Skip to content

Poroluodonkari "Krunni" Traditional Geocache

Hidden : 10/12/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[fin] Peruskätkö Kokkolan saaristossa Poroluodonkarilla, joka esittelee Suomen vanhimman kalastusloiston.

[eng] Traditional cache in Kokkola archipelago in an island called Poroluodonkari.


[fin] Poroluodonkari eli Krunni mainitaan kälviäläisten silakanpyyntipaikkana jo 1550-luvulla, jolloin karilla kalasti kuusi venekuntaa. Vilkkainta kalastus Krunnilla oli 1800-luvun lopussa, jolloin siellä kalasti 30 venekuntaa. Autonomian aikana Krunnilla asuttiin vain silakanpyynnin aikaan, myöhemmin kalastajien siellä viettämä aika on pidentynyt.
Rakentaminen on seurannut maankohoamista siten, että kala-kämppä asutus on siirtynyt käyttökelpoisimman luonnonsataman lähelle. Krunnin vanhimmat kala-kämpät ovat sijainneet saaren itärannalla, jossa vielä on näkyvissä rakennusten sijoja. 1700 - 1800-luvuilla rakennukset siirtyivät länsirannalle. Nykyinen asutus sijaitsee karin eteläkärjessä missä myös on valtion 1970-luvulla rakentama satama.
Suurin osa Krunnin rakennuksista ovat entisiä kala-kämppiä. Venekunta, johon kuului kolme henkilöä, asui samassa kala-kämpässä. Kala-kämppä koostuu hirsisestä tulisijallisesta asuinhuoneesta, jonka päädyssä on lautarakenteinen porstua. Nykyään kala-kämpissä asutaan perheittäin ja ne ovat ulkonäöltään kesämökkimäisiä. Krunnin vanhin kala-kämppä lienee rakennettu 1900-luvun alussa.
Kalastajien turvallisuutta lisäämään rakennettiin Krunniin kalaloisto. Pimeinä öinä valo johdatti kalastajat kareilleen ja sen mukaan suunnistettiin verkonlaskupaikoille. Krunnin oma kalaloisto tunnetaan nimellä Lyysi.
Krunnille rakennettiin 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa saarnahuone joka hävisi 1900-luvun alussa. Krunnissa ei pidetty jumalanpalveluksia joka sunnuntai, vaan muutaman kerran kalastuskauden aikana.

Rantautuessasi saarelle poimi kivi mukaasi. Lähtiessäsi kohti lyysiä tulet näkemään waypointillakin merkitsemämme ison Kummelin. Heitä poimimasi kivi siihen, se tuottaa perimätiedon mukaan onnea sinulle.

Krunnin saarella on myös kaksi kivilabyrinttiä eli jatulintarhaa, joista isomman olemme myös merkinneet waypointtina. Paikalliset kutsuvat muinaisjäännöksiä nimellä Laiska-Jaakon rinki. Jatulintarhat kuuluvat maamme arvoituksellisimpiin muinaisjäännöksiin.

Kätkö on saavutettavissa veneellä sekä talvisin mahdollisesti jäitse.
Otathan huomioon, että alueella liikkuminen on kielletty puolustusvoimien antaman varoajan sisällä, Lohtajalla, Vattajanniemen alueella olevien ammuntojen aikana. Lisätietoja osoitteesta:Puolustusvoimien varoilmoitukset

[eng] You can reach the cache by boat or some winters by skiing.
Please notice, you can not enter the island while military shootings are on in Lohtaja, Vattajanniemi. See more information:Finnish Defence Forces cautions

Lähteet:
http://www.kalvia.fi/kultt/Ruot/poro.htm
http://museot.keski-pohjanmaa.fi/lohtaja/muinais.htm


Ilmainen www-laskuri
Kävijälaskuri

Additional Hints (No hints available.)