Skip to content

DHV - Bruggen en sluizen 31 - Jonkersbrug Traditional Geocache

This cache has been archived.

Zeldenrust: Het is mooi geweest.
Iedereen bedankt voor het zoeken.

More
Hidden : 6/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Drentse Hoofdvaart



Deze serie gaat per 1 januari 2014 in het archief

Naar aanleiding van mijn 40ste verjaardag heb ik besloten om een serie (Powertrail) te maken van 40 caches.
Deze serie kan op meerdere manieren gedaan worden:
-    Met de auto (wat de meesten zullen doen)
-    Op de fiets
-    Met de boot
-    Wandelend

Aan beide uiteinden van de route is een Wherigo te vinden. Deze is gelocked en kan unlocked worden door middel van de tekens die je in de andere caches (behalve Witteltersluis) zult vinden. Deze tekens moeten in volgorde van de caches achter elkaar moeten worden geplaatst. Als je 1 van beide Wherigo's gedaan hebt, kun je de bonus-cache "Witteltersluis" doen.
Degene die als eerste de serie met de boot gedaan heeft, krijgt nog een extraatje. Ik wil dan uiteraard wel bewijsmateriaal.
Ik wens jullie veel plezier met deze serie. Als je "Witteltersluis" gevonden hebt, mag je de banner plaatsen.

De Drentse Hoofdvaart - Jonkersbrug

Deze brug heeft een doorvaarthoogte van 1,35 meter en een breedte van 6,75 meter.


De Jonkersbrug in  ±1960

Geschiedenis Smilde
In de eerste helft van de 17e eeuw was de veenontginning reeds groot van opzet in de Smildervenen. Vanaf 1613-14 werd de vervenig ter hand genomen door een groep Amsterdammers, verenigd in een compagnie van participanten in Diever en Leggeloo; zie: Dieverder en Leggeler Smildervenen. De turf werd over de Aa (Oude Vaart, Beilerstroom) via Meppel en de schutsluis bij Zwartsluis afgevoerd naar Holland. In de tweede helft van de 18e eeuw was het gedaan met de activiteiten van compagnie.

De Smildingervaart, een combinatie van Beilerstroom en de door de Compagnie van hieruit ter hoogte van Dwingeloo naar het noordoosten gegraven Heerengrift, was door verwaarlozing na 1730 zo gebrekkig, dat verdere ontginning alhier stagneerde. Na de totstandkoming van (een deel van) de Drentsche Hoofdvaart in 1770-1780 kreeg de veenontginning een nieuwe impuls. De turf was vrijgesteld van tolbetaling. In 1772 kocht ook de Annerveensche Heeren Compagnie veenplaatsen in de Smilder-, Klooster- en Halervenen aan.

Een van de gevolgen van de herleefde ontginning was een snelle toename van de Smilder bevolking: van 270 in 1742 tot 1321 in 1795. In 1780-88 kwam er te Hijkersmilde een hervormde kerk tot stand. In 1805 kwam te Smilde als één van de eerste plaatsen in Drenthe een gemeentebestuur tot stand, naast de grotere plaatsen Assen, Coevorden, Meppel en Hoogeveen.

De Afscheiding van 1834, o.l.v. ds. Hendrik de Cock uit Ulrum, sloeg in Smilde goed aan, mede door turfgraver Luitsen Dijkstra (1798-1871). Assen en Smilde werden nog in 1834 de eerste afgescheiden gemeenten in Drenthe. In 1835 ging De Cock zelf wonen in Bovensmilde. Een aantal Smildegers emigreerde met ds. A.C. van Raalte naar Michigan (V.S.). Hendrik Joffers, predikant in Den Haag sinds 1849, gaf als boer te Smilde leiding aan godsdienstige samenkomsten als één van de leerlingen van Frederik Kok en werd de voornaamste woordvoerder van de zgn. Drentse richting.

Omstreeks 1850 telde Smilde 144 joden. In 1846 kregen zij een synagoge. In 1870 behoorde Smilde tot de negen officiële Joodse Gemeenten van Drenthe. Naast hervormden, afgescheidenen en joden waren in Smilde ook rooms-katholieken aanwezig, meer dan 60 zielen. Hun parochie behoorde bij Assen.

In 1850 was Smilde na Hoogeveen en Meppel de derde plaats in Drenthe qua inwonertal, na 1900 ontwikkelde het zich tot een landbouwdorp met veenkoloniale akkerbouw. Na WO II zorgden nieuwe woonwijken voor komvorming in Smilde. De droogbloementeelt wordt verzorgd door Bloemendrogerij Smilde BV. De droogbloemenvelden zijn uitgegroeid tot een toeristische attractie met wandel- en fietsroutes. In de Drentsche Hoofdvaart is recreatievaart ontstaan; pleziervaartuigen volgen hier het verlengde van de Turfroute door Zuidoost-Friesland.

LET OP!!!!

In de buurt van de brug staat een beeld van de serie "Beelden langs de vaart".
Zorg dat je zoveel mogelijk informatie over dit beeld in je op neemt.
In de Wherigo wordt een vraag over deze serie gesteld. Als je het dan niet weet heb je een probleem.

Additional Hints (No hints available.)