Skip to content

De stad Medemblik Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.

Pas op voor water en verkeer!



Image Hosted by ImageShack.us

Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Het leven vroeger in een stad.
Medemblik ligt iets verder naar het noorden. Medemblik is de eerste plaats van Westfriesland die stadsrechten kreeg en wel in 1289.

Hoe is het leven in een stad van een paar eeuwen geleden?
Het is een drukte van belang. Je ruikt de geuren van de bakkerij, het brood is net gebakken. Je hoort de hamer van de kuiper, hij maakt houten tonnen. Er zijn veel werkplaatsen in de stad, voor verschillende beroepen, zoals: de leerlooier, meubelmaker, kuiper, pottenbakker, kaarsenmaker, smid, loodgieter. Voor de huizenbouw zijn timmerlieden, metselaars en rietdekkers nodig. Met hun houtzaagmolens zagen de timmerlieden de boomstammen tot planken. De bakker en de bierbrouwer zijn vooral voor het eten en drinken van de stadsbewoners belangrijk. Voor alle steden is het voortdurende tekort aan goed drinkwater een groot probleem. Het water uit de grachten en sloten kun je niet drinken, want die worden ook als riool gebruikt. Daarom drinken de mensen, ook de kinderen, bier met heel weinig alcohol, net genoeg om geen bacteriën binnen te krijgen. Dat bier wordt in de stad gebrouwen of komt uit een ander land. Er zijn geen kranten. Hoe weten de mensen dan belangrijke gebeurtenissen?
Iedere stad heeft een stadsomroeper.

Er is nog geen elektriciteit. Wanneer het donker wordt zorgen lantaarnopstekers voor verlichting in de stad. ’s Nachts doen de kleppermannen of nachtwachten hun ronde door de stad. Ontdekken zij brand, dan klepperen zij de burgers van de stad wakker, zodat deze kunnen helpen blussen. Je snapt dat brand met al die houten huizen die zo dicht op elkaar staan een ramp is. Sommige beroepen hebben hun eigen gildehuis waar de werkers elkaar ontmoetten, bijvoorbeeld de meester-timmerman en zijn knechten.

Eén zo’n gildehuis is er nog, in Hoorn: het Timmermansgildehuis. Laat dat nou de plaats zijn waar je met je boek met daarin je tien stempels naar toe kunt gaan, want daar zit het Westfries Genootschap. Dan kun je meteen eens zien hoe het er daar uit ziet.

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?
Wat staat er voor naam op het stoommachinemuseum ?

Additional Hints (No hints available.)