Skip to content

Jyllands kirker : Vester Vedsted kirke. Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lewa Nuva: Hej

Jeg har tidligere kontaktet dig for at få en status på denne cache, da du ikke har svaret, eller åbnet cachen, er jeg nødsaget til at arkivere cachen.

Det er ikke noget problem at åbne cachen igen hvis du vælger at genåbne den.

Venlig hilsen
Lewa Nuva

Note: Svar ikke direkte på denne mail som du har modtaget fra Geocaching.com, men gå ind på min profil http://www.geocaching.com/profile/?u=lewa+nuva og send en mail.
Send venligst også GC nummeret på cachen eller et link direkte til cachen, så jeg ved hvilken cache henvendelsen drejer sig om

More
Hidden : 4/17/2006
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En af Jyllands kirker/one of the churches of Jutland

Dansk :
Vester Vedsted Kirkes historie
Vester Vedsted kirke er med sit karakteristiske 'tørninglenertårn' beliggende på et lavt højdedrag. Kirken hører til blandt de yngste af landets tufstenskirker. Kirkens opførelse kan føres tilbage til det 12. århundrede, hvor den røde tegl begyndte af fortrænge tufstenen.
På kirkens nordside er tufstenen bevaret fra sokkel til vinduer.Kirkens ydre er gennem tiden undergået adskillige forandringer og ombygninger. Kirken bærer spor af tilmurede døre til våbenhuse, såvel på den nordlige som sydlige side. I dag fungerer tårnrummet som våbenhus.
Kirken har været uden tårn frem til sidste halvdel af det 15. århundrede. Efter et lynnedslag kom tårnet i 1845 i brand. Tårnet brændte, men selve kirken blev reddet på grund af den snarrådige befolknings indsats, som bestod i at udfylde døråbningen ind til kirkerummet med græstørv.
I middelalderen var kirken viet til den katolske helgen Skt. Andreas, som var de søfarendes helgen.
Kirken har ingen 'gamle' kalkmalerier. Den kalkede udsmykning, som med ranker og sparesnit pryder korhvælvingen, er oprindelig udført af Harald Munk i 1916.
Altertavlen og billedet af den sidste nadver er fra begyndelsen af det 18. århundrede. For oven prydes tavlen af to renæssancefigurer af henholdsvis apostlene Peter og Paulus. Figurerne i nicherne på hver side af alterbilledet, forestiller Faderen med verdenskuglen i sin hånd og Kristus som den gode hyrde.
Tavlens bund prydes af syv små reliefbilleder af gammeltestamentlige profeter og konger. Disse har antageligt tilhørt en ældre altertavle.
Altrets to sengotiske malmlysestager er fra ca. 1575. Oprindelig var altertavlen for oven prydet af en figur af den opstandne Kristus med sejrsfanen. Imidlertid faldt figuren ned og er nu opstillet på en hylde øverst oppe på korets norlige væg.
Alterdugen er syet i Amager Dragværk af Esther Kjems og Inger Albrechtsen. Motivet er hentet fra et vuggelagen fra ca. 1786. Vinklaserne og løverne er inspireret af bibelske motiver.
Granitdøbefonten er sandsynligvis lige så gammel som kirken selv, mens dåbsfadet af drevet messing er fra 1575. Motivet i bunden af fadet er bebudelsen til Jomfru Maria.
Prædikestolen er fra 1625. Mellem de toscanske hjørnesøjler findes fire relieffer, forestillende: Bebudelsen, hyrdernes tilbedelse, omskærelsen og Jesu dåb i Jordan.
Lydhimlen over prædikestolen er fra samme tidsalder, men er senere blevet fornyet efter at være faldet ned. Herom fortælles der følgende i en indberetning til biskoppen fra 1768: - "Søndagen den 27. Marts 1765, da Pæsten, Hr. Jens Høhne, holdt sin Bøn før Prædiken, styrtede med et Prædikestolens Himmel ned på Hovedet af ham med et saa stærkt Stød, at Sidestykkerne derved løsnedes fra Overdelen, saa at medens den sidste vedblev at trykke på hans Hoved, hængte hine sig som en Krans om hans Skuldre. Nogle af de stærkeste af Menigheden kom da op og redede Præsten løs. Efter Prædikestolen var gjort rydelig, gik Præsten atter op på den og holdt sin Prædiken under den ømmeste Attention af Menigheden.
"Maleriet på kirkens sydvæg forestiller Kristus og den blodsottige kvinde. Billedet er malet af Agnes Schmidt i 1926 og har en overgang været anvendt som alterbillede. Efter sigende er de afbildede personers ansigter borgere fra Vester Vedsted.
Det store maleri på kirkens sydvæg, forestillende Kristus på korset, er malet af M.C.V. Rørbye, og blev skænket til kirken af pastor Bangs enke i 1850.
Pastor Bang var rationalist og talte i sine prædikener helst om kornpriser og moralsk levned. Imidlertid mente fru Bang ikke, at det kunne være meningen. Derfor skænkede hun kirken billedet, så fremtidens præster - fra prædikestolen - altid kunne holde sig for øje, hvad der skulle forkyndes.
Endelig er der i våbenhuset ophængt et vievandskar fra katolsk tid. Oprindelig blev det fjernet i forbindelse med reformationen. I de efterfølgende århundreder blev det anvendt som henholdsvis svinetrug og trappesten, inden det af kulturhistoriske grunde atter blev ophængt.
www.vestervedstedkirke.dk

Indeholder : logbog + blyant.
FFC bliver tilsendt.

English :

Vester Vedsted church is one of the youngest churches that is build of tufastone and can be tracked back to the 12 centuty, when the red brick displaced the tufastone.
The church had no tower tower until the last half og the 15 century. After a lightning i 1845 the tower burned but the church was saved because the people filled up the dooropening with turf.
The church has no old mural, the decoration is made of Harald Munk in 1916.
The altarpiece is from the beginning of the 18 century, and shows the holy communion and on the top is 2 apostle Peter and Paulus.
See more on www.vestervedstedkirke.dk

Contains : logbook + pencil.
FFC will be sent by post.

Additional Hints (Decrypt)

QN :4 zrgre sen uivq yåtr ont yøf fgra cå hqiraqvt fvqr ns fgratæeqr. RAT :4 z sebz juvgr tngr ba gur bhgre fvqr bs gur fgbarsrapr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)