Skip to content

Herinneringen in Zuilen Multi-Cache

This cache has been archived.

Sotigirl & Komodo: Helaas, na bijna 13 jaar en bijna 200 found logs gaat deze cache het archief in. Hartelijk dank aan alle cachers die leuke logs en favorites achterlieten!

Sotigirl & Komodo

More
Hidden : 7/17/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Introductie

De Utrechtse wijk Zuilen ontwikkelde zich aan het begin van de twintigste eeuw door woningbouw voor arbeiders van de bedrijven Werkspoor en Demka aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar al veel langer werd het gebied bewoond en gebruikt door zijn ligging langs de Vecht. Door de lange geschiedenis van het gebied, zijn er veel punten om even bij stil te staan. Toch laat de route van deze cache je niet bij al deze plaatsen langsgaan. Dat zou teveel worden. Er is een selectie gemaakt van een beperkt aantal punten die herinneren aan vroeger tijden.


Het gemakkelijkst parkeer je (gratis) rond N 52° 06.513 E 005° 05.680.
Vanaf treinstation Utrecht Centraal is de startlocatie te bereiken met buslijnen 4 en 5 (beide halte Van Hoornekade). Ook is treinstation Utrecht Zuilen niet ver weg.
Afstand: 2.5km - 3.0km De route heeft een lengte van bijna 3 kilometer.
Let op! Je zult meerdere wegen oversteken. Pas goed op voor het verkeer!

Het Utrechtse Schip

Waypoint 1: N 52° 06.550 E 005° 05.795

Duizend jaar geleden stroomde de Vecht op deze plaats. Toen in 1930 een gracht gegraven werd om opnieuw water door de straat te laten lopen, stuitten de gemeentewerkers op de resten van een handelsschip dat rond het jaar 1000 is gebouwd. Het originele schip is op een schuit over de Vecht en de singels naar het Centraal Museum vervoerd. Op de originele vindplaats ligt sinds 2005 een metalen replica. In 1953 werd het water in de straat gedempt, maar de straatnaam herinnert nog aan de gracht.

Vraag: Welke woorden staan linksonder op het informatiebord? Hoeveel letters telt deze naam in totaal?

A = aantal letters


As van Berlage

Waypoint 2: N 52° 06.585 E 005° 05.563

Rond 1920 liet de Utrechtse burgemeester Fockema Andreae door stedenbouwkundige H.P. Berlage een groots uitbreidingsplan maken. Een onderdeel van dit plan was een nieuwe uitvalsweg vanuit de binnenstad naar het Noordwesten. Deze 'as' begint bij het Vredenburg en vanaf dit punt heb je uitzicht op het laatste deel. Hier was door Berlage een monumentaal gebouw gepland. Dat gebouw kwam er pas in 1986 en is niet erg monumentaal, of toch wel? Het heeft de naam gekregen die dit gebied droeg lang voordat de wijk Zuilen tot ontwikkeling kwam.

Vraag: Hoe werd dit gebied lang geleden genoemd? Hoeveel letters telt deze naam in totaal?

B = aantal letters

Tip: Reken op een bankje de overige waypoints uit.
Vul eventuele uitkomsten onder de 100 aan met nullen ervoor (23 wordt bijvoorbeeld 023).


Pad naar het Puin

Waypoint 3: N 52° 06.[40*A+69] E 005° 05.[50*B+66]

In september 1944 loosde een Engelse piloot die op de vlucht was voor Duitse jagers boven Zuilen zijn bommenlast. Dit zorgde voor een grote ravage in de buurt van de startlocatie van deze cache. Een jongen stierf in de armen van zijn moeder nadat hij was geraakt door neervallende brokstukken. Je staat aan het begin van het pad dat die plek 'verbindt' met de heuvel bij de Vecht waaronder de puinresten zijn begraven. Volg dit pad tot het einde en beantwoord ondertussen de vraag.

Vraag: Hoeveel (hele) bankjes zijn onderdeel van de rand van dit pad?

