Skip to content

De Maatschappij van Weldadigheid Route 1 Multi-cache

This cache has been archived.

Sus Antigoon: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het uitblijven van onderhoud.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
Sus Antigoon
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 8/29/2007
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een mooie en interessante wandeling, in twee delen, langs de rijke historie van de Maatschappij van Weldadigheid.

Dit is route 1, deze dien je eerst te lopen alvorens je aan route 2 begint!!! Je kunt route 1 en 2 niet los van elkaar lopen omdat je tussendoor niet terug bij de parkeerplaats komt !!!




DE GESCHIEDENIS VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID




In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om de grote armoede in Nederland te bestrijden. Tegenwoordig kunnen wij nog volop leren van de ervaringen opgedaan door de Maatschappij. Zo kende men al vanaf 1819 het verplichte onderwijs en had men binnen de Maatschappij in 1827 een verplicht ziekenfonds. In 1893 begon de Maatschappij als één van de eerste instellingen in Nederland met de verzorging van bejaarden.

De oprichting van de Maatschappij kreeg op 5 maart 1818 de instemming van Koning Willem I. Hij maande overigens wel tot voorzichtigheid bij het 'fabricerende' deel van het plan. Men moest zich maar beperken tot het vervaardigen van linnen om de kolonisten ook in de winter bezig te houden.Van den Bosch wachtte na deze instemming geen moment en stichtte de proefkolonie.

Het landgoed Westerbeeksloot in Zuid-West Drenthe werd aangekocht. Woeste grond die met hulp van boeren uit Vledder werd bewerkt. Op 25 augustus kon de generaal de eerste steen leggen voor het eerste koloniehuisje.



Bij de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid had koning Willem I bepaald dat men zich in de koloniën ten aanzien van de ‘fabricerende arbeid’ moest beperken tot het spinnen en weven van de kleding voor de kolonisten. In de ‘spinne- en weverijen’ waren voornamelijk vrouwen en kinderen aan het werk die geen zware (veld)arbeid aankonden. Geleidelijk aan groeiden ook het aantal eigen werkplaatsen voor timmer- en schilderwerk, beschikte men over een eigen steenbakkerij en over een eigen kalkoven. Naast de voorziening in eigen behoeften was dat een goede leerplek voor jonge kolonisten.

De geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid leert dat het geen gemakkelijke opgave is geweest om de verpauperde medemens de mogelijkheid te bieden om een nieuw, menswaardig bestaan op te bouwen. Voor deze taak is veel inzicht, kennis en geduld nodig, maar bovenal veel geld. En daaraan heeft het de Maatschappij steeds ontbroken. Het werk van deze bijna 200 jaar oude instelling mag als een belangrijk experiment worden beschouwd op sociaal-, cultureel-, economisch-, agrarisch- en bosbouwkundig gebied.

Ruim 185 jaar na haar stichting is de Maatschappij van Weldadigheid eigenares van een landgoed in Frederiksoord/Wilhelminaoord en in Boschoord met een totale oppervlakte van circa 1.300 hectare.
Haar tegenwoordige taak is in de eerste plaats het beheren en exploiteren van deze bezittingen In totaal wordt er circa 800 hectare bos en woeste grond geëxploiteerd en 120 hectare cultuurgrond. Zo’n 400 hectare wordt verpacht, o.a. aan de zeven pachtboeren van de Maatschappij. Uit de revenuen van het beheer worden de salarissen en de kosten van het onderhoud van de gebouwen, waaronder ‘Huis Westerbeek’ betaald. Indien de middelen dat toelaten worden er activiteiten ondernomen en verleent de Maatschappij steun aan verenigingen en instellingen in de regio met een sociaal-cultureel doel. Van de eens zo talrijke kolonistenwoningen en kleine hoeven zijn er inmiddels veel afgebroken, door brand verwoest of verkocht.

Van de huidige bewoners van Frederiksoord, Wilhelminaoord (Woonplaats van Team Krieties) of Willemsoord kan nog slechts een beperkt deel als nakomeling van de kolonisten worden beschouwd.

Bron: De site van de Maatschappij van Weldadigheid





Parkeer je auto op de parkeerplaats van Huis Westerbeek, op bovengenoemde coördinaten.

Parkeer alleen in de daarvoor bestemde vakken! Houd er rekening mee dat hier ook mensen wonen!!!







Ga het bos in via het bord “wandelpad”.





Vraag:

WP 1
N 52° 50.644' - E006°10.702'

Hoeveel verticale latjes tel je hier aan het kleine tuinhekje?

A= ...



Vraag:

WP 2
N 52°50.767' - E006°10.670'

Hoeveel paden tel je hier?

B = ...



