Skip to content

De laatste grote dijkdoorbraak Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 10/2/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.
!Pas soms op voor glas!




Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

Image Hosted by ImageShack.us

De laatste grote dijkdoorbraak van Westfriesland
Scharwoude. Het is november 1675, de noordwester storm stuwt het water in de Zuiderzee op. De koeien loeien in de stal en rukken aan hun touwen. Ze zijn onrustig. Het angstaanjagende gehuil van de wind giert om de boerderijen en huizen. De regen striemt tegen de ruiten. Ouders en kinderen liggen met open ogen in de bedstee. Zal de dijk het houden? Kan hij de zware druk van het Zuiderzeewater aan? De golven beuken al dagen op de dijk, het schuim vliegt er overheen. De dijk is doorweekt.

Op 5 november gebeurt het: de dijk breekt door. De waterwolf heeft honger, hij vreet een gat van 118 meter breed in de dijk. Het water kolkt naar binnen en schuurt in het land een gat van 10 meter diep uit, een wiel.
Vaders schreeuwen: ‘Maak de koeien los, iedereen in de schuiten’.
‘Waar moeten we heen?’
‘Naar de kerk, die ligt wat hoger!’
Bij dieren en mensen zie je de doodangst in hun ogen. Op andere plaatsen zwemmen mensen met hun dieren om in veiligheid te komen. Het water is koud en zout.
‘Omhoog, omhoog naar de kerk!’
Velen halen het. Ze zitten in hun doorweekte kleding huiverend bij elkaar. Ook de koeien zijn in de kerk. Dan wordt alles in het werk gesteld om het grote gat in de dijk te dichten. Totdat… er op 15 november opnieuw een storm opsteekt: oh nee hè, springvloed. Het hele werk wordt weggeslagen. Het water komt nu nog hoger dan de eerste keer. Het gaat nog verder Westfriesland in. Helemaal tot de andere kant van de Westfriese Omringdijk, de noordkant, tot aan Aartswoud.

Image Hosted by ImageShack.us

Met man en macht gaat men het gat dichten met palen en daartussen wordt wier, hooi, stro en andere ‘ruigte’ gestopt. Weer wakkert de wind aan. Houdt het dan nooit op? Nee, opnieuw; op 5 december gaat het werk verloren. Help, nu worden twee enorme gaten geslagen: van 23 en van 54 meter breed en 16 meter diep. Het binnen bulkende water komt nu nog weer hoger. Er staat wel anderhalve meter zout water op het land. Overal in Westfriesland beieren de kerkklokken als teken van alarm. Op een gegeven moment werken 4800 man aan de zeedijk en de binnendijken. De waterwolf blijft honger houden. Het water slaat zelfs door de binnendijk: de Zwaagdijk. Er komt er geen eind aan de ellende.

Heel oostelijk Westfriesland staat vanaf het brede water van de Langereis onder water. Die dijk van de Langereis moet hoger. Ze werken zo hard ze kunnen. Westelijk Westfriesland moet droog blijven! De Langereisdijk moet het houden! Gelukkig, dat lukt. Verder kan de waterwolf niet komen. Ondertussen dichten ze bij Scharwoude voor de zoveelste keer de gaten van de Omringdijk. De mensen zijn uitgeput. Dan… eindelijk, op 21 januari 1676 is de uitlaagdijk om de doorbraak heen gesloten. Maar het land staat nog onder het zoute water. Hoe krijg je dat nou weer weg? Door de sluizen bij eb open te zetten en door met molens te malen, te malen en te malen. Pas in juli van 1676 komen de laagste landen droog.

Zie je het keienmonument ?
In 1975, dus 300 jaar na de ramp heeft het Westfries Genootschap alles in het werk gesteld om te zorgen dat dit er kwam. Kijk maar eens op de plaquette, daar kun je op het kaartje zien tot waar het water kwam.
Zie je ook de Langereisdijk?

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?
Ga naar het noorden naar het keienmonument.
Uit hoeveel keien bestaat het monument ?
Het Westfries Genootschap heeft er voor gezorgd dat dit monument er staat.
Wat is de oude naam van het Westfries Genootschap?

Additional Hints (No hints available.)