Skip to content

Sophiendal Gods - Logscroll Traditional Geocache

This cache has been archived.

kassner: Denne cache er nu nedlagt

More
Hidden : 5/14/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


PAS PÅ TRAFIKKEN

Sophiendal Gods

 

Sophiendal hører, hvad bygningerne angår, til de mere vellykkede herregårde. Den er bygget i renæssancestil af røde mursten, og sokkelen er af granit; taget er dækket med røde munketegl. Hovedbygningen består af en højere midterfløj med hovedindgang i midterpartiet og to sidefløje med pavillonudbygninger. Hovedfløjens midterparti har en tårnlignende karakter; det er bygget i to etager med trapper. Havefacaden vender mod syd. Det hele er rigt indfattet med prydelser af udhuggede sandsten.

 

Bygningerne er opført i tidsrummet 1876- 84, efter tegningerne af arkitekt, professor H. B. Storck. Den smukke portal er efter tegning af billedhugger Ludv. Vieth. Slottet er opført af gehejmekonferensråd Gottlob Emil Georg Frederik Rosenkrantz. Også vestibulen er prydet med træværk og billedskærerarbejder.

Ligheden med Rosenholm er måske ikke helt tilfældig baron Gottlob Rosenkrantz var nemlig gift med en datter fra Rosenholm, baronesse Elisabeth Louise Rosenkrantz, og desuden var denne gård slægten Rosenkrantz' gamle stamsæde. Også de store kønne udbygninger stammer fra baron Gottlobs tid og er som hovedbygningen udformet under tydelig inspiration fra Rosenholm. Indkørslen til gården flankeres af to staldlænger fra 1871, og avlsgårdens ældste bygning er fra 1855. Den indre gård er beplantet med studsede linde, og også i haven findes der pragtfulde gamle træer bla. en lind, der er 3 ½ m i omfang.
 

Da de gamle bygninger i 1875 blev revet ned for at give plads for den nuværende hovedbygning, fandt man i fundamenterne rester af bjælker, der bærer tydelige spor af at være angrebet af ild.


I middelalderen var Sophiendal, der indtil 1768 hed Venggaard, i en vis forbindelse med Veng Kloster, et af de ældste benediktinerklostre i Danmark, og Veng kirke, er Danmarks ældste murstenshus. Allerede på Valdemar den Stores tid var klosteret i forfald, og fra året 1158 er overleveret, at der boede tre munke i klosteret, og at abbedens liv langtfra var dadelfrit. Munkene gik mere op i mad og god vin end i helligånden. Bispen i Århus omtaler abed Johannes som en ugudelig krop, der levede et ondt og ryggesløst liv. Pave Alexander III måtte gribe ind og overdrog i 1165 Veng Kloster til cisterciensermunke ledet af englænderen Brunnio som abbed. Det varede dog kun nogle år inden disse i 1168 kom i tvist med Grev Erik, der var formynder til det nye kloster og måtte flytte videre til Kalv Ø, der er del af Ring Kloster. Klostret bliver i 1172 nedlagt efter at ærkebisp Eskild indgår aftale med paven og overgår til grevens søster Margrethe, i 1217 stadfæstede paven Øm Klosters besiddelse af Veng kirke. Sophiendal, før Vengegård, har dog aldrig været et kloster.

 

Heldigvis har vi forskellige mageskiftebreve bevaret, der giver os visse oplysninger om Venggaard. I 1236 ser vi således, at abbeden i Øm Kloster overdrog Niels Mogensens sønner Øm Klosters rettigheder i »Sauebrock« og »Søehollt« for en tredjedel i »Wenngegaardt«. I 1307 ejer kong Erik Menved Venggård. I 1340 giver Nils Johnsen sølv og guld til klosteret I 1471 og 1484 nævnes den igen, og er da antagelig underlagt Øm Klosters gods.

 

Idet 16. århundrede møder vi gården i et sandemandsbrev fra 1546, og dernæst træffer vi den i jordebogen af 1573, samme år som det frie birk, der bla. omfatter Veng sogn, oprettes. I jordebogen kaldes Gården Wengitgaardt, og den beboedes da af en bonde og hørte stadig, til Øm klostergods, som kronen nu ejede. Når vi senere i den følgende tid træffer på den i jordebøger, er den stadig beboet af bønder.

