Skip to content

Kroonjuwelen van Ede: Legergroen Mystery Cache

This cache has been archived.

team korilu: Met een snik en een traan nemen we afscheid van dit kroonjuweel. De mannen van het museum zouden volgens hun eigenzeggen een TOPjaar hebben als ze open waren gebleven...Tot nu was de toeloop door cachers geweldig geweest. Helaas wil de gemeente Ede en defensie anders.
We smeden al wel weer andere plannen, maar zijn nog steeds in een afscheidsroes. Hierdoor is de creativiteit even 0. Maar we maken zeker een vervanger voor dit Kroonjuweel.
Verbindingsdienst bedankt.

More
Hidden : 2/17/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP HET MUSEUM IS GEOPEND TOT 28 MEI

Kroonjuwelen van Ede
 

Deze cache is er een van de serie: "Kroonjuwelen van Ede". Er is geprobeerd om in alle kroonjuwelen van Ede een cache te plaatsen en ook aandacht te vestigen op "juwelen" in Ede. Bij alle caches van de serie "Kroonjuwelen van Ede" vindt u een aanwijzing voor een bonuscache. De bonuscache kunt u vinden als u alle "Kroonjuwelen van Ede" vergaard heeft. Voor de bonus cache maakt de volgorde niet uit, waarin u de andere kroonjuwelen bemachtigd. De moeilijkheid van deze cache is; tijd vrijmaken om het museum te bezoeken. En let wel voor 1 juni 2009. Het museum gaat tijdelijk dicht dus dit kroonjuweel zal dan lastig loggen worden. Wij zijn nog naargeestig aan het denken over een leuke oplossing.

Legergroen

De kazernes en oefenterreinen liggen aan de Zuid- Ginkel. In september 1944 vond de operatie Market Garden plaats, die eindigde met de Slag om Arnhem. Het aanvalsplan was om op zondag 17 en maandag 18 september met twee luchtbruggen luchtlandingstroepen en para's per (zweef)vliegtuig aan te voeren. 's Zondags zouden de 1e parachutistenbrigade en de 1e luchtlandingbrigade met het divisiehoofdkwartier worden ingevlogen; op maandag zou de 4e parachutistenbrigade volgen en op dinsdag de Polen. De landings- en afspringterreinen lagen op de Ginkelse hei, ten noorden en westen van Heelsum en Wolfheze en bij de Johannahoeve ten noorden van Oosterbeek.

In de zomer van 1900 werd de burgermeester van Ede, jonkheer F.S. op ten Noort, benaderd door de minister van oorlog om te zien welke terreinen de gemeente beschikbaar kon stellen voor de vestiging van enkele onderdelen van de landmacht. De burgermeester antwoordde dat de gemeente zelf geen grond, akkers, weiden en woeste grond binnen een bepaald gebied tot zijn beschikking had. De burgemeester bracht het miniserieel verzoek over aan de beide buurten.
Beide buurten bedongen een aantal zaken bij de verkoop en eind 1900 werden de zaken formeel bekrachtigd.
Opmerkelijk is dat de gemeenteraad aan de transactie niet te pas kwam. De burgemeester was zelf een voorstander van de vestiging vanwege een nieuwe impuls voor zijn gemeente. De gemeenteraad zou er waarschijnlijk in meerderheid tegen zijn. De burgermeester voerde dan ook zelf de onderhandelingen namens het ministerie met de buurten. Formeel gezien ging het slechts over de verkoop van grond en niet over de vestiging van kazernes en oefenterrein.
 

In 1904 vond de bevestiging plaats voor de bouw van de eerste twee kazernes, de huidige Maurits kazerne en de Johan Willen Friso kazerne, gebouw 41 en 42 op kazernecomplex Ede-West. De Mauritskazerne werd genoemd naar de bekende prins Maurits (13 november 1567-13 april 1625) uit de geschiedenisboekjes, stadhouder van Holland, Zeeland, enz. Prins Maurits volgde Willen van Oranje op in 1585 na diens dood in 1584.
Johan Willem Friso is vooral bekend vanwege het feit dat hij op 14 juli 1711 bij de Moerdijk in het Hollandse Diep verdronken is. De prins, geboren 4 augustus 1687, onderscheidde zich onder andere in de slag bij Oudenaerde (1708) en de belegeringen van Rijssen en Mons. (beide 1709).
 

