Skip to content

CS - ATGR11 - AntiTankGrachtRoute Traditional Geocache

This cache has been archived.

annizir & mb815: Even de natuur de tijd gunnen wat te recuperen...

More
Hidden : 12/14/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze reeks is gelegd ter ere van het CoinStruck event.

Deze route is iets minder dan 5km lang, en is enkel te voet te doen door de vele modder (zeker bij regenweer) en de vele poortjes die je onderweg tegenkomt.
Dit is, vinden we zelf, een aangename rustige wandeling langsheen een stuk geschiedenis.

Vergeet niet de codes bij te houden die je ziet in deze caches, je hebt ze nodig voor de bonus van deze reeks!!!

De ‘Antitankgracht’: meer dan zomaar een gracht…

De Antitankgracht is een constructie die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd om het Duitse leger en meer bepaald zijn pantserdivisies tegen te houden of minstens voor een aanzienlijke vertraging te zorgen. Het betreft een 3,5 meter hoge betonnen muur van 3,6 kilometer lengte (ononderbroken) met een lager gelegen 4 meter brede gracht direct ernaast: Deze gracht werd gegraven om de muur te kunnen bouwen (verankeren in bodem) waarbij het volume uitgegraven grond aan de andere zijde van de muur (tot muur- hoogte) werd gedeponeerd. Het betreft m.a.w. een artificiële constructie, waarbij de gracht niet- watervoerend is noch in verbinding staat met bestaande waterlopen of grachten.
De antitankgracht werd op 13 september 2001 erkend als natuurreservaat en wordt sinds 1990 beheerd door de lokale afdeling van Natuurpunt Haacht.
In 2005 werd de Antitankgracht door de lezers van het Nieuwsblad verkozen tot ‘mooiste plekje van Vlaams-Brabant’ in de categorie ‘beken en rivieren’ (al is de ‘gracht’ geen van beide…), wat wijst op het toch erg specifieke en aantrekkelijke aspect voor meer dan enkel natuur-‘kenners’.

De waarde als Natuurgebied

De Antitankgracht maakt deel uit van het erkend natuurreservaat “Haachts Broek- Antitankgracht”.
Langsheen de gracht liggen diverse hooilanden met interessante natuurwaarden (o.m. een typisch Glanshavergrasland). Het zuidelijk deel ziet uit op een groot weidecomplex en de kern van Wakkerzeel en sluit aan de overzijde van de Wijgmaalsesteenweg aan op het ‘Haachts Broek’. Noordelijk komt de gracht tot vrijwel tegen de Dijledijk. Het grenst daar tevens aan een deel van de voormalige slotgracht van het Kasteel van Roost en een moerassig bosje. Ook de ‘Zomerdijk’ ligt tegen de gracht aan: een oude dijkstructuur van voor de indijking van de Dijle waarop zich een rijke warmteminnende kruidenvegetatie heeft ontwikkeld.
De antitankgracht heeft ecologisch dan ook een belangrijke verbindingsfunctie: ze vormt een continue natuurlijke groen-blauwe verbinding tussen de Dijlevallei en de Leibeekvallei.

De gracht is plaatselijk nog rijk aan waterplanten, met soorten als waterviolier, gekroesd fonteinkruid, glanzig fonteinkruid, tenger fonteinkruid, grof hoornblad, kikkerbeet, grote egelskop en watertorkruid. Aanwezige oeverplanten zijn o.m. grote waterweegbree, watermunt, moerasspirea, wolfspoot en harig wilgenroosje. Bij de aangetroffen zeggensoorten op de oevers horen voszegge, hoge cyperzegge en ijle zegge.

De Antitankgracht is het biotoop van verscheidene amfibieën: Er zijn al verschillende soorten waargenomen waaronder de (gewone) pad, ooit de knoflookpad, bruine en groene kikker, kleine watersalamander, kamsalamander en alpenwatersalamander. Deze amfibieën hebben het echter hard te verduren door verdroging, pesticiden, habitatverlies. Sommige van deze soorten zijn dan ook sterk bedreigd en het is nodig om deze te beschermen om nog meer achteruitgang te voorkomen.

Additional Hints (No hints available.)