 Avlsbygningerne

Først med enevælden indtræder der en ny epoke i Venggaards historie, idet gården bliver skovridergård og lægges under Skanderborg Slot. Den havde da et tilliggende på 26 tdr. htk. (ca. 2000 ha) Lige så vel som skovene har udøvet en tiltrækning på de store munkeordener, har de også altid udøvet det på de danske enevoldskonger, og skove var der nok af her i den dejlige Skanderborg egn. 1683 hører vi, at Christoffer Elias Hynitsch udnævnes til overførster og vildtmester i Nørrejyllands nordlige del, og af jordebogen over oberst Jørgen Rantzaus regiments ryttergods fra 1696 ses det, at Hynitsch har haft bopæl på Venggaard, og at gården hørte til Skanderborg ryttergods. Helt op til 1767 bebos Venggaard således af overførsterne datidens Skov- og Naturstyrelse, der administrerede statens jagt og skovvæsen nord for Kolding. Overførster Hynitsch efterfulgtes 1702 af Johan Hermann Ritter, der boede på Venggaard til sin død 1736; hans eftermand i embedet var Friderich v. Pultz døde 1766; de senere år var hans søn, Hans Friderich v. Pultz trådt ham til hjælp med arbejdet.

 

Fra midten af 17. århundrede gik det bestandig ned ad bakke med statens finanser, og i 1767 måtte man gå så vidt, at man for at skaffe penge til veje måtte sælge ud af krongodset. Således blev det kongelige gods i Skanderborg amt solgt auktion i 1767. Salget omfattede også Venggaard, der med tiender og gods solgtes for 34.809 rdl. til amtmand, gehejmeråd Frederik Ludvig von Woyda. Kun få oplysninger er overleveret os om gården fra denne tid; Venggaard har været en ganske almindelig lille gård på 17 tdr. htk. og dyrket af bønder.

 

Den nye ejer fik allerede 1767 bevilling på at gøre Venggaard til en sædegård med adelige privilegier, og i skødet af 1768 nævnes dens nye navn Sophiendal, idet den blev opkaldt efter gehejmerådinden, Frederikke Anna Sophie, født Adeler. Von Woyda blev i 1730 amtmand i Skanderborg, hvilket embede han indehavede til sin død 1778. Han har sikkert boet den største del af sin tid på Sophiendal; med en beliggenhed kun 10 km fra Skanderborg har den været en bekvem bolig for amtmanden. Antagelig har den gamle bygning fra skovridergård tiden stået endnu, en solid dansk bondegård. Efter amtmandens død overtog hans enke gården; hun var en datter af Frederik Adeler til Bratskov ved Brovst og Anna Beate Rosenkrantz, og hun beboede gården lige til sin død 1805. I Veng kirkes sydlige korsarm er der i 1788 opsat en mindetavle af sort marmor over hende og hendes ægtefælle.

 

Ægteparret von Woyda efterlod sig ingen sønner, derimod en datter, der var gift med baroniet Gavnøs første besidder Holger Reedtz Thott; efter gehejmerådindens død 1805 arvede Holger Reedtz' døtre Anna Magdalene, Frederikke, der var gift Bjelke og Birgitte Sophiendal. De solgte den imidlertid kort tid senere, efter at de havde afhændet bøndergodset. Hovedgården købtes af to mænd i fællesskab, nemlig byfoged Andreas Bagger i Skanderborg og møller Jørgen Gjesing i Randers; i gården indestod der imidlertid stadig en prioritet på 12.000 rdl., der tilhørte arvingerne efter ægteparret von Woyda. De følgende år skulle blive en urolig tid for den gamle gård. 1811 solgtes den til en århusianer, Peder Skandorff, efter hvis død i 1813 den overgik til hans svigersøn Chr. Møller Bus. Efter dennes død 1820 gik Sophiendal til tvangsauktion; gælden til von Woydas arvinger kunne nemlig ikke forrentes i disse år; årene efter 1815 havde bragt dårlige konjunkturer for landbruget, og på Sophiendal gik det rent galt. Da arvingerne ikke kunne få deres renter, gjorde de udlæg i gården, og på tvangsauktionen 1821 blev Sophiendal udlagt dem for 12.000 rbl., og gården blev nu overdraget baron Jørgen Rosenkrantz, der i 1812 havde ægtet Birgitte Charlotte Reedtz Thott fra Gavnø og derigennem var blevet medarving idet Woyda 'ske bo.

