Skip to content

Delfzijl e.o. 2B5 - Vierhuizen Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 9/18/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20100824 Datum laatste cache controle: 20130505

Deze cache maakt deel uit van fietsronde Delfzijl e.o. 2. Tijdens deze fietsronde worden diverse dorpen, gehuchten en buurtschappen ten noorden van Delfzijl bezocht. De fietsronde bestaat uit twee rondjes van ruim 16 kilometer per stuk. Beide rondjes sluiten goed op elkaar aan en kunnen probleemloos achter elkaar gefietst worden. Wanneer beide rondes achter elkaar worden gefietst is het aan te raden op de opgegeven parkeerplaats van Delfzijl e.o. 2 of bij restaurant Eemshaven aan de N33 nabij Losdorp te parkeren.

Zowel het Delfzijl e.o. 2A als het Delfzijl e.o. 2B rondje bestaan uit 7 caches en hebben elk een eigen parkeerplaats voor degene die beide rondjes niet in een keer willen fietsen. Daarnaast is er nog een bonus-cache, maar om deze te kunnen vinden moeten alle 14 caches bezocht worden. Verder liggen er nog diverse andere caches in de omgeving voor degenen die nog meer caches wensen te zoeken.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd per auto! Houd je s.v.p. aan de verkeersregels en doe de caches alleen bij daglicht. Neem zelf een pen mee en vergeet niet om de bonusaanwijzingen te noteren.



Specifieke cache info:

Dit is de twaalfde cache van de fietstocht.



Vierhuizen:

Vierhuizen (Gronings: Vaaierhoezen) is een gehucht in de Groningse gemeente Delfzijl. Het ligt net even boven Spijk. Er staan hier letterlijk vier huizen (boerderijen). Vlakbij Vierhuizen liggen Tweehuizen en Polen

In de Middeleeuwen bleef de kuststrook waarin wij wonen een bijzonder land. De bisschoppen woonden ver weg in Utrecht of Münster en de door de keizer benoemde graven kregen weinig of geen grip op het gebied. Er werd dan ook gesproken over de Friese vrijheid. Er was veel akkerbouw en handel in landbouwproducten. De Friezen, goed bekend met het water, waren kiene handelslui. Door het gebrek aan een centraal gezag was er echter grote onderlinge naijver en strijd. Voortdurend werden door de diverse leidende figuren en landstreken vetes uitgevochten. In deze woelingen kon de stad Groningen, feitelijk het topje van het land Drenthe, steeds meer invloed krijgen.

Herinneringen aan Polen:
Nog even zwaaien naar mijn ouders en dan verdwijnen ze uit het zicht. Bij de kruising twijfel ik... nog even naar de polder? Het is prachtig weer en ik kan de verleiding niet weerstaan. Al snel kom ik bij de dijk en de wereld uit mijn jeugd: het gehucht Polen. Langzaam rijd ik langs de plek waar mijn ouderlijk huis stond. Weer ervaar ik de schok van het verdwenen huis. Jaren geleden door vlammen weggevaagd. Zelfs het bruggetje waarop ik balanceerde (als mijn moeder niet keek), is verdwenen.
Als ik mijn ogen sluit zie ik alle kamers nog. Pa timmerde op zolders de slaapkamers: één voor de meisjes en één voor de jongens.
Soms kwam opoe in een zwarte taxi op visite. Zij sliep dan naast mij in het tweepersoonsbed en ik voel nog het zachte flanel van haar nachtpon.
Reparaties aan het huis voerde pa zelf uit. Ook bouwde hij een enorme schuur voor het kleinvee.
Water kwam uit de regenbak (hemelwater) of uit de put (grondwater). Zwaar werk, vooral als de wekelijkse was werd gedaan, want we hadden geen pomp. Tijdens een kurkdroge zomer stonden de put en de regenbak droog. Met een tank op een boerenkar werd de watervoorraad aangevuld.

Uit de kerkelijke archieven:
Een andere bron van gegevens is het Archief van de Hervormde Gemeente Losdorp. Hierna volgen een aantal notities uit de kerkenraadvergaderingen van Losdorp. (De hier vermelde notitie een subjectieve selectie en derhalve niet maatgevend.)
1716 Den 4 December is de kerkvergaderinge gehouden, en na gehoudene censura morum door Gods goetheiit niets berispelijk in de gemeente voorgevallen, als dat Diever Tjaarts continueert in ’t versuimen van ‘t H. Avondmaal en van de kerkgangh, niet tegenstaande alle de vermaningen omtrent haar angewend: daer en boven is ook Roelef Jans van wegens sijn menigvuldige dronkenschap de H. communie ontsegt.
1724 Den 10 Meert is Pieter Geerts wegens zijn veelvoudige dronkenschap de tafel des Heeren verboden, daer en boven is Anje Jans geweert van ‘t H. Avondmaal wegens haar begane hoererij.
1728 Den 23 Septemb: is kerkvergaderinge gehouden en met den gebede begonnen. Is ‘t Frerik Garms verboden om an de Tafel des Heren te gaan, door dien hij op een sondag en wel op een danqkdagh niet lange voor ‘t avondmaal an ‘t jong volk veel sterke drank heeft uitgetapt, waar door ‘t jong volk en ook andere tot late in de nagt hebben geseten tot dronken wordens toe, en ijdele liedekens hebben gesongen, en nademaal Pieter Geerts, mede bij dat losse geselschap is geweest tot late in de naght, is hem mede ‘t avondmaal verboden.

bron: Wikipedia.

Additional Hints (No hints available.)