Skip to content

de Slachte - de Slachtedyk Multi-cache

This cache has been archived.

mr.breeze: Now it's time to say goodbye........
Na ruim tien jaar trouwe dienst gaat de Slachte serie met pensioen.

More
Hidden : 3/5/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Slachte - De Slachtedyk

 

“De Slachtedyk” is één van de serie van tien caches die op of in de buurt van de Slachtedijk zijn gelegd ter gelegenheid van de derde editie van de Slachtemarathon in 2008. “In de buurt van” betekent een geografische limiet van maximaal 5 km van de Slachtedijk verwijderd, zoals vastgesteld door de organisatie aangaande de deelname van de verschillende dorpen aan de Slachtemarathon.

De hele serie bestaat uit acht caches en twee bonuscaches die te loggen zijn met behulp van de codes die worden gegeven in de andere acht.

 

De Slachtedyk

 

Het noordelijk en noordwestelijk deel van wat nu Friesland heet heeft gedurende vele eeuwen de invloed van de zee ervaren. Vooral de Middelzee heeft het landschap gevormd. De afmetingen van de Middelzee waren sterk afhankelijk van het zeewaterpeil. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er 600 – 500 jaar voor Christus al mensen leefden in deze delen van Friesland. Omdat de zee in die tijd niet erg “actief” was konden de mensen zich hier prima vestigen. Vele eeuwen later, rond 1400 werd de Middelzee “actiever” , vooral tijdens stormen en springtij. In die tijd zijn ook de Waddenzee en de Zuiderzee ontstaan.

De eerste dijken zijn gebouwd op de hoogstgelegen gebieden die er te vinden waren in de regio Westergo . Deze polders werden “Moederpolders” genoemd en zijn waarschijnlijk de vroegst bekende polders van Europa. Over het onderhoud van de dijken is de nodige strijd geleverd tussen de eigenaren, de autoriteiten en de gebruikers. In 1574 dwong Caspar de Robbles, de laatste stadhouder van het Spaanse bewind met harde hand de bewoners de dijken te onderhouden. Er werden dijkbesturen gevormd en zij droegen zorg voor het onderhoud aan de dijken. Echter zij kweten zich niet erg serieus van hun taak, met dijkdoorbraken als gevolg. De dijken verkeerden in slechte staat en de bewoners besloten te gaan samenwerken om zichzelf te beschermen tegen de constante dreiging van het water.

Het resultaat van deze samenwerking was de aanleg van een binnendijk door diverse kleine stukken dijk samen te voegen. Al deze samengevoegde stukken samen werd “de Slachtedyk”

genoemd. De exacte betekenis van het woord Slachte is niet bekend maar het zou te maken kunnen hebben met het samenvoegen van allerhande stukken dijk tot één dijk. Dat samenstellen van de dijk uit een aantal kleinere stukken dijk is ook de reden waarom de Slachtedyk niet in een rechte lijn van A naar B loopt, maar zich door het landschap slingert.

De Slachtedyk is nu een beschermd natuurgebied. Diverse zeldzame bloemen en planten groeien er en de dijk is het territorium van veel kleinere diersoorten en insecten.

De Slachtedijk is een groot cultuurmonument, natuurmonument en  historisch monument  in één dat nu met zorg wordt behandeld.

 

De coördinaten boven zijn niet de coördinaten van de cache maar van een uitkijkpunt met op de grijze rand 6 plaatsnamen in de Friese taal.

Zoek de Nederlandstalige plaatsnaam er bij.

Zoek dan de 6 letter(s) die w e l  in de Friestalige plaatsnamen voorkomen maar n i e t  in de Nederlandstalige. (Dubbele letters tellen maar één keer mee)

Zet de letters in alfabetische volgorde achter onderstaande letter

Bepaal de letterwaarde van de door jou gevonden letters. Letterwaarden groter dan 9 moet je dan nog stapeltellen.

 

K = …=….

L  =…=….

M =…=….

N =…=…

O =…=…

P = ...=....

 

 

Je kunt nu de cachecoördinaten berekenen met:

 

N 53 (M-L-P)M . P (M+K) (N-K) en  E 005  L (L+K) . O-P (M-L-P) P

 

 

Vergeet niet de bonuscode te noteren als je de cache gevonden hebt!!

Additional Hints (No hints available.)