 

Allerede fra sin barndom var Jørgen Rosenkrantz, der var søn fra Rosenholm, bestemt for en militære løbebane; han blev sekondløjtnant i infanteriet, da han var syv år gammel officersstillingerne købtes jo nemlig dengang, og faderen har åbenbart herved villet give ham en god ballast på rejsen gennem livet en 10- 12 års anciennitet som officer; 1786 blev han kadet på Landkadetakademiet, som officersskolen dengang hed; han var da 12 år gammel. Land- kadetakademiet fungerede både som officersskole og på samme tid tillige som almindelig skole for de vordende officerer. Allerede 1794 blev Jørgen Rosenkrantz imidlertid afskediget for en disciplinær forseelse. Så drog han ud i verden på eventyr; det passede ham godt, vild og opfarende af temperament som han var. En tid tjente han som løjtnant ved et hessisk jægerkorps, og i 1808 indlod han sig på en sammensværgelse mod Napoleon "Rosenkreuntzerne". Sammensværgelsen opdagedes, og Rosenkrantz blev dømt til døden, men det lykkedes ham at slippe væk. Kort tid efter træffer vi ham i Danmark. Han slog sig ned på Vedø, som han først forpagtede og senere købte. 1821 overtog han Sophiendal og blev nu boende her til sin død 1831.

 

1833 købte hans sønner Gottlob Emil Rosenkrantz og Frederik (Fritz) Werner Rosenkrantz gården ved auktion; købesummen var 11.150 rbl. I den første tid var det Fritz Werner Rosenkrantz, der styrede Sophiendal; han var i disse år ritmester ved dragonerne. 1853 solgte han sin part i Sophiendal til sin broder Gottlob Emil, der var uddannet jurist, og virkede fra 1841 som amtmand i Århus og siden i Thisted og Viborg. Sophiendal havde fået kongelig tilladelse til at bevare hovedgårdsrettighederne. Navnlig skoven havde baron Gottlobs interesse; han beplantede et areal omkring gården, 19 tdl., med gran og fyr, og fra hans tid stammer de nuværende store bygninger på Sophiendal opført efter tegninger af professor Storck. Herregården blev i hans tid samlingssted for hele den store familie Rosenkrantz, tidligere havde det været på Rosenholm man samledes, men nu stod dette slot tomt. Baronen var både for sin familie og for egnen en elskelig og elsket patriark. Han døde som gehejmekonferensråd i 1884 og bisattes på Veng kirkegård i en gravhvælving, han selv havde indrettet, og hvortil der var indgang direkte fra Sophiendals have.

 

Efter hans død gik Sophiendal over til hans enke Elisabeth Louise, født Rosenkrantz. Hun overdrog gården til sin søn, den dygtige landmand, baron kammerherre, hofjægermester Gunde Jørgen Holger Carl Rosenkrantz. Han satte alt ind på at gøre gården til en rentabel ejendom. Sophiendal var nemlig en ikke helt let gård at drive, og faderen havde ganske forbygget sig; gården var for lille til at kunne bære de store bygninger, og disse havde slugt en god del af faderens formue. Jørgen Rosenkrantz satte navnlig ind på to punkter: en forbedring af jorderne gennem en afvanding af terrænet og hovedvægten lagt på kvægavl, samtidig med at han indførte rationelt skovbrug på gården.

Ved hans død 1912 blev gården overtaget af hans søn baron Holger Jørgen Gottlob Frederik Rosenkrantz; han beholdt den til 1942. Baronen solgte til en køber, der forsøgte at hente udbetalingen ved et sparekasserøveri, men blev opdaget og måtte i stedet i hast sælge til forpagter Johannes Jensen, , der tidligere i tyve år forpagtede Svanholm, og i stedet købte baron Rosenkrantz Ørumgaard ved Vejle, hvortil det meget rige inventar af slægtsportrætter, hvoriblandt specielt skal nævnes c. G. Grogers store portræt af Frederik VI's udenrigsminister Niels Rosenkrantz, samt Wuchters portræt af Hannibal Sehested, de mange miniaturer, det Rabenske sølvudstyr fra Kjærstrup, som baronesse Elisabeth Louise Rosenkrantz havde arvet, nu flyttedes. Baronerne Rosenkrantz ligger begravet på Veng kirkegård.

 

Efter godsejer Jensens død i høj alder 1964 blev Sophiendal af hans arvinger solgt i foråret 1966 til entreprenør Erik Christensen, Skovlunde. Han udførte en væsentlig modernisering af slottet indlagde centralvarme og satte avlsbygningerne i stand. Godset blev drevet med kvæg og jagtvæsen. Dyrehaven stammer fra den tid.

 

I 1975 købte Linde Jacobsen godset. Rentebyrden overhalede indtægterne, hvorfor ejendommen i 1980 måtte sælges på auktion til Landsretssagfører Orla Lokdam, der købte som panthaver. Sagføreren solgte i 1989 til Sophiendal aps, der havde H P From som indehaver, og som i 1994 blev overtaget af læge Ann Lokdam og skovrider Gorm Lokdam søn af Orla Lokdam. Slottet er indrettet som hotel med restaurant og butik med brugskunst og vin

Additional Hints (No hints available.)