Skip to content

Bierstekers vondst Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache, verstopt door het Westfries Genootschap op de Westfriese Omringdijk, behoort tot een serie van tien. De caches sluiten aan bij hoofdstukken uit het kinderboek “Geheimen van de dijk”. De uitgave van dit boek in 2012 is een initiatief van het Westfries Genootschap in samenwerking met HDC Media b.v.

Ga voorzichtig de dijk af!



Geheimen van de dijk.
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer en bestaat al langer dan 750 jaar. De dijk is het eerste provinciale monument van Nederland. Hij omarmt de regio Westfriesland. In al die jaren is er veel gebeurd op en bij die dijk. Spannende, akelige en mooie dingen.....

De grond geeft zijn geheim prijs
In de lente van 1948 ploegde landbouwer Biersteker zijn land. Ieder stuk land heeft een naam. Zijn land heette altijd al ‘de Nieuwe Deuren’. Waarom die naam? Dat wist niemand. Opeens schraapte zijn ploeg over stenen die dicht onder de grond lagen. Er kwamen hele grote bakstenen boven, kloostermoppen genaamd. Hij nam de stenen mee naar huis en legde ze op zijn erf neer. Op een dag kwamen er twee mannen langs lopen en zagen de stenen. De mannen hielden van geschiedenis en ze zagen dat het bijzonder grote stenen waren ze werden nieuwsgierig en vroegen:
‘Biersteker hoe kom je aan die stenen?’
‘Ja, dat is nou ook wat, die heb ik opgeploegd in mijn land, wat dan?’
‘Kloostermoppen hier in jouw land zou je nooit verwachten, mogen we eens graven?’
Dat was goed.
‘Maar wel in de herfst en winter als de oogst van het land is.’
Ze haalden er ook het Westfries Genootschap bij en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Want ja, dit moest onderzocht worden. En wat een verrassing! Er kwam een fundament, de onderkant van een heel groot gebouw bloot te liggen. Uit oude geschriften wist men dat er 600 jaar eerder ergens nog de lang verdwenen dwangburcht de Nuwendoorn moest hebben gestaan. Maar na 1366 werd de naam nooit meer genoemd in boeken of geschriften.
‘Dit zal hem toch zeker niet zijn?’
Ze snapten toen ook opeens de naam van het stuk land ‘de Nieuwe Deuren’, want in 600 jaar wordt een naam weleens iets anders uitgesproken. Maar ja, er moest weer gezaaid en geplant worden. Het landwerk kon niet langer wachten. De fundamenten werden weer toegedekt met grond. Vele jaren groeide er weer van alles op het land.

Maar het Westfries Genootschap, het ROB en de beide mannen waren het niet vergeten. Twaalf jaar later kwam hier ruilverkaveling. Dan verandert er veel in het landschap. Ook in het land van Biersteker. Door de ruilverkaveling kon er opnieuw onderzocht worden: archeologisch onderzoek heet dat. Eerst groef men opnieuw het fundament op dat in 1948 al was blootgelegd. Daarna ging men verder. Er kwam een hoofdburcht te voorschijn en een voorburcht. De grachten werden ook heel goed onderzocht, men vond aardewerk en houten keukengerei. Alles werd opgemeten.

Het Westfries Genootschap wilde deze fundamenten wel behouden voor de toekomst. Dat lukte. De laatste jaren zijn de fundamenten wéér opgeknapt door de provincie Noord-Holland. Nu kun je zien dat er een stalen toren opgezet is.

Image Hosted by ImageShack.us

De Westfriese vrijheid
Ooit was de Nuwendoorn een dwangburcht, een soort kazerne voor militairen om de Westfriezen te onderdrukken. Westfriesland wilde vrij blijven, eigen baas blijven. Maar Holland heeft met veel bloedvergieten Westfriesland overwonnen. Graaf Floris V van Holland liet vijf van die gehate dwangburchten bouwen rond de Westfriese Omringdijk. Zijn soldaten konden mooi over de dijk met hun paarden. Ze durfden als ruiters niet door het waterrijke, moerassige gebied, daar konden de paarden in wegzakken. Op een dijk heb je daar geen last van. De Westfriezen kenden hun eigen land goed, ze durfden wel door het moerassige land, ze wisten precies waar je wel of niet kon lopen.
De volgende dwangburcht was bij Medemblik, deze is opnieuw gedeeltelijk opgebouwd. Daarna kwam de burcht van Wijdenes. Doordat de waterwolf steeds meer land opvrat ligt deze nu waarschijnlijk in het Markermeer. Daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. Verder waren er twee bij Alkmaar, de Middelburg en de Nieuwburg. Van de Middelburg kan je alleen nog zien dat het land daar wat ongelijk is en op de plaats van de Nieuwburg hebben ze dijkjes aangelegd om te laten zien hoe het vroeger geweest is.

Waarom liet Floris V de burchten daar zo dicht bij elkaar bouwen? In die tijd konden soldaten met een kruisboog ongeveer 250 meter met hun pijlen schieten. De dwangburchten stonden ongeveer 500 meter uit elkaar, dus reken maar uit. Bovendien stond er in Alkmaar op 500 meter afstand een soortgelijk gebouw. Het waren zware tijden voor de Westfriezen: geen vrijheid meer!

Image Hosted by ImageShack.us


Nu mogen de Westfriezen op de stalen toren klimmen. Nu kunnen ze eindelijk hun eigen mooie Westfriesland overzien. Ze hebben tenslotte nu geen ruzie meer met Holland.

Spannende verzamelopdracht :
Neem je boek “Geheimen van de dijk” mee naar de cache. Je zult een letter vinden. Zet de letter op de juiste plaats op de kaart in je boek. Verzamel ze allemaal ! Ze vormen een Westfries woord.
Wat betekent het, denk je ?
Als je je complete verzameling kunt laten zien in het Timmermansgildehuis in Hoorn, wacht je daar een leuke verrassing. ( meer daarover lees je op de website www.westfriesgenootschap.nl )

Weet je dit ?
Je kunt de antwoorden bij de volgende vragen op een papier schrijven en bij je boek bewaren.
Je kunt daarvoor hier een vragenblad downloaden van de website van het Westfries Genootschap.

Hoe heet de Westfriese Omringdijk hier ?
Wat is een dwangburcht ?

Additional Hints (Decrypt)

Fpuevx avrg ina rra urx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)