Skip to content

Rondje Amersfoort 01 - Wandeling door Kattenbroek Multi-cache

This cache has been archived.

Biegstra: Lang genoeg actief geweest, tijd voor iets nieuws.

More
Hidden : 1/23/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Per 15 april 2011 is deze cache verder gegaan als zelfstandige cache, het Rondje Amersfoort is gestopt.



LET OP! LET OP!
Vanwege de vele rips is de cache verhuisd naar een nieuwe plek per 27-2-2010. Hint en berekening van eindcoordinaat zijn aangepast per die datum, alle gevonden cijfers onderweg blijven gelijk.


Kattenbroek is een bijzondere wijk in Amersfoort, gebouwd in de eerste helft van de negentiger jaren van de vorige eeuw. De wijk kenmerkt zich door een uiterst eigenzinnige architectuur en is al sinds de bouw voer voor stedenbouwkundigen uit de hele wereld. Het grote brein achter de concepten van Kattenbroek is de stedenbouwkundige Ashok Balothra, Hij dacht de concepten uit en gaf op die manier vorm aan de inrichting van dit voorheen agrarische gebied. Uiteindelijk is door zo’n 45 architectebureaus gewerkt aan de inrichting van Kattenbroek. Elk architectenbureau bracht weer nieuwe elementen in in het ontwerp. Uit de hele wereld komen planologen en stedenbouwkundigen op bezoek om de wijk te bekijken en regelmatig zie je groepen met begeleiding door de wijk trekken.
Totaal zijn er zo’n 4600 woningen gebouwd. Veelal eensgezinswoningen zonder derde woonlaag. En met kleine of gemeenschappelijke tuinen. Later zijn wel meer huizen met derde woonlaag gebouwd en hebben ook veel bewoners zelf een derde woonlaag aangebracht. Dat is in de wijk goed zichtbaar.

Deze cache neemt je mee op een vier kilometer lange tocht door de wijk, alles over begaanbare paden. Goed te doen met de fiets of te voet. Niet met de auto.

Parkeer op: N 52°11.729’ – E005°23.872’

Kijk uit met oversteken, het kan hier druk zijn! De poort van Kattenbroek wacht op je…..

Ga naar waypoint 1: N 52°11.570’ – E 005°23.811’

Kattenbroek bestaat uit lijnen en cirkels als hoofdmotief. Op weg naar waypoint 2 loop je langs een gesloten rij huizen, die (met enkele openingen voor het verkeer) 1,5 kilometer lang in de wijk ligt en de wijk doormidden deelt. Dit naar analogie van de beroemde Muurhuizen in het centrum van Amersfoort.
Bij waypoint aangekomen zie je een kunstvoorwerp: een grote schotel. In die schotel zijn foto’s te zien van de eerste bewoners van Kattenbroek. Kijk gerust even. Er staan hekken om het terrein van de schotel. Het aantal ingangen in die hekken = A. (en A is niet gelijk aan 1 !!)

Ga naar waypoint 2: N 52°11.581’ – E 005°23.621’

Hier sta je bijeen paar bijzondere ronde huizen, omgeven door water. Wat is de hoofdkleur van deze huizen?
  • B=2, bij een Blauw huis
  • B=4, bij een Oranje huis
  • B=5, bij een Zwart huis
  • B=7, bij een Wit huis
Ga naar waypoint 3: N 52°11.532’ – E 005°23.559’

Hier sta je op ‘de ring’, een van de andere grote hoofdstructuren van de wijk. De ring heeft ongeveer dezelfde omvang als de stadsring in het centrum van Amersfoort. Ga hier rechtsaf.

Ga naar waypoint 4: N 52°11.518’ – E 005°23.328’

Aan de overkant van het water zie je de Leliewoningen. Deze split-levelwoningen hebben een woonkamer laag bij het water (heel soms staat het water in de woonkamer!) en een bijzonder gebogen dak. Hoeveel van deze woningen hebben een extra opbouw gemaakt, geheel in stijl met het al bestaande dak? Het antwoord = C. Neem de brug naar de overkant en….

Ga naar waypoint 5: N 52°11.430’ – E 005°23.458’

Je passeert een aantal hofjes en eindigt midden in een van deze hofjes. Je staat nu op een ovaalvormig grasveld. Het aantal bomen op dit grasveld = D.

Ga naar waypoint 6: N 52°11.412’ – E 005°23.433’

Via het paadje dat bij dit waypoint begint loop je naar de Laan der Hoven. Dit water en deze weg is het tweede langgerekte element in de wijk, haaks op de muurhuizen. Langs deze weg zijn aan de Zuidwest-zijde allemaal serres. Je loopt als je de weg oversteekt (uitkijken!) tegen de Dodoens serre aan. Vaak zijn er in een serre zelfstandige huizen, allen samengevoegd onder een groot dak, waardoor een binnentuin is ontstaan. Verderop links (loop vast die kant op) zie je de serre Chrystal Palace waar het dak geheel van glas is gemaakt. Aan de overkant van het water zie je een helemaal ronde woning met een klein vlaggetje in top. Dit is een van de duurste woningen van de wijk. Deze woning is nagebouwd in Madurodam.

Ga naar waypoint 7: N 52°11.325’ – E 005°23.456’

Je zit hier een element van het verleden dat in de wijk bewaard gebleven: Een van de oude boerderijen is namelijk opgenomen in de wijk.

