Skip to content

Luctor et Emergo Mystery Cache

Hidden : 7/6/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Zoek de jaartallen op die bij de onderstaande gebeurtenissen horen en vind zo de coördinaten van de cache. TIP: Wikipedia.







Sinds mensen zich vestigden in de kuststreken en langs de rivieren van Nederland hebben ze te maken gehad met overstromingen, stormvloeden en watersnoodrampen. De eerste bronnen die daar melding van maken dateren uit de 9e eeuw. Sindsdien zijn er tientallen rampen en ernstige overstromingen gemeld, waarbij in de loop der tijd alleen al in onze streken vele honderdduizenden mensen verdronken en talloze dorpen en steden voorgoed onder water verdwenen. Via de vragen in deze mystery kom je meer te weten over enkele van deze rampen en over de strijd tegen het water.

Zoek bij elke gebeurtenis hieronder het bijbehorende jaartal en noem dat A, B enz. Bereken daarmee de coördinaten van de cache volgens de gegeven formule (controle via Evince).

A: Eens was Brugge een welvarende stad. De oorspronkelijke vaargeul (een zgn. zwin: vaargeul tussen zandbanken door) tussen Brugge en de Noordzee verzandde steeds meer. Welke stormvloed heeft het Zwin vergroot tot een monding van ruim 6 km, zodat Brugge weer (tijdelijk) een verbinding met zee had?

B: Gravin Margaretha van Male, gravin van Vlaanderen, gaf opdracht een algemeen zeewerende dijk aan te leggen. Deze dijk wordt nog altijd de Graaf Jansdijk genoemd naar haar zoon en opvolger, Jan zonder Vrees. Later gaf Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, het bevel de reeds bestaande dijken te verbinden tot één grote dijk die van het zuiden van het graafschap tot het noorden liep (van Noord-Frankrijk door West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen). De dijk was niet hoog maar eeuwenlang belangrijk als waterkering. Hij geeft aan tot waar het zeewater vrij spel had in de middeleeuwen. Nu (2010) heeft hij geen functie meer alhoewel de dijk op veel plaatsen goed bewaard is. Op andere plaatsen is de Graaf Jansdijk volledig afgegraven. Welke stormvloed zorgde voor dit besluit van Margaretha van Male?

C: Met het Verdronken Land van Zuid-Beveland is het nooit meer goed gekomen: 18 dorpen en 1 stad verdwenen voorgoed. Andere delen van Vlaanderen en Zeeland werden later wel weer heroverd op de zee. Welke stormvloed heeft deze ramp, waarbij naar schatting 100.000 mensen verdronken, veroorzaakt?

D: Er waren niet alleen overstromingen door natuurlijke oorzaken. Tijdens de 80-jarige oorlog vonden ook geregeld inundaties plaats: het opzettelijk onder water zetten van land t.b.v. de oorlogsvoering. Nieuwerkerke (gem. Sluis) had al ernstig te lijden gehad van de Allerheiligenvloed (1570), maar twee opeenvolgende inundaties gaven de doodsteek. In welk jaar vond de LAATSTE plaats?

E: Het omwalde dorp Retranchement is een overblijfsel van een veel groter geheel van versterkingen dat bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Eèn van de forten droeg de naam: Fort van Oranje. Tijdens welke stormvloed zakte dit fort in het Zwin?

F: Niet alleen de zee was een vijand, ook rivieren konden overstromingen veroorzaken en slachtoffers maken. De slechte staat van rivierbeddingen en het grote aantal zwakke dijken leidden in de 18de eeuw tot rampzalige overstromingen. De grote hoeveelheid schade vroeg om een nationale aanpak. Tot die tijd was de zorg voor de waterstaat versnipperd over het rijk, provincies, waterschappen en lokale besturen. Daarom werd het Bureau voor den Waterstaat opgericht (vanaf 1848 Rijkswaterstaat). In welk jaar was dat?

G: Gedurende het koningschap van Lodewijk Napoleon voltrok zich één van de grootste rampen in het rivierengebied ooit: grote delen van midden-Nederland in het gebied van Maas, Waal, Merwede en IJssel overstroomden. De overstroming maakte naar schatting tweehonderd slachtoffers. Door een zeer strenge winter waren de killen in de Biesbosch dichtgevroren. Hierdoor ontstond de situatie dat rivierwater langs Dordrecht naar de zee werd afgevoerd. Er ontstonden grote ijsdammen waarachter het waterpeil razendsnel steeg met dijkdoorbraken als gevolg. Lodewijk Napoleon bezocht het rampgebied en hielp een handje mee in een poging de Nederlanders voor zich te winnen. In welk jaar vonden deze overstromingen plaats?

