Skip to content

L25: 'A Rundje Rimburg Multi-Cache

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het gebrek aan onderhoud (en reactie op de pagina).

Mocht de cache, of onderhoud aan de cache, aan uw aandacht zijn ontsnapt en u de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via mijn profiel.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik nog overwegen om de cache terug te halen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Graag (restanten van) de cache uit het milieu verwijderen.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 10/20/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


L25: 'A Rundje Rimburg


Rimburg zo als het ooit was!


Deze cache is een onderdeel van het Event Langraaf25.
Dit is een van de caches uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de gemeente Landgraaf. De gemeente Landgraaf is in 1982 ontstaan door de samenvoeging van de vroegere gemeenten Schaesberg, Ubach over Worms en Nieuwenhagen. Elke gemeente had zijn eigen geschiedenis, maar samen hebben ze ook veel gemeen.

Er zijn ter gelegenheid van dit jubileum verschillende caches geplaatst om een aantal bijzondere en mooie locaties van Landgraaf en omstreken te bezoeken en meer informatie te geven over de gemeente, cultuur, recreatie, historie en geschiedenis.

Deze cache is vrijgegeven tijdens het Landgraaf25 Event, gehouden op 20 oktober 2007. Meer informatie over Landgraaf en de andere caches kun je hier op de website van het event terugvinden.


Een wandeling van ongeveer 12 km rondom Rimburg. Je overschrijdt de grens met Duitsland.

Rimburg is een ruim 900 zielen tellend kerkdorp dat sinds de gemeentelijke herindeling in 1982 deel uitmaakt van de gemeente Landgraaf in de Oostelijke Mijnstreek van Zuid-Limburg. Bij deze herindeling werden de vroegere gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms (waartoe Rimburg toen behoorde) samengevoegd. Tot 1886 vormde Rimburg zelfs een aparte gemeente. Rimburg, een dorp met een rijke geschiedenis, werd al bewoond vóór onze jaartelling. Vanaf ±1200 is de naam al bekend in verschillende schrijfwijzen: Rimborg, Ringburcht, Ringburg, Rinckberg en het huidige Rimburg. Rimburg wordt gescheiden van de Duitse plaats Übach-Palenberg door het grensriviertje de Worm. Het langgerekte dorp is prachtig gelegen in het Wormdal, ontstaan door een vroegere Maasarm. Het wordt omgeven door hellingbossen aan de Nederlandse en Duitse zijde. Deze bossen bevinden zich op voedselrijke gronden. Dit is vooral te danken aan de vrij sterke helling: omdat op deze hellingen geen akkerbouw mogelijk was, zijn de bossen nooit ontgonnen en is er een vrij gevarieerd bomenbestand ontstaan met een rijke onderbegroeing met zeer veel plantensoorten. Hierdoor is er weer een grote verscheidenheid aan vogels te vinden die hier hun broedterrein hebben. Vanwege deze uitbundige flora en fauna is het vredige dorpje zeer bekend bij vele fietsers en wandelaars. Het uit ca. 320 huizen bestaande kerkdorp kent, naast het schitterende parochiekerkje, nog tal van andere monumentale panden en boerderijen. Deze zijn vrijwel alle terug te vinden in het beschermde dorpsgezicht. Rimburg vormt een hechte dorpsgemeenschap met een rijk verenigingsleven. De vele verenigingen (waarvan enkele al meer dan een eeuw oud zijn) getuigen hiervan.

De wandeling:
Helaas gaat deze wandeling niet door alleen maar bosgebied. De route maakt een ruime bocht om Rimburg heen. Een gevarieerd landschap trekt voorbij! Omdat de afstand redelijk groot is voor zo'n klein dorp moeten we noodgedwongen veel gebruik maken van geasfalteerde wegen. Dit zijn wel bijna alles kleine binnendoor weggetjes, die afwisselend door bosgebied, landbouwgebied en zelfs industriegebied lopen. Maar het is de moeite waard om deze wandeling toch te maken. Je leert weer een ander stukje Limburg kennen. Nu in het Wormdal.
Voordeel is wel dat deze route perfect met de fiets gedaan kan worden!
Om niet onnodig veel WP's op de fiets te hoeven in te vullen zijn alle WP's gegeven. En kunnen dus vooraf in de GPS geladen worden.

De opdrachten:
Tijdens de wandeling moeten 9 foto's in de juiste volgorde gezet worden.
De foto's zijn voorzien van een letter. Het is niet zo dat de volgorde van het alfabet, de volgorde van de foto's vertegenwoordigd.
Nadat alle foto's in de juiste volgorde zijn gezet, heeft u de volgorde van de oostcoördinaat. De eerste foto met de letter E staat op de juiste plaats en is de E van East coordinate.
Tevens moeten opdrachten worden vervuld tijdens de wandeling. De getallen die gevonden worden voor de letters van het alfabeth moeten tegen het einde van de wandeling op de plaatsen van de foto's worden ingevuld om de juiste cache-coördinaat te krijgen.
De gevonden waarden moeten steeds tot 1 cijfer herleid worden (Quersumme). Dus 1792 = 1+7+9+2=19 en 19=1+9=10 en 10=1+0=1
Dus 1792 vertegenwoordigd de waarde 1


Parkeergelegenheid: N 50° 55.005 - E 006° 05.197

WP1:
N 50° 55.098 - E 006° 04.887

Recht vooruit ziet u de kerk van Scherpenzeel (D). Dit is de eerste foto met de letter E. E = E
Vanaf dit punt moet u de foto's in de juiste volgorde zien te krijgen!