C = aantal bankjes


Handel langs de Vecht

Waypoint 4: N 52° 07.[A+16] E 005° 05.[60*B+28]

De Romeinen gebruikten de Vecht al als deel van de handelsweg tussen Zuid-Europa en Scandinavië. Ook toen het Romeinse Rijk viel, bleef de Vecht als vaarroute in gebruik. Om het vervoer minder afhankelijk te maken van de wind werd overgegaan op trekschuiten. Daarom werd hier in 1437 een jaagpad aangelegd. In de 18e en 19e eeuw kwam steeds vaker een 'vliegende' trekschuit langs. Met behulp van twee paarden haalden deze een gemiddelde snelheid van 11 km/uur, de normale 7 km/uur. Je staat bij een technisch hulpmiddel dat hielp om goed door de bocht te komen.

Vraag: Hoeveel verticale 'balkjes' telt de rol?

D = aantal balkjes


Tweede Wereldoorlog

Waypoint 5: N 52° 06.[60*A+33] E 005° 05.[5*B-48]

De Tweede Wereldoorlog ging zeker niet onopgemerkt aan Zuilen voorbij. Op deze plek zijn drie herinneringen aan deze jaren bij elkaar gebracht die eerder ergens anders waren geplaatst. Zoek uit welke beschrijving bij welke herinnering hoort en beantwoord de bijbehorende vraag.

Tip: Gebruik de peilingen niet om de vragen te beantwoorden. De route is dan korter dan 3 km.

  1. In 1949 geplaatst in de middenberm van de laan die van hier naar de Vecht loopt. De gracht die daar liep was toen net gedempt. In 1970 verplaatst toen de brug werd gebouwd. Ontworpen door een architect en uitgevoerd door een beeldhouwer. Van dit duo is ander werk te zien op 207° en 355 meter van dit waypoint.

    Vraag: Hoe heet de beeldhouwer? Hoeveel letters telt deze naam in totaal?

    E = aantal letters

    Tip: Als je E echt niet kan vinden, dan kan je hiervoor tóch de peiling gebruiken. Op die plek is de naam van de beeldhouwer zelfs twee keer te vinden. Wel beide keren anders gespeld dan op WP5. Kies de langste spelling en tel daar 1 bij op.

  2. De eerste van dit materiaal in Nederland. Tot 1977 te vinden in de St. Ludgeruskerk. Daarna op de binnenplaats van de St. Ludgeruskapel, 162° en 729 meter van dit waypoint. Pas in 1999 hier geplaatst toen de kapel werd verkocht aan Klooster Cenakel.

    Vraag: Wat is de Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst? Hoeveel woorden telt deze vertaling in totaal?

    F = aantal woorden

  3. Van een belangrijk bedrijf voor de ontwikkeling van Zuilen, ter nagedachtenis aan omgekomen medewerkers en vrienden. In 1994 na de sluiting en sloop van de fabrieken hier bijgeplaatst. Een grotere herinnering aan dit bedrijf is (met cache) te zien op 188° en 1017 meter van dit waypoint, vlakbij het museum met veel meer 'Herinneringen aan Zuilen'.

    Vraag: Wat is het tweede woord? Hoeveel letters telt dit woord in totaal?

    G = aantal letters


Annexatie door Utrecht

Waypoint 6: N 52° 06.[60*A+26] E 005° 04.[90*B+32]

De Utrechtse wijk Zuilen vormde tot en met 1953 samen met het dorp Oud-Zuilen en het industriegebied Lage Weide de zelfstandige gemeente Zuilen. Veel oorspronkelijke Zuilenesen verlangen tot op de dag van vandaag terug naar 'Zuilen toen Zuilen nog Zuilen was'. Zij stellen dat Zuilen op 1 januari 1954 door Utrecht is geannexeerd. De leuze die je hier vindt moet deze mensen een hart onder de riem steken.

Vraag: Hoeveel witte strepen zijn aan de rechter kant te zien?

H = aantal strepen


Cachelocatie

Bepaal de locatie van de cache met de onderstaande formule.


A B C D E F G H
               

N 52° 06.[(B+E)*(C+F)-8]
E 005° 05.[D+G*H]

Let op met pottenkijkers in de buurt van de cache!


Additional Hints (Decrypt)

[WP5] mbrx bc +/- ivwsraqregvt, ahy ra ivwsgvra pz ubbtgr [Cache] uvw mvg yvaxfbaqre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)