In de volgende 4 jaar werd er flink gebouwd. De bouwvergunning werd verleend aan ‘Kapitein Eerst aangewezen-Ingenieur’ van Stolk uit Arnhem, waarschijnlijk ook de architect van de kazernegebouwen. Na de eerste twee gebouwen/kazernes werden nog kantinegebouwen, een badinrichtingen, scherm- en gymnastiekgebouwen neer gezet. (Deze zijn nu allemaal verdwenen) in november 1905 ging het vervolgens om de inrichting van het kazerne emplacement met voertuigloodsen, wegen en hekken en in augustus 1906 een magazijn voor wagens en gedeponeerde goederen en een apotheek. De apotheek (Eikenlaan 13, nu uitgegroeid tot Militaire Geneeskundige Dienst) verrees aan de noordkant het militaire terrein, net boven de Eikenlaan. In deze buurt werden ook twee ziekenbarakken neergezet.
Inmiddels zijn op 1 mei de eerste troepen gearriveerd op de Prins Mauritskazerne en de Johan Willen Frisokazerne. Het 1e Bataljon (1) van het 11e Regiment (2) Infanterie werd overgeplaatst van Bergen op Zoom naar Ede, en het 2e Bataljon van hetzelfde Regiment vanuit Utrecht. De Regimentscommandant zei in zijn welkomstwoord tegen het net aangekomen troepen: ‘De kazernes, twee schoone gebouwen, zullen u het leven veraangenamen. Een mooie natuur omringt u en beter dan elders vindt ge hier terreinen om u te oefenen.’
’s Avonds liepen de nieuwe troepen zingend door het dorp.
De vestiging van de kazernes stimuleerde ook anders ontwikkelingen. Alle militaire gebouwen, ook de speciale gebouwde dienstwoningen aan de Eikenlaan en Kazernelaan, kregen gas van de gemeentelijke gasfabriek en water van een juist opgerichte waterleidingsmaatschappij.
Latere militaire bouwactiviteiten vonden plaats buiten het terrein van Ede –West.

De Elias Beeckman kazerne en de Simon Stevin kazerne werden beide gebouwd omstreeks 1938 en vormen nu nog samen het complex Ede-Oost.


Op het militaire terrein Elias Beeckman vindt u het museum van de verbindingsdienst.
In februari 1969 werd het Museum Verbindingsdienst opgericht. Nadat enkele officieren en onderofficieren in 1965 waren begonnen met het verzamelen en bewaren van oude Verbindingsdienst-apparatuur en documentatie.
In de loop der jaren werd de verzameling uitgebreid met meer apparatuur, uniformen, foto's en diverse voorwerpen en kon in een oude houten lesbarak worden geëxposeerd.
Na een reorganisatie in 1974/75 werd in 1980 een gedeelte van een stenen gebouw op de Elias Beeckmankazerne voor het museum vrijgemaakt.
In 1995 werd het gehele gebouw ter beschikking gesteld.

Het doel van het museum is een overzicht te geven van de ontwikkeling van de militaire telecommunicatie door de eeuwen heen, en in het bijzonder van de geschiedenis van het Wapen van de Verbindingsdienst.

Het doel van de cache is de kazerne eens op te wandelen nu het nog volop in gebruik is, want de plannen liggen er om alle militaire activiteiten in Ede stop te zetten. 1 juni 2009 zal de deur voor bezoekers al sluiten. Om die rede gaat dit kroonjuweel eerder de lucht in dan gepland. 18 februari bestaat het museum 40 jaar.
Er is een korte wandeling om het terrein van de kazerne over de Zuid Ginkel.  U parkeert u auto bij de Sherman tank op N52 02.482 E5 41.549. Vanaf hier loopt u naar het coördinaat van de fotopuzzel die u bij de tank heeft opgelost. U hoeft niet bovenop of onder de tank te zoeken. De foto's staan hieronder de cache beschrijving. Zoek voor iedere letter een cijfer. Bij het gevonden coördinaat op de heide N 52 .02 ABC E005 41.XYZ zoekt u naar de hint voor de cache. Eén van de code-briefjes moet u meenemen! De code kunt u in het museum verbindingsdienst vervolgens met de juiste decodeer machine oplossen en dan kunt u de cache vinden. Let op de cache ligt dus op het terrein van de kazerne, u moet een legitimatie bij zich hebben. En neem vooral de tijd voor de rondleiding van het museum. De wandeling is ongeveer 3 km.

Museum Verbindingsdienst
Elias Beeckmankazerne Geb. 32
Nieuwe Kazernelaan 10
6711 JC Ede (Gld) Postbus 9012
6710 HC Ede (Gld)
Tel. 0318-681306
Fax. 0318-681581

Openingstijden / bijzonderheden
Het museum is (behalve op feestdagen) geopend : Het gehele jaar op woensdag van 13.30 tot 16.30 en donderdag van 13.30 tot 16.30
De rondleiding duurt al snel een uur. Houdt u hier rekening mee ivm de sluitingstijden. Even snel loggen zit er niet in.
De toegang is gratis.
Kinderen beneden de 13 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.
Het museum is toegankelijk voor gehandicapten. Voor mensen in een rolstoel ligt de hint in het museum.
Het museum is gevestigd op kazerneterrein. Bij bezoek dient u over een legitimatie te beschikken en u te melden bij de ingang.
In het museum zijn naast de vaste coolectie ook wisselende tentoonstellingen. Kijk hiervoor op de website.

Het Museum Verbindingsdienst wordt niet gesubsidieerd en is financieel afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Heeft u deze cache gewaardeerd? Dan zijn wij als makers erg blij met Uw gift aan het museum, die U kunt deponeren in de 'spaarpot' nabij de uitgang.

 

Additional Hints (Decrypt)

iryquvag: qrax gnax, va urg tng ina urg cnnygwr. zhfrhz uvag: iennt trehfg bz uhyc.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)