Na 250 meter richting WP2 zien we rechts in de verte 5 kerken liggen!

WP2:
N 50° 54.721 - E 006° 04.050

Je staat hier bij een kapel.
Hoeveel vlaggenstokken kunnen hier aan het geveltje geplaatst worden.
X = ____. A = X - 2 = ____

WP3:
N 50° 54.664 - E 006° 03.737

Dit is een wegkruis voorzien van Duitse tekst.
Tel het aantal woorden. B= ____

Als we de berg omhoog gelopen/gereden zijn en links af op het hoogste punt zijn, zien we recht vooruit een uniek uitzicht. Met de verrekijker kan men hier kijken tot in de Eifel en de Ardennen. Ook zie je in dit panorama de plaatsen Kerkrade, Herzogenrath, Merkstein, Aken, Vaals en de Achernerwald liggen.

WP4:
N 50° 53.809 - E 006° 03.734

Hier staan we op een begraafplaats. In welk jaar is Maria Boermans gestorven? (eerste graf links)
X= ____. (X eerste herleiden tot 1 cijfer, dan ) C = X - 1 = ____

Als we uit de begraafplaats lopen gaan we links af en 200m verder weer rechts af. Dit industieterrein was vroeger het mijnterrein van de particuliere mijn Julia. Nu is hier niets meer van te zien en je merkt niet eens dat je hier over de resten van steenkolen loopt/rijdt.

WP5:
N 50° 53.429 - E 006° 04.274

Dit is een viapunt.


WP6:
N 50° 53.546 - E 006° 04.553

Bij welk nummer wijs de pijl omhoog? Er zijn 2 bordjes (in eens straal van 15 meter) waarop dit staat. Tel beide waarden op. D is het tiental van deze uitkomst. D = ____.


WP7:
N 50° 53.931 - E 006° 04.715

Dit is een viapunt.
Aan de overkant van de Worm zien we het wapendepot van het Amerikaanse leger in West-Europa liggen. Rechts ligt het gehucht Finckenrath. Alle huizen en boerderijen zijn hier in de loop van de jaren afgebroken.
Van dit punt gaat het weer omhoog.


WP8:
N 50° 53.995 - E 006° 05.442

Hoe heet de plaats waarin deze kerk staat?
Neem de spelling zoals vermeld op het bord met de H in een cirkel!!
Wat is hiervan de woordwaarde als A=1 enz.
X= ____. (X eerste herleiden tot 1 cijfer, dan ) F = X - 3 = ____

WP9:
N 50° 54.021 - E 006° 05.528

Dit is weer een viapunt, zodat we het juiste pad hebben!


WP10:
N 50° 54.607 - E 006° 05.274

Hier is een unieke spoorwegovergang. We moeten hier via de praatpaal (links) vragen om de spoorbomen te openen zodat we kunnen oversteken.
Momenteel zijn ze echter deze overgang aan het moderniseren en zal zeer waarschijnlijk de praatpaal verdwijnen. Allerlei nieuw materiaal is hier geplaatst. Zoek het Baujahr en het Lfd.nr
Baujahr = X= ____. (X eerste herleiden tot 1 cijfer, dan ) G = X - 4 = ____
Lfd.nr = X= ____. (X eerste herleiden tot 1 cijfer, dan ) H = X + 4 = ____


WP11:
N 50° 54.876 - E 006° 05.292

Hier zien we een kasteel. Tegenover het kasteel ligt de oude watermolen. Deze lag ooit op Nederlands grondgebied, maar nu ligt deze in Duitsland.
Wat is hier de maximale doorrijhoogte?
Meters,cm's = X = __,__. (X eerste herleiden tot 1 cijfer, dan ) I = X - 9 = ____

WP12 (Cache):
N 50° 55.023
E volgorde van de foto's A t/m I, bijv.: E ABC° DF.GHI (Nee niet echt! Of toch?!?

Nu terug en daarna weer naar de parkeerplaats.



De foto-opdracht:
Zet de foto's in de juiste volgorde tijdens de wandeling. E staat al op de juiste plaats!
De foto's zijn allen langs de route genomen. In de looprichting of recht of links! Er zijn ook detailfoto's bij. Dus soms moet je iets beter kijken! En niet alle foto's zijn bij de waypoints genomen!!!


Additional Hints (No hints available.)