongere datum. Het oudste document met betrekking tot Het Piepke is van 1815. Het betreft een contract waarin het onderhoud van het bruggetje wordt geregeld.
Vanaf Munnekezijl tot bijna aan ’t Hoekje liep een ‘schipvaart’ langs de dijk. De boer die op de boerderij tegenover Het Piepke woonde, kon over dit bruggetje zijn land in de polder bereiken. In zekere zin was Het Piepke ook onderdeel van de openbare weg in de vorige eeuw. Vanaf Kommerzijl liep een stenen voetpad over de dijk naar Munnekezijl. Onderweg kon men de afslag over Het Piepke richting Pieterzijl nemen. De dijk achter Het Piepke is omstreeks 1425 aangelegd en werd verzwaard in 1476. Het gebied ten noorden van Grijpskerk, de Ruigewaard, was toen niet langer buitendijks gebied en kon zich daarna goed ontwikkelen.
De geschiedenis van Grijpskerk begint in die periode. De boerderij tegenover Het Piepke staat op oude kaarten al aangegeven als Aeykemaheerd. Vanaf omstreeks 1500 stond op deze plaats een boerderij. In 1815 woonde op deze boerderij een Klaas Jans de Waard. Hij had hier veel invloed want hij was schout te Grijpskerk. Ook was hij kerkvoogd van de pas gestichte kerk in Pieterzijl. Vanwege zijn functie moest hij op 11 maart 1819 op ‘dienstreis’ naar Zuidhorn. Toen zijn paard op de namiddag alleen thuis kwam ging men zoeken en vond hem dood op het modderpad. Hij werd begraven bij de kerk van Grijpskerk. Het grafmonument met opschrift is nog steeds een bijzondere herinnering aan die tijd. Met de dijk en de stee van Aeykemaheerd vormt Het Piepke een historisch ensemble wat veel vertelt van de regionale historie.

Laatste onderhoud: 28-08-2011
Makkelijker gemaakt vanwege vernielingen en nieuwe cache+logrol geplaatst.

  Jaggerfam
  Rolinka
  Brickteam



Additional Hints (No hints available.)