Skip to content

Limburgse streekgerechten: Stroop Mystery Cache

This cache has been archived.

underground: Vandaag is het zover.... Bij het bladeren door een kookboekje over een paar van de serie Limburgse Streekgerechten, is de laatste bladzijde bereikt. Als voormalig CO wil ik iedereen zeer hartelijk bedanken voor alle mooie momenten zoals de anekdotes, geweldige logs, foto's (ook van daadwerkelijk gemaakte recepten) en natuurlijk voor de meer dan 500 favo's!!!

Afgezien van de nachtcache maak ik nu plaats voor anderen, maar ik blijf natuurlijk ook zelf gedreven in het maken van een paar nieuwe caches waarvan ik hoop dat jullie weer net zoveel plezier gaan krijgen als bij deze serie. Nogmaals dank iedereen!!!

Ruud aka underground

More
Hidden : 4/5/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Over deze receptenserie


Deze serie bestaat uit 6 streekgerechten. Bij elke afzonderlijke cache treft u een eenvoudig maar wel typisch Limburgs (streek)recept aan welke u mag meenemen zodat u het gerecht zelf thuis kunt klaarmaken.

Verzamel alle recepten want bij de bonus treft u een bijpassende receptenhouder als 'goodie' aan welke u natuurlijk eveneens mag meenemen...


Deze serie bestaat uit


De Bonus


Elke receptencache bevat 2 bonusaanwijzingen waarmee u uiteindelijk de coördinaten van de bonus kunt berekenen. Het spreekt voor zich dat u zonder deze aanwijzingen de bonus natuurlijk niet zo 1-2-3 kunt vinden... Noteer daarom zorgvuldig alle aanwijzingen!!

Smakelijk eten alvast, maar voor het zover is moet er natuurlijk eerst nog een cache gevonden worden....


Let op de houdbaarheidsdatum ...


BELANGRIJKE MEDEDELING!!!!

Net zoals in het echte leven hebben we ook bij geocaches soms te maken met een uiterste houdbaarheidsdatum. Eerder was via de sociale media al aangekondigd dat deze serie (al dan niet deels) in januari 2015 zou worden gearchiveerd.

Om echter ook de niet-premium geocachers nog kennis te laten maken met deze serie is er besloten het 'members only' vinkje 'uit' te zetten en de serie pas op

1 juni 2015



nog éénmaal te evalueren en vervolgens tot archivering over te gaan. Het is dus nog mogelijk dat er na deze datum alsnog één of meerdere caches zelfstandig blijven voortbestaan.


Over deze stroop-cache


LET OP: Op bovenstaande coördinaten ligt uiteraard NIET de cache!!!

U treft hier echter wel de stroopfabriek van de Firma Frumarco aan. Samen met Canisius uit Schinnen zijn dit nog de enige twee overgebleven ambachtelijke stroopfabrieken in Nederland. Beiden zijn dus gehuisvest in ons eigen Limburg! Een recept met stroop mag dan natuurlijk niet ontbreken...

In deze kleverige cache bevindt zich een eerbetoon aan beide fabrieken. Er is overigens een bescheiden ruimte voor 'trackables en kleine goodies'.

Om deze cache te vinden beantwoord u onderstaande eenvoudige vragen met behulp van bijvoorbeeld Wikipedia. Vul de uitkomsten in de formule in om de juiste coördinaten te vinden.



Vergeet niet het strooprecept mee te nemen en om de twee bonusletters te noteren want die laatsten heeft u nodig om de bonuscache te kunnen vinden.


Deze stroop-cache werd oa. mogelijk gemaakt dankzij medewerking van






Stroop is vanouds een methode om de goede dingen uit fruit voor lange tijd te bewaren. Met de moderne bewaarmethodes is het mogelijk om diverse soorten fruit een heel jaar te bewaren. In het verleden was het moeilijk om het overschot aan fruit in de oogsttijd te bewaren voor moeilijker tijden. Stroop stoken was eeuwenlang een van de manieren om de winter door te komen. Het principe van ambachtelijk stroop stoken is het indikken van vruchtensap totdat het suikergehalte voldoende is om het mengsel te conserveren. Stroop laat zich meerdere jaren bewaren door het conserverende effect van suiker.

