Skip to content

Font Rosella Multi-Cache

Hidden : 2/23/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Història de l'aigua a Sabadell

Donat que Sabadell no tenia fonts naturals, al segle XI l'aigua s'obtenia de pous situats estratègicament per la vila i que per gravetat portaven les seves aigües a les fonts. Possiblement, el primer pou d'aigua públic va ser a la plaça Major, on s'hi feia el mercat, documentat cap al segle XIV però que ja devia existir des d'abans. Els primers assentaments a la vora del riu Ripoll ja degueren explotar l'aigua, que utilitzaven bàsicament per a regar les explotacions agrícoles i per al funcionament dels molins.

De l'època medieval en destaca el privilegi reial de la font Rosella, del 1367. Aquest privilegi concedit pel rei Pere III a la reina Elionor, senyora de la vila de Sabadell, totes les aigües que procedien de la Font Rossella, situada a uns dos quilòmetres de la població. Al 1370, la vila passà a formar part de la corona i, malgrat alguns intents en el sentit contrari, l'aigua va ser un bé públic i franc per als vilatans. La portada d'aquestes aigües a la vila està relacionada amb la creació i la consolidació de l'organització municipal. Va arribar a les fonts públiques, al safareig, als abeuradors per al bestiar i a l'horta Novella de la ciutat, però sembla que nopas abans de mitjan segle XV. Aquestava ser la principal font de proveïment finsben entrat el segle XIX i, com a tal, desdels segles XV fins al XVIII es va intentard'augmentar-ne el cabal amb la construcció de mines.L'aigua de les conduccions de les fontsera per al consum de la població però benaviat, al 1554, ja se'n va destinar una part, els sobrants, a la producció tèxtil.Al segle XVI es va renovar el privilegide la font Rossella, però ara amb un càrrecfiscal. Per altra banda, el Consell de lavila va centrar-se a assegurar i augmentarl'aigua que arribava a les quatre fontspúbliques existents. Una característica introduïda als segles XVII i XVIII va ser la construcció de fonts pagades per particulars a canvi de l'ús dels excedents; d'aquesta forma es van construir tres noves fonts fms al 1830. Però la proliferació de tints i d'altres activitats que utilitzaven l'aigua va fer aparèixer el problema de les aigües brutes. El 1752, la vila va renovar el privilegi del segle XIV i va aconseguir el dret d'utilitzar les aigües del torrent de Sobarber. Tot i les creixents necessitats de la vila, no va ser fins al 1817 que van poder prolongar, encara que sense èxit, les mines que abocaven al torrent. Les necessitats econòmiques del municipi van fer que calgués buscar el finançament en els particulars, la qual cosa va suposar sovint la necessitat d'haver de defensar l'aigua com un bé públic.

Per trobar el caché tindreu que fer un curt passeig per el Bosc de la Concòrdia, part del que era el bosc de Can Borgonyó i a prop d'on era l'originària font Rosella.

WP 1 – N 41º33.553’ E 002º05.481’

Valor A i B en els primers digits de la placa de la font.

AB -12-1367

WP 2 - N 41º33.574’ E 002º05.483’

Quants pals verticals de fusta hi ha ?

Nº Pals verticals de fusta= C

WP3 – N 41º33.603’ E 002º05.387’

Quants esglaons hi ha en total?

Nº Esglaons = D

Coordenadas finals.

N 41º33.(D/B)(C/B-1)(A-1)' E 002º05.(B/2)(B-A)(D-C/4)'

Castellano:

Historia del agua en Sabadell

Dado que Sabadell no tenía fuentes naturales, en el siglo XI el agua se obtenía de pozos situados estratégicamente por la villa y que por gravedad llevaban sus aguas a las fuentes. Posiblemente, el primer pozo de agua público fue en la plaza Mayor, donde se hacía el mercado, documentado hacia el siglo XIV pero que ya debía existir desde antes. Los primeros asentamientos en la orilla del río Ripoll ya debieron explotar el agua, que utilizaban básicamente para regar las explotaciones agrícolas y para el funcionamiento de los molinos.
De la época medieval destaca el privilegio real de la Font Rosella, del 1367. Este privilegio concedido por el rey Pere III a la reina Elionor, señora de la villa de Sabadell, todas las aguas que procedían de la Fuente Rosella, situada a unos dos kilómetros de la población. En 1370, la villa pasó a formar parte de la corona y, pese a algunos intentos en el sentido contrario, el agua fue un bien público y gratis para los lugareños. La portada de estas aguas a la villa está relacionada con la creación y la consolidación de la organización municipal. Llegó a las fuentes públicas, el lavadero, los abrevaderos para el ganado y la huerta Novella de la ciudad, pero parece que antes de mediados del siglo XV. Esta fue la principal fuente de abastecimiento hasta bien entrado el siglo XIX y, como tal, desde los siglos XV hasta el XVIII se intentó aumentar el caudal con la construcción de minas. El agua de las conducciones de las fuentes era para el consumo de la población pero muy pronto, al 1554, ya se destinó una parte, los sobrantes, a la producción textil. En el siglo XVI se renovó el privilegio de la fuente Rosella, pero ahora con un cargo fiscal. Por otra parte, el Consejo de la villa se centró en asegurar y aumentar el agua que llegaba a las cuatro fuentes públicas existentes. Una característica introducida en los siglos XVII y XVIII fue la construcción de fuentes pagadas por particulares a cambio del uso de los excedentes, de esta forma se construyeron tres nuevas fuentes en 1830. Pero la proliferación de tintes y otras actividades que utilizaban el agua hizo aparecer el problema de las aguas sucias. En 1752, la villa renovó el privilegio del siglo XIV y consiguió el derecho de utilizar las aguas del torrente de Sobarber. A pesar de las crecientes necesidades de la villa, no fue hasta el 1817 que pudieron prolongar, aunque sin éxito, las minas que vertían al torrente. Las necesidades económicas del municipio hicieron que fuera necesario buscar la financiación en los particulares, lo que supuso a menudo la necesidad de tener que defender el agua como un bien público.


Para encontrar el caché Tendreis que hacer un corto paseo por el Bosque de la Concordia, parte de lo que era el bosque de Can Borgonyó y cerca de donde estaba la originaria Font Rosella
.

WP 1 – N 41º33.553’ E 002º05.481’

Valor A y B en los primeros digitos de la placa de la Fuente.

AB -12-1367

WP 2 - N 41º33.574’ E 002º05.483’

Cuantos postes verticales de madera hay?

Nº Postes verticales de madera = C

WP3 – N 41º33.603’ E 002º05.387’

Cuantos escalones hay en total?

Nº Escalones = D

Coordenadas finales.

N 41º33.(D/B)(C/B-1)(A-1)' E 002º05.(B/2)(B-A)(D-C/4)'

Additional Hints (Decrypt)

Zntargvp.Un ha cnz qry green.Pbzcgr nzo ryf trbzhttyrf! Zntargvpb.Un ha cnyzb qry fhryb.Phvqnqb pba ybf Trbzhttyrf!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)