Skip to content

Rondom Hoogeveen - Nieuweroord 1 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Bounce Team: Deze serie wordt gearchiveerd in verband met het vele onderhoud en de vele vernielingen van de met zorg verstopte traditionals. Kortom de serie wordt te bekend bij menig buurtbewoner met alle gevolgen van dien. De Bonus blijft nog beschikbaar tot 17 maart zodat diegene die onderweg is deze nog kan afronden.

More
Hidden : 5/5/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het wapen van Hoogeveen
Het wapen van Hoogeveen

Wapen Nieuweroord
Het wapen van Nieuweroord

Algemeen
Deze cache is een onderdeel van de serie: Rondom Hoogeveen. De serie bestaat uit 22 caches + de bonuscache. Zij brengt u langs alle dorpen die onderdeel uitmaken van de Gemeente Hoogeveen (na de gemeentelijke herindeling van 1998). Deze dorpen maken deel uit van de Gemeente Hoogeveen: Elim - Fluitenberg - Hollandscheveld - Hoogeveen - Nieuweroord - Nieuwlande - Nieuw Moscou - Noordscheschut - Pesse - Stuifzand - Tiendeveen.

In de cache bevind zich een code of een berekening , en een enkele bevat niets, die u nodig heeft om de eindcache/bonus te berekenen.

Nieuweroord
In 1849 kopen enkele Amsterdamse en Utrechtse heren de Westerborker Broekvenen en het Mekelermeersche Veen, samen 1400 hectare groot. Zij stichten de Maatschappij tot Exploitatie der Westerborker Broekvenen.

In het gebied laten ze onmiddellijk een huis bouwen, te vergelijken met de vroegere havezathe De Klencke bij Oosterhesselen. Het huis krijgt de naam Nieuweroord en wordt bewoond door de Amsterdamse wijnkoper Jan Coenraad Rahder, een van de directeuren van de nieuwe maatschappij. Rond dit huis ontwikkelt zich de nederzetting Nieuweroord. In 1856 verhuist Rahder naar zijn Huize Valkenheim in Noordscheschut.

De naam Nieuweroord moet worden verklaard als Nieuw Oord in de wildernis van de toenmalige Tiende- en Drievenen in de gemeente Beilen. In 1865 sticht Rahder in Nieuweroord een machinale turffabriek, om de hier gegraven turf te verwerken. 

Boot in kanaal

In 1885 werken hier 200 mensen. In 1891 wordt tien procent van de winst verdeeld onder het personeel, wat voor die tijd een opmerkelijk gebaar is. De meeste aandelen zijn in handen van de schatrijke oudsuikerplanter Frederik 's Jacob, met wie Rahder in 1857 een burgerlijke vennootschap is aangegaan.










[Bronvermelding: Wikipedia,  Historische Kring Nieuweroord, Gemeente Hoogeveen]




Additional Hints (No hints available.)