Vraag:

WP 3
N 52°51.097' - E006°10.121'

Hier zie je een kolonieboerderij, en die kom je de gehele route tegen, al zijn sommige al aardig gemoderniseerd. Ze zijn gebouwd op regelmatige afstand van 90 tot 110 meter tussen iedere boerderij. Elke boerderij had 3 ha. grond tot zijn beschikking waar de kolonisten hun voedsel op moesten verbouwen, voor eigen consumptie en het vee op lieten grazen. Van de kolonisten werd zo verwacht hun eigen bestaan voort te zetten.

Op het gele bordje staat een getal.Neem de reeks van VIER

Het 4e getal C = ...
Het 1e getal D = ...




Vraag:

WP 4
N 52°51.3CD' - E006°0A.DDD'

Tel de twee huisnummers bij elkaar op, dit getal geeft E.

E = ...



Vraag:

WP5
N52°51.427' - E006°09.679'

  • Wolvega – Steggerda – Vledder = F ...


  • Vledder – Noordwolde = G ...




Vraag:

WP6
N 52°51.C72' - E006°GA.2E4'

  • Welke kleur zit in deze straatnaam verwerkt?

  • Blauw H = 6

  • Oranje H = 7

  • Groen H = 1

  • Geel H = 3




Informatie bij waypoint:

WP 7
N 52°51.700' - E006°09.460'

Volgens de literatuur is de begraafplaats te danken aan de Amsterdammer Philip Bousquet die in zijn testament bepaalde dat hij de Maatschappij ƒ 2000,- zou schenken als men hem aldaar op een algemene begraafplaats zou begraven.
Verder moesten er in de nabijheid van zijn graf twee vruchtbomen worden geplant. Met de opbrengst van deze bomen kon men bewijzen dat ook een begraafplaats voedsel voor de levenden kon voortbrengen, zo stond te lezen in het testament van Bousquet.

De begraafplaats is hedendaags nog in gebruik, veel werknemers en personen die veel betekenis hebben gehad voor de Maatschappij van Weldadigheid, zijn hier begraven. Enkele kapitale beuken geven de begraafplaats een monumentaal karakter.

Een monument dat opvalt is het gietijzeren grafmonument voor Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler.





Vraag:

WP 8
N 52°51.6HA' - E006°09.6GA'

Welke dieren zie je hier?

Schapen I = 2
Ezels I = 8
Melkgeiten I = 4
Wilde zwijnen I = 1

We hebben een tip gekregen van het voorgaande team dat onze route heeft gelopen, dat bij waypoint 8 de dieren verdwenen zijn. Het antwoord moet wilde zwijnen zijn! Ze zijn helaas uitgebroken en men heeft ze moeten afschieten.
I = ...



Vraag:

WP 9
N 52°51.554' - E006°09.748'

Tel de getallen van het jaartal van het BRONSHUIS bij elkaar op. (tot je één getal overhoudt).

Dit getal + B is J

J = …9 (bord mist, door vandalisme)



Vraag:

WP 10
N 52°51.488' - E006°09.810'

In welk jaar heeft het DFW struiken en bomen geplaatst voor vlinders?
Tel alle getallen bij elkaar op, tot je één getal overhoudt. Dit getal is K.

K = ...2 (De vandalen hebben hier ook toegeslagen)



Vraag:

WP 11
N 52°51.DKE' - E006°09.AIF'

Op weg naar het volgende waypoint kom je langs Rustoord 1. Dit is het voormalige bejaardenhuis van de Maatschappij van Weldadigheid, gebouwd in 1893, ten behoeve van de oudere kolonisten. Op de oude anzichtkaart is ook de voormalige trambaan nog goed te zien.



Wanneer je de weg verder vervolgd kom je langs Rustoord 2. Deze is gebouwd in 1904, voor de alleenstaanden, alleenwonende weduwen of weduwnaars.
Hedendaags dient het als: “School in bos-project” voor verschillende scholen uit Den Haag.



Informatie bij waypoint:

WP 12
N 52°51.HHB' - E006°09.CHH'

Op dit waypoint zie je aan de linkerzijde (langwerpig witte huis) de voormalige openbare lagere basisschool, van de Maatschappij, uit 1821.



Vraag:

Aan de rechtzijde staat de voormalige fabriek waarin een manden- en mattenmakerij annex weverij gevestigd was. Aan de achterzijde was in een aanbouw de smederij voor de kolonie gevestigd.

Tel het aantal PAARDEN op de gevel van de fabriek, dit getal geeft L

L = ...



Rekenen maar...

Vanaf deze mooie plek kun je de cachelocatie gaan berekenen.
Wanneer je de juiste coördinaten hebt berekent dien je...

OP TE PASSEN MET OVERSTEKEN!


Wandel je met honden neem dan NIET de eerste afslag, maar benader de cache door het pad helemaal uit te lopen en vervolgens naar de cache te zoeken.

De cache ligt op:

52º D (B – L). H I E

006º G A . (C + I + K) (J – K) (A – F)






In de cache vind je een HINT voor de cachelocatie van route 2. Schrijf deze dus op!!!


Additional Hints (Decrypt)

Tebrcwr ina qevr... Re zvqqrava!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)