Skip to content

|OFZE2013| Greppelveld Traditional Geocache

This cache has been archived.

Masterchef: Het is mooi geweest, tijd voor wat anders.

More
Hidden : 11/9/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


|OFZE2013| Greppelveld



greppelveld

Herkenbaar aan het gerestaureerde havenhoofd van Elburg. Spontaan in de kwelzone van de dijk van Oostelijke Flevoland ontstaan natuurgebied. Dit oorspronkelijk kruidenrijke grasland is erg in trek bij weidevogels en ook van belang als broedgebied van grutto, wulp, watersnip en kwartelkoning.

Boeiende geschiedenis
Waar eens de botters vanuit Elburg het ruime sop kozen, ligt nu een bijzonder weidevogelreservaat met een boeiende geschiedenis. Het Greppelveld ontstond na het droogvallen van Oostelijk Flevoland in 1957 als vanzelf op de natte kwelzone aan de voet van de dijk. Voor een betere ontwatering werd de kwelzone intensief begreppeld en met gras ingezaaid. Dankzij het extensieve gebruik, de variatie in hoogteligging en de sterke kwel ontstond een kruidenrijk grasland dat zeer aantrekkelijk bleek voor weidevogels. Toch bleef de status van het terrein nog jarenlang onduidelijk. Het begreppelde land was eigendom van Bijzonder Domeinbeheer, maar Staatsbosbeheer was de beheerder. Dat veranderde toen Het Flevo-landschap dit terrein verwierf en het daadwerkelijk een natuurterrein werd.

Herstel

Het Greppelveld is het eerste terrein dat Het Flevo-landschap in beheer kreeg. Op het moment van overname was de broedvogelstand niet meer optimaal. Daarom zette Het Flevo-landschap zich in voor verbetering van het broedresultaat. Het herstel startte met de aanleg van plassen en poelen en uitbreiding van het reservaat door aankoop van akkers ten noorden van de Stobbenweg. Het hele gebied is sindsdien in het voorjaar weer een prachtige plek om grutto’s, tureluurs en kieviten te zien en te horen. Het is een belangrijk broedgebied voor soorten als de grutto, zomertaling, slobeend, graspieper, wulp, kwartelkoning en watersnip. In het najaar is het terrein een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels zoals ganzen en zwanen.

Natuurherstel

In de jaren ’90 van de vorige eeuw liep de broedvogelstand steeds sterker terug. Deels was dit een landelijke trend, maar voor een belangrijk deel had de achteruitgang twee andere oorzaken: de waterstand was niet meer optimaal en de bodemfauna verminderde aanzienlijk door de afnemende voedselrijkdom van de bodem. Om het tij te keren is de waterbeheersing flink verbeterd, want weidevogels broeden bij voorkeur in vochtig grasland. Met hun snavel prikken ze in de vochtige grond om emelten, larven van de langpootmug, te verschalken. Het grasland is bemest met oude stalmest om het bodemleven, het voedsel voor de weidevogels, extra te stimuleren. Het resultaat kwam snel. De hoeveelheid wormen, emelten en insecten in de bodem en in het gras verdubbelde en de soortenrijkdom aan insecten nam toe. Bijzonder is dat het oude deel van het Greppelveld nu een groot aantal broedende graspiepers herbergt terwijl deze vogel overal in Nederland snel in aantal afneemt.

Uitbreiding

Het is niet bij herstel alleen gebleven. De oppervlakte van het reservaat kon worden verviervoudigd dankzij de aankoop van kavels tussen Stobbenweg, Elburgerweg en Oosterwoldertocht. Mogelijk zullen nog enkele kavels worden toegevoegd. Bovendien zijn op verschillende plekken in de oude en nieuwe terreinen poelen aangelegd ter verrijking van het landschap en de flora en fauna. De variatie aan planten is onverwacht groot en verschillende soorten libellen hebben de poelen gekoloniseerd.

Waar?
Gemeente: Dronten
Aangelegd in: 1957 (40 ha), tussen 2000 en 2005 is de oppervlakte verviervoudigd
In beheer sinds: 1990
Oppervlakte: 138 ha
Toegang: Niet vrij toegankelijk; vogels zijn goed te observeren vanaf de Stobbenweg, het oude havenhoofd en de Drontermeerdijk
Ligging: Tegenover Elburg tussen de dijk van het Drontermeer en de Stobbenweg

Coordinaten: N52 27.696 E5 48.721

Additional Hints (No hints available.)