Skip to content

Historisch Wieringermeer 1 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.

More
Hidden : 8/5/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Historisch Wieringermeer 1

In deze serie van 12 caches en een bonus cache wil ik U langs een aantal gedenkwaardige plaatsen in de Wieringermeer leiden, deze keer langs het monument ter herinnering van de eerste Moedermavo in Nederland.

Verzamel de code's welke u bij de cache's vind, deze heeft u nodig om de bonus cache op te sporen.

Let op voor Muggles en stop svp het logboekje terug met de rug naar de dop, neem zelf een pen mee.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Wieringermeer gaat veel verder terug dan tot de beroemde droogmaking van dit gebied. Omstreeks het begin van onze jaartelling was er nog veel land. Dit viel later aan het water ten offer. De latere Zuiderzee bestond toen nog niet!
De kust van het huidige Noord-Holland zag er toen totaal anders uit. In die tijd moet er een duinenrij gelegen hebben vanaf het vasteland via het huidige Waddengebied tot aan de kust van Denemarken, slechts hier en daar onderbroken door een riviermonding. Het gehele Zuiderzeegebied was toen land, bewoond door mensen en dieren. Van het huidige Waddengebied tot de plaats waar nu de Flevo polders liggen, strekte zich een groot oerwoud uit; het zogenaamde Creiler Woud. Hiervan zijn nu nog overblijfselen terug te vinden in de bodem van het IJsselmeer.
Door het stijgen van de zeespiegel ontvluchtten steeds meer bewoners het gebied. In 1066 maakte een hevige storm een einde aan het zogenaamde "gouw Wiron", zoals dit gebied toen heette. Slechts het eiland Wieringen bleef over, de rest was water geworden. In de jaren daarna tastte het water het land steeds meer aan. In ± 1300 werd de Zuiderzee gevormd.

Drooglegging

Al in 1667 is er een plan gemaakt voor de drooglegging van de Zuiderzee door Hendric Stevin.
Dit project heeft men het nooit in uitvoering durven nemen. Toen in later jaren de technische mogelijkheden steeds groter werden, dook telkens weer de gedachte aan drooglegging van dit gebied op. Zo publiceerde in 1870 de Friese landmeter van Wieringse afkomst K.K. Kooy een plan voor een grote dijk van Wieringen naar Zurich. Compleet met sluizen bij de Friese kust, die de Zuiderzee zou afsluiten. Hem mogen we dus eigenlijk de geestelijke vader van de Afsluitdijk noemen. Veel bekendheid heeft dit plan nooit gekregen. Reden te meer om hem op deze plaats de eer te bewijzen die (ook) hem toekomt. In zijn plannen kwamen ook polders in de afgesloten Zuiderzee voor!
Naar aanleiding van een plan dat Cornelis Lely al in 1891 had opgesteld, kwam op 14 juni 1918 de
"Wet tot afsluiting en droogmaking der Zuiderzee" tot stand. Tijdens de stormvloedramp van 1916, steeg het Zuiderzeewater tot ongekende hoogten. Grote delen van Noord-Holland stonden onder water. Dit zorgde uiteindelijk voor dit besluit, Cornelis Lely was intussen Minister van Waterstaat geworden. Nadat men eerst bij het dorp Andijk had uitgeprobeerd hoe men een polder op de zee moest veroveren (deze zogenaamde proefpolder bestaat nog steeds) begon het echte werk. Eerst moest een dijk gelegd van Medemblik naar Den Oever, die werd op 29 juli 1929 gesloten. Inmiddels waren er twee grote gemalen gebouwd, gemaal Leemans bij Den Oever en gemaal Lely bij Medemblik. Op 10 februari 1930 werden deze gemalen in bedrijf gesteld en op 21 augustus van datzelfde jaar was de Wieringermeer droog! Men ging dorpen bouwen. Het eerst dorp Sluis I, werd later herdoopt in Slootdorp. Vervolgens werden de dorpen Middenmeer en Wieringerwerf gebouwd. Buiten de dorpen verrezen vele boerderijen die in pacht werden uitgegeven. Uit alle streken van het land kwamen de bewoners naar dit nieuwe gebied, vandaar dat de bevolking van de Wieringermeer zo gemengd is.
Op 1 januari 1938 werd Wieringermeer een Openbaar Lichaam en op 1 juli 1941 werd dit nieuwe land een zelfstandige gemeente.
Op 29 September 1941 nam de bevolking afscheid van de "Wieringermeerdirektie", die tot dan toe het bestuur had uitgemaakt. Uit erkentelijkheid werd door de eerste bewoners het gedenkteken "de Maaier" aangeboden, een standbeeld dat te vinden is in Wieringerwerf.

Onderwater zetting

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, met de bevrijding vlak voor de deur, kwam er een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de polder, 17 april 1945 s'Middags om 12.00 uur lieten de Duitsers de polderdijk exploderen. Miljoenen m3 water stroomden de polder binnen, dit leek het einde van een enorm werk. Maar: meteen na de bevrijding werd gestart met het herstel van de dijk, met vereende krachten werd op 20 juni 1945 het herstel van de dijk gestart. 5 augustus 1945 om 19.00 uur werd de dijk opnieuw gesloten. 9 augustus daarop volgend werd gestart met het leegpompen van de polder en op 11 december 1945 was de polder opnieuw droog. De dorpen, de boerderijen, alles was veranderd in grote puinhopen. Wegen en bruggen waren beschadigd, honderden kilometers sloten en drainage waren dicht gespoeld, bomen en beplantingen waren of gingen dood. De wederopbouw begon, het puin werd geruimd. Er werd opnieuw geploegd, gezaaid en in 1946 werd er weer geoogst. Huizen, winkels, boerderijen, kerken en scholen werden herbouwd, Staatsbosbeheer zorgde voor een nieuwe beplanting. In 1957 werd een nieuw dorp,
Kreileroord, gebouwd (genoemd naar het Creiler Woud). Het inwoneraantal nam gestaag toe. Intussen kwamen er ook steeds meer voorzieningen op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied. Eind jaren '90 is een nieuw stukje land ingepolderd voor de realisatie van het "Waterpark Wieringermeer" bij de Oude Zeug.
In al die jaren hebben inwoners en gemeentebestuur blijkbaar het devies, gebeiteld in het voetstuk van het standbeeld "De Maaier", in het oog
gehouden en nagevolgd: "Hier werd een toekomst geboren, bouwt voort!"

Gemeentelijk samenvoeging

Inmiddels is een volgende fase in de geschiedenis van de Wieringermeer in voorbereiding, een gemeentelijke samenvoeging met Anna Paulowna, Wieringen en Niedorp. Deze 4 gemeenten zullen samen de gemeente Hollands Kroon gaan vormen.

De cache:

In 1975 werd de eerste moedermavo van ons land in Middenmeer geopend. Deze school voldeed in een grote behoefte. Vooral op het platteland kon het volgen van volwassenenonderwijs in de stad een obstakel vormen. De mavo is inmiddels gesloten en afgebroken, maar het beeldhouwwerk dat de gevel sierde, is in 2004 in een standbeeld verwerkt. Het stelt een herrijzende feniks voor.

SVP geen stickers in het log-boekje plakken.

Additional Hints (Decrypt)

rebaqre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)