Skip to content

Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S van Mesdag Traditional Geocache

This cache has been archived.

Geonatic: Door dat de cache regelmatig geript wordt en het onderhoud voor mij erg lastig is heb ik helaas moeten besluiten deze cache te archiveren.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze cache.

Groeten,

Geonatic.

More
Hidden : 5/1/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een traditionele cache bij het prachtige monumentale pand van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag in Groningen.

Het ontstaan van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. Van Mesdag


Oude toegangspoort Tot 1881 werden gevangenen met tientallen tegelijk opgesloten in één ruimte. In 1881 waaide de celstraf vanuit Amerika over naar Nederland: eenzame opsluiting zonder onderling contact, een half uur per dag luchten en verplicht naar de kerk. Volgens dit nieuwe cellulaire systeem is in 1884 de Groningse strafgevangenis geopend, waarin gevangenen maximaal 5 jaar verbleven.

Tot 1939 waren de omstandigheden waarin de gevangenen verbleven haast onmenselijk: de gevangene had geen naam meer, maar een nummer en werd door de bewaarders ook altijd met dit nummer aangesproken. Contact met medegevangenen was ten strengste verboden. In die tijd werd dit beleid als rechtvaardig gezien, maar na 1939 is het beleid van de Groningse strafgevangenis, net als in andere strafgevangenissen, milder geworden. Vooral na de oorlog, waarin veel gewone Nederlanders kennis moesten maken met het gevangeniswezen, is er veel veranderd in de Groningse strafgevangenis: de cellen werden mooier ingericht en ook werd er aandacht besteed aan zowel sport als onderwijs.

Vanwege het grote aantal tbr-gestelden (ter beschikkingstelling aan de regering, na 1988 afgekort als tbs) na de Tweede Wereldoorlog moesten een aantal strafgevangenissen geschikt gemaakt worden voor deze gevangenen. Hiervoor krijgt de zuidvleugel van de Groningse strafgevangenis in 1952 de status noodasiel voor psychopaten, waar diezelfde dag al 5 criminele psychopaten werden binnen gebracht. In de jaren 60 kwam de overgang naar tbr-inrichting echt op gang, waarbij bewaarders werden omgeschoold tot groepsleider of sociotherapeutisch medewerker en een psychiater geneesheer-directeur werd. Vanaf 1 januari 1962 werden alle overige gevangenen overgebracht naar de gevangenissen in Veenhuizen en werd de inrichting een Rijksasiel voor psychopaten.

Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. Van Mesdag Doordat er onenigheid ontstond over de naam rijksasiel voor psychopaten (asiel is afgeleid van Asylum = toevlucht, wat enige vrijwilligheid impliceerde; de benaming psychopaat kon niet meer door de beugel), stelde de nieuwe directeur een nieuwe naam voor: Dr. S. van Mesdaginrichting. De minister gaf de directeur gedeeltelijk zijn zin: in de officiële stukken was de benaming Rijksasiel Dr. S. van Mesdag; in de onofficiële stukken Dr. S. van Mesdag inrichting.

Synco van Mesdag De inrichting werd toen dus vernoemd naar Dr. Synco van Mesdag, die vanaf 1905 als geneesheer werkte in de Groningse strafgevangenis. Hij trok zich het lot van de groep gedetineerden met psychiatrische stoornissen erg aan en merkte dat een andere bejegening van deze groep gedetineerden zowel de gedetineerden als de bewaarders goed deed. Hij heeft daarom veel tijd gestoken in het opleiden van de bewaarders wat betreft de bejegening en het omgaan met deze groep gedetineerden. Hij was daarmee mogelijk de eerste arts die behandeling van de psychiatrisch gestoorde delinquent koppelde aan de bevordering van deskundigheid en het verhogen van de competenties van medewerkers. Voor zijn wetenschappelijk onderzoek op het raakvlak van de psychiatrie en het strafrecht ontving hij in 1932 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

In de jaren 70 bleek dat het oude gevangenisgebouw niet geschikt was voor de behandeling van patiënten en werd begonnen met de nieuwbouw van de kliniek. Er kwamen arbeidstherapiezalen, gebouwen voor directie en administratie, een sportzaal, een recreatiezaal, ruimtes voor creatieve therapie en onderwijs en een bibliotheek. In 1976 werd de hoofdpoort aan de Hereweg gesloten en werd een nieuwe ingang gemaakt aan de Engelse Kamp 5.

Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. Van Mesdag In de jaren 80 bleek het oude gevangenisgebouw niet meer te voldoen aan de eisen van een kliniek en wilde men dit gebouw afbreken. Vanwege de monumentale status van het pand is dit uiteindelijk niet gebeurd, maar is het pand in de jaren 90 aangepast aan de eisen van deze tijd en zijn er nieuwe woonafdelingen en een aantal activiteiten- en therapieruimtes gebouwd.

In de loop der jaren heeft de tbs-kliniek heel wat naamsveranderingen ondergaan zoals hierboven beschreven. In 2001 werd de samenwerking met de geestelijke gezondheidszorg benadrukt in de naam Dr. S. van Mesdagkliniek, Forensisch Psychiatrisch Ziekenhuis. In 2006 is de laatste naamsverandering doorgevoerd om eenduidigheid binnen de tbs-sector te creëren: Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag. Het FPC Dr. S. van Mesdag heeft als kernactiviteiten het behandelen van patiënten, het beveiligen van de samenleving, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van medewerkers.

Deze informatie is afkomstig van de website van de FPC Dr. S. van Mesdag: www.vanmesdag.nl

De cache is geplaatst met toestemming van de FPC Dr. S. van Mesdag.

De Cache
Deze traditionele cache ligt op de bovengenoemde coördinaten. De cache bevat alleen een logrol, neem dus zelf een pen mee. De cache is niet geschikt voor geocoines of travelbugs.

U bevindt zich hier aan een drukke weg, log dan ook zo onopvallend mogelijk. Het gedeelte achter de muur is prive terrein, betreed dit niet!



Al Hit Counter by Digits geocachers hebben deze listing bekeken.

Additional Hints (Decrypt)

Nyf wr uvrehvg jvyg bagfanccra, zbrg wr uvre bireurra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)