Een traditionele stroop wordt van appels en/of peren gemaakt, zo ontstaan respectievelijk appelstroop, perenstroop en peren/appelstroop. De productie van deze stropen vindt sinds halverwege de negentiende eeuw plaats in Haspengouw, het Land van Herve (producent van "Luikse stroop") en het Nederlandse Zuid-Limburg. Behalve deze traditionele stropen, is er vandaag de dag een keur aan stropen te verkrijgen: 7-vruchtenstroop, citrusstroop, esdoornsiroop (ahornsiroop), bananenstroop appel/kaneelstroop, bietenstroop, enz. Als surrogaat wordt ook aardappelstroop gebruikt.



Los daarvan kennen we uit zetmeel bereide glucosesiroop. Deze vindt toepassing als zoetmiddel in de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Veel stroop voor huishoudelijk gebruik wordt echter ook uit bietsuiker of rietsuiker bereid.



En dan nu de vragen...


Hulp nodig?? Zie hints, of gewoon mailen ... ;-)



Vraag Antwoord + nabewerking Eindresultaat
Nederland heeft nog maar 2 echt traditionele stroopfabrieken. Beiden liggen in ons eigen Limburg. In welke gemeenten liggen deze traditionele stroopfabrieken? ........ & ......

Tel het aantal maal dat de letter 'n' in de gemeentenamen voorkomt bij elkaar op
A = .
Hoe noemt men het appelstroopproduct waarbij naast de appel ook suikerbieten zijn verwerkt? Product: .....

Bepaald de woordwaarde op 1 cijfer. A=1, ..., Z=26
B = .
Rotte appels zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede stroop!

Kodeer onderstaande tekst op de juiste wijze

"In totaal hebben 23 ROTte appels de stroopbereiding nooit meegemaakt"
..............................................

tel hoeveel maal de letter ‘b’ er na codering in voorkomt.
C = ..
Tot vlak na de oorlog was er onder hard werkende mensen (zoals boeren) een broodsmeersel populair waar (appel)stroop een onderdeel van uitmaakte.

Dit smeersel smaakte het lekkerst op een warme boterham.

Wat was de naam van dit broodsmeersel?
Naam: .........

Bepaal de woordwaarde op 1 cijfer waarbij A=1, ..., Z=26
D = .
Cryptogram:

DEZE Hooglimburgse lekkernij laat geen strepen na.
....

Bepaal de woordwaarde op 1 cijfer waarbij A=1, ..., Z=26
E = .
Stroop is natuurlijk ‘stroperig’. De wetenschappelijke naam waarin men deze zgn. traagvloeibaarheid weergeeft is afgeleid van de Latijnse naam voor een parasitaire plant.

Wat is de Nederlandse naam van deze plant?

Hoe noemt men in de volksmond de kleverige laag die op de niet verteerde zaden van deze plant zit?
Naam van de plant: .......

F: Bepaal de woordwaarde op 1 cijfer waarbij A=1, ..., Z=26.

Naam kleverige laag: .........

G: Bepaal de woordwaarde op 1 cijfer waarbij A=26, ..., Z=1.
F = .

G = .

Hulp nodig?? Zie hints, of gewoon mailen ... ;-)




Formule voor de coördinaten:


Bovenstaande coördinaten zijn natuurlijk fictief.

De echte coördinaten zijn:

N 51° (A-B)(D+G-A).(E+A-B)(C-D+B-A)(D-B-E)
E 006° (D-D)(E-B).(D-E+B)(F+G-B)(F-A-B)




Additional Hints (Decrypt)

mvr ivfpbfvgrvg oebbqfzrrefry fgebbc Mvr grxfg va yvfgvat Ubbtyvzohetf fgebbc ebg-a.pbz nccryfgebbc fhvxreovrgra jvxvcrqvn gbx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)