H: Jonkheer de Muralt ontwikkelde een goedkope manier om dijken te verhogen zonder het dijklichaam te hoeven verbreden. Naar aanleiding van welke stormvloed was dat?

I: Saeftinghe werd in de 13de eeuw ingepolderd onder beheer van de abdij Ter Doest. Het was zeer vruchtbaar polderland. Mensen kwamen er aan de kost door landbouw en turfsteken. Tot zijn ondergang was Saeftinghe een aparte heerlijkheid. Er lagen vier dorpjes en enkele gehuchten. Het gebied werd geregeld bedreigd door overstromingen. De Allerheiligenvloed (1570) zette het land bijna geheel onder water en markeert het ontstaan van Het verdronken Land van Saeftinghe . In de 17e eeuw begon men opnieuw met inpolderen. De laatste polder die bedijkt werd was de Hertogin Hedwigepolder. In welk jaar was dat?

J: De Sint Luciavloed (1277) heeft naar schatting tussen de 50.000 en de 80.000 doden op haar geweten. Zij was hierdoor, gemeten naar de totale bevolking van Nederland rond die tijd (ongeveer een half miljoen), de grootste stormvloed ooit in Nederland. In totaal is het de 5e grootste vloed aller tijden in de wereld. De Waddenzee en de Zuiderzee ontstonden tijdens deze vloed. De combinatie van een stormvloed en de extra hoge afvoer van rivierwater veroorzaakte eeuwen later een watersnoodramp die de aanzet zou geven tot de Zuiderzeewet en uiteindelijk de aanleg van de Afsluitdijk (1932).Welke stormvloed was dat?

K: De Braakman is een natuurgebied en een voormalige zeearm van de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen. De Braakman is ontstaan door een opeenvolging van stormvloeden in de 14e en 15e eeuw, onder andere de eerste en tweede Sint-Elisabethsvloed. Lange tijd vormde het brede water een natuurlijke barrière tussen Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen. De zeearm vormde ook de toegang tot de havens van Boekhoute, Philippine, Axel en Sas van Gent . Twee kanalen komen in de Braakman uit: het Philippinekanaal uit 1899 dat de toenmalige vaargeul verbond met Philippine en het Isabellakanaal uit 1920 voor een verbinding met Boekhoute, beide t.b.v. de visserij. De Braakman werd afgedamd om kustverkorting te bewerkstelligen. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 bewees deze dam zijn waarde: hij hield stand en voorkwam overstromingen in het achterland. Het afgedamde gebied werd een natuurgebied. Het natuurgebied maakt inmiddels deel uit van de ecologische hoofdstructuur. In welk jaar werd de Braakman afgedamd?

L: De Watersnoodramp (1953) heeft de aanzet gegeven tot de Deltawerken. In welk jaar werden de laatste bouwwerken (de Maeslantkering en de Hartelkering) opgeleverd?

M: Stormrampen kregen in het verleden de naam van de Heilige op wiens gedenkdag ze plaatsvonden (Sint Felixvloed bv.) Zo kunnen er meerdere stormvloeden zijn met dezelfde naam. Rampen rond 1 november heten meestal Allerheiligenvloed. Daarvan zijn er inmiddels 5! Bij de laatste werd vooral het noorden van de Nederlandse kust geteisterd: auto’s dreven de Waddenzee in en honderden paarden moesten gered worden van een kwelder. Welke stormvloed was hiervoor verantwoordelijk?

De cache is te vinden op:
N 51 17.(M+L+K)-(J+G+F)-1 en E 003.46.(A+B+C+D)-(E+H+I)+320


Succes!
Facultatief: Een email met het antwoord op de volgende vraag wordt op prijs gesteld: Wat is de relatie tussen de mystery en de vindplaats van de cache? Geen spoilerfoto's plaatsen a.u.b.

Je kunt de antwoorden van de puzzel controleren op GeoChecker.com.

Additional Hints (Decrypt)

Qr ientra fgnna puebabybtvfpu. Q: an mrfgvraubaqreq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)