Skip to content

De schat van Dickninge Multi-cache

Hidden : 7/31/2005
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


English version upon request

LANDGOED DICKNINGE




HISTORIE


Rond 1140 schijnt er op Dickninge al een klooster gestaan te hebben. De kloosterlingen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het Reestdal geweest. Het klooster van Dickninge heeft veel mee gemaakt. Het is vaak geplunderd. De kloosterlingen vluchtten dan naar Hasselt of Zwolle. Dickninge was een dubbelklooster, het was eigenlijk gelegen in Ruinen. Maar Ruinen werd te druk, de kloosterlingen hadden behoefte aan rust en ruimte en daarom vroegen ze aan de bisschop van Utrecht of ze konden worden overgeplaatst. Officieel gebeurde dit in 1325. De mannen en vrouwen in het klooster leefden streng gescheiden. Het klooster had op veel plaatsen langs de Reest bezittingen.

Het Reestdal was in die tijd een moerassig gebied en nogal ontoegankelijk. Dat is ook de reden waarom het zo laat bewoond werd. Men beweert dat de Reest in de vroege Middeleeuwen geen stromende rivier geweest is. Er was sprake van een groot moerasgebied van Hardenberg tot Zwartsluis aan toe. Het water verplaatste zich via dat moeras. Achter de Havixhorst, op de Schiphorst, liggen dekzandruggen door het Reestdal heen. Het water werd door die zandruggen opgestuwd. Men beweert dat de monniken van Dickninge die zandwallen doorgestoken hebben. Ze hadden wel al bouwland op die dekzandruggen, maar ze wilden ook weiland hebben. Hiervoor hadden ze vochtig land nodig. Er was geen overgang tussen het moeras en de essen op de zandruggen. Door het doorsteken van de dekzandruggen ging het water sneller stromen. Er ontstonden oeverlanden. Een soort uiterwaarden, die 's winters onder water liepen.

Het klooster heeft tot in de 18de eeuw zijn stempel op het Reestdal gedrukt. In 1783 stond de toren van Dickninge er nog. Die is door de bliksem getroffen. De kapel raakte steeds meer in verval en de laatste kloosterlingen vertrokken richting Hasselt. In 1796 werden restanten van het klooster verkocht aan de baron de Vos van Steenwijk. Die heeft alles opgeruimd en in 1813 het gebouw neergezet, dat er nu nog staat. Het enige dat er nog van het klooster is overgebleven is de ijskelder. Die is nu helemaal gerestaureerd en zit nu vol met vleermuizen.

Tot 1960 is er op het landgoed nog tol geheven. Jan Stapel was er toen tolgaarder. De weg die over Dickninge loopt was een particuliere weg. Als je van Halfweg kwam kon je voor het tolhuis linksaf, de oude Staphorsterweg op, maar je kon ook over het landgoed. Je moest dan wel tol betalen. De weg over Dickninge was een deel van de route naar Ruinen. De postkoets ging er ook langs. Halfweg lag tussen Zwolle en Ruinen en dat was dus halfweg de route. Bij het Vergulde Ros werden de paarden gewisseld of ze hielden er even rust.

Nu is het landgoed van mevrouw Roëll. Zij woont in het tolhuisje aan de rand van het landgoed. Het huis Dickninge is verbouwd en er zijn vier appartementen in gemaakt. De gemeente De Wijk heeft ooit plannen gehad om er een gemeentehuis van te maken, maar dat is niet doorgegaan. Het was er wel een mooie plek voor geweest. Vroeger had het landgoed ook veel boerderijen in bezit. Die zijn allemaal verkocht.

Op het landgoed, vlak bij het huis, staat ook nog een hele grote boerderij met twee hele grote baanders erin. Het gebouw valt niet op. Landgoed Dickninge heeft tussen het landhuis en het tolhuis een hele mooie grote es. En aan één van de lanen staat nog een prachtige monumentale boerderij.


FLORA

Het klooster Dickninge heeft jaren bestaan. Het heeft ook mooie dingen achtergelaten. Een kloostertuin met een hele mooie flora. Deze flora wordt ook wel stinzenflora genoemd. Stins betekent stenen huis. Mensen die vroeger een stenen huis hadden waren rijk. Ze wilden vaak andere planten in de tuin hebben dan de doorsneeburger. Men haalde dan planten uit Zuid-Europa, het waren vaak bolgewassen die dan in de tuin werden geplant. De kloosterlingen deden dat ook, alleen ging het ze niet om de bloemen, maar om de medicijnen die ze er van wilden maken.

Zo wordt de holwortel ook wel kloosterkruid genoemd. Als je het in De Wijk hebt over kloosterkruid, dan weten ze wel waar je het over hebt, maar de naam holwortel kennen ze minder goed. De holwortel is een plant waar Dickninge bekend van is. Hier staat de grootste populatie holwortels van het hele land, maar er staat ook adderwortel, daslook, aronskelk,muskuskruid en nog veel meer planten waar je zo aan voorbij loopt als je ze niet kent. De holwortel wil niet overal groeien. Hij heeft speciale grond nodig. De grond op Dickninge is een beetje lemig, wat kleiachtig. Ook de wilde Aaronskelk komt hier voor; let op, is erg giftig

GEOCACHING

Wandeling van ongeveer 4,5 km. Attribuut verrekijker nodig!! Parkeer je vervoermiddel, op een groot gedeelte van het traject mag uitsluitend gewandeld worden, direct achter het toegangshek. Tel de vier huisnummers bij elkaar op. Dit is getal A.

Ga naar N 52 40.A+129 E 006 16.A+275
Ter ere van het hoeveel jarig bestaan is dit hekje geplaatst? Dit is getal B.

Ga naar N 52 40.B*11,9 E 006 16.B*25,05
Welk nummer heeft het groene huisje? Dit is getal C .

Ga naar N 52 40.C+139 E 006 16.C+543
Een schelpenpaadje?? Hoe heet deze route? Aantal letters x 2 +3 = D.

Ga naar N 52 40.277-D E 006 16.855-D
Uit hoeveel letters bestaat deze "straatnaam"? Dit is getal E.

Ga naar N 52 40.(E*E)-43 E 006 16.(E*E)+674
Hier tref je een elektrokastje aan t.b.v. pomp van de ijsbaan. Op deze kast zitten twee roosters. Hoeveel ventilatiegaatjes heeft één rooster?
Dit is getal F

Ga naar N 52 40.111+F E 006 16.605-F
Hier zie je een omgewaaid stuk muur met holle stenen tegen de originele oude kloostermuur. Rechts staat een bordje met tekst; neem de letterwaarde eerste letter.
Dit is getal G.

Ga naar N 52 40.G-11 E 006 16.G+396
LET OP! Hier heb je een verrekijker nodig of loop naar de paalwoning. Wanneer is deze paalwoning gebouwd? Zwarte cijfers in de houten hoekpaal vooraan. Dit is getal H.

Ga naar N 52 40.H-1892 E 006 15.H-1001
Welk huisnummer heeft het tolhuisje? Dit is getal I.

Ga naar N 52 40.I+A+120 E 006 16.I+C+100
Welke initialen staan wel 18x boven elkaar op één beuk? Hierbij geldt A=1, B=2 etc. Vermenigvuldig deze letters; dit is getal K.

N 52 40.K+A-C-I
E 006 16.GxE+A-B-Ix6



Cache in, trash out! Neem altijd een plastic zak mee om zwerfvuil onderweg op te ruimen.

Additional Hints (Decrypt)

Baqre fghx rvx. Cevxfgbx xna urycra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)