Ga naar waypoint 8: N 52°11.239’ – E 005°23.357’

Onderweg zie je kunst in de vorm van stalen platen met dieren eronder en ook de putdeksels. Ze zijn speciaal gemaakt voor Kattenbroek. Wat is er zichtbaar op de putdeksels?
  • E=2, bij: een aantal voetafdrukken
  • E=4, bij: twee katten
  • E=6, bij: het stratenpatroon van Kattenbroek, een cirkel en een kruis in elkaar
  • E=8, bij: een koffiekopje
Bij het waypoint zie je een kunstobject in het water: een fontein. De strook waar je net gelopen hebt tussen de muurhuizen in, heet de Verborgen zone en kenmerkt zich doordat die vol staat met kunst. Op diverse plaatsen staan kunstwerken, alles in het teken van Poliphilos droom. Het verhaal van de droom van Poliphilos is een boek van Fransesca Colonna uit 1499. Daarin wordt een zoektocht naar wijsheid beschreven, een tocht die leidt langs grotten, tuinen, paleizen en ruïnes. Hier voert de tocht langs allerlei kunstobjecten.

Ga naar waypoint 9: N 52°11.236’ – E 005°23.167’

Al wandelend daar naartoe loop je langs de ruïnewoningen, het contrast tussen de strakke witte achtergevels en de grillig gevormde zij- en voorgevels is groot. Let ook eens op de mooie ornamenten die zijn gebruikt en hoe sommige creatieve bewoners de omheining van de tuin geheel in stijl hebben aangebracht. In een van de woningen is een toren in stijl gebouwd. Aangekomen bij waypoint 9, beantwoord dan de volgende vraag: Welke bedekking van de bovengevel hebben de huizen die je ten Westen van je ziet?
  • F=1, bij: Riet
  • F=2, bij: Leisteen
  • F=3, bij: Staal
  • F=4, bij: Pannen
Ga naar waypoint 10: N 52°11.153’ – E 005°23.289’

Je loopt langs de "brugwoningen". Splitlevelwoningen die twee aan twee, als een soort brug, over het water zijn gebouwd. De woonkamers ‘hangen’ boven het water als het loopdeel van een brug, de rest van het huis zit in de robuuste vierkante pilaren verwerkt. Het zijn opvallende woningen in de wijk en hebben met hun witte stenen en gekleurde entree een bijzondere uitstraling. Let op het gebruik van de tegels bij de entree: elke blok van twee woningen heeft een andere kleurstelling en zo wordt de hele regenboog afgegaan. De woningen staan twee aan twee in een rij, maar elk blok van twee woningen staat net anders georiënteerd, dat komt de privacy ten goede. Ook deze bijzondere woningen zijn te vinden in Madurodam.

Ga naar waypoint 11: N 52°11.215’ – E 005°23.431’

Aan de overkant van het water zie je de gesloten stad, ontworpen door Piet Blom, architect van ondermeer de kubuswoningen op de Blaak in Rotterdam.

Ga naar waypoint 12: N 52°11.231’ – E 005°23.594’

Aan de overkant van het water zie je weer een serre, ditmaal met opvallende gevelplaten met kleuren (verf). Het aantal verschillende kleuren dat aan deze kant van de huizen op de gevelplaten zichtbaar is = G. (geen verf is wel een kleur, antwoord is een even getal)
Als je een minuutje extra hebt: loop dan naar de andere kant van deze woningen. Daar lijkt het net alsof er geen ramen zitten. Dat is slechts schijn. Er is hier gebruik gemaakt van Dazzle Painting, een techniek die de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog ook gebruikten om de vijand te desoriënteren. De bewoners kunnen wel door de verf naar buiten kijken, van buiten kun je niet naar binnen kijken en de ramen zijn ook vrijwel niet zichtbaar.

Ga naar waypoint 13: N 52°11.277’ – E 005°23.674’

Je loopt nu langs de Kattenoorwoningen, woningen met maar liefst 4 woonlagen en een heel karakteristiek uiterlijk. De woningen zijn meerdere keren voor reclamedoeleinden gebruikt, onder andere voor reclame voor hagelslag. De woningen hebben diverse kleuren. Het aantal gele kattenoorwoningen = H.

Ga naar waypoint 14: N 52°11.366’ – E 005°23.924’

Je bent nu beland in de zogenaamde boerderijenkamer. De huizen zijn geïnspireerd op boerderijen, hooimijten, graansilo’s e.d. en hebben vaak uitgesproken kleuren. Hier staan ook de roze huizen die boven het talud langs de A1 uitsteken en die je dus vanaf die snelweg kunt zien. Je staat nu bij een lichtblauw huis, lijkend op een hooimijt. Het huisnummer op de hoek = I.

Ga naar waypoint 15: N 52°11.421’ – E 005°23.986’

Je staat hier op de Kreek. Zijn alle elementen in de wijk rechte of gebogen geometrische figuren, de Kreek is dat niet. Dit is een slingerende weg dwars door de Boerderijenkamer. Het breekt daarmee enigszins met de strakke geometrie van Kattenbroek.

Ga naar waypoint 16: N 52°11.533’ – E 005°24.004’

Je staat hier aan het eind van de Rietkreek. Ook de straatnaambordjes zijn speciaal ontworpen voor de wijk. Wat is zichtbaar op het straatnaambord?
  • J=0, bij: een aantal voetafdrukken
  • J=1, bij: twee katten
  • J=3, bij: het stratenpatroon van Kattenbroek, een cirkel en een kruis in elkaar
  • J=4, bij: een koffiekopje
Ga nu terug richting de vertekplek. daar in de buurt is het laatste waypoint en daar ligt de stash verborgen.
En….. TB of Coin uit is TB of coin in.

Ga naar waypoint 17: N 52°11.(J+I)(D+A)(G+H)’ – E 005°23.(B*F)E(J-C)’





Additional Hints (Decrypt)

Va obbz zrg xyvzbc, bbtubbtgr bc rra bhq arfg. Vf vr fbzf trinyyra......?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)