Skip to content

Bewoners van Reve Abbert 006 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Masterchef: Ik ben samen gaan wonen op N52.......... E005...........

More
Hidden : 7/15/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bewoners van het Reve Abbert


Relatief jong bos met loof- en naaldhout, open vlakten en waterpartijen. Het Reve-Abbertbos is rijk aan structuur, met een goed ontwikkelde boom-, struik- en kruidlaag. Er komen meer dan 500 soorten paddenstoelen voor en een groot aantal bijzondere mossoorten. Ook bosvogels zijn ruim vertegenwoordigd.

Jong bos
Het Reve-Abbertbos ligt aan het Drontermeer tussen de Hanzeweg en het Greppelveld en is nog geen 50 jaar oud. Loof- en naaldbos, open vlakten en waterpartijen wisselen elkaar af. Menig Lelystedeling en Drontenaar kent het bos van een logeerpartij op een van de kampeerterreinen.
De naam Reve-Abbertbos verwijst naar het veenriviertje de Reeve en naar de Abbert, een zandbank langs de Zuiderzeekust ten noorden van Elburg. De eerste aanplant dateert van 1957. De samenstelling van de bodem is erg divers en is bepalend voor de natuurkwaliteit. Het Reve-Abbertbos is een bos met veel structuur. Naast de boomlaag zijn ook de ‘etages’ met kruiden en struiken goed ontwikkeld. Er zijn zowel jonge als volwassen bomen van verschillende soorten aanwezig. Eik, beuk, es en berk hebben al op veel plekken de plaats ingenomen van de aangeplante populieren en naaldbomen.

Reve abbert

Woud van Ongenade
Bij het droogmalen van de polder Oostelijk Flevoland in 1957 viel langs het Drontermeer een groot stobbenveld droog. Dit 20 hectare grote gebied bleek bezaaid met ‘wortelvaste boomstobben’ van overwegend dennenbomen. Ooit moet op deze plek dus een imposant dennenbos hebben gestaan. In oude bronnen is sprake van het Woud zonder Genade of het Woud van Ongenade dat zich uitstrekte over grote delen van het IJsselmeergebied. Dit woud zou in de Middeleeuwen zijn verdronken en weggeslagen. Intrigerend dat er op deze plek nu weer een bos staat: het Reve-Abbertbos, langs de Stobbenweg.

Bijzondere fauna en flora
Paddenstoelen, varens en mossen zijn goed vertegenwoordigd in het Reve-Abbertbos. Er groeien ruim 500 soorten paddenstoelen, maar ook veel mossen waaronder een tiental Rode Lijstsoorten. Alle typisch Flevolandse bosvogels komen er voor, zoals wielewaal, houtsnip, appelvink, fluiter en boomklever. Door de rijke structuur zijn er ook veel soorten van ouder bos aanwezig, zoals de zwarte specht. Zelfs raaf en wespendief hebben er een plek gevonden. Af en toe worden boommarters en dassen gezien in het Reve-Abbertbos. Of zij hier hun leefgebied hebben of dat het om rondtrekkers gaat, is niet duidelijk.

Enkele bewoners van het Reve Abbert bos
Akkerdistel  Atalanta  Blauwborst  Brandnetel  Buizerd  Citroenkorst  Daas  Dambordvlieg  Dotterbloem  Duizendpoot  Egel  Fijne laddermos  Gaasvlieg  Geelgerande waterkever  Gele lis  Geschubde inktzwam  Graspieper  Grauwe gans  Grote groene sabelsprinkhaan  Grutto  Haas  Heermoes  Hondsdraf  Icarusblauwtje  IJsvogel  Kievit  Klein hoefblad  Kleine karekiet  Kleine vos  Kleine watersalamander  Kokmeeuw  Koolwitje  Krakeend  Kruisspin  Kuifeend  Landkaartje  Lantaarntje  Lepelaar (Platalea leucorodia)  Meerkoet  Moerasmelkdistel  Mol  Muskusrat  Nijlgans  Nonnetje  Oorworm  Paardenbloem  Platbuik  Putter  Ree  Riet  Rietgors  Schaatsenrijder  Schietwilg  Sluipwesp  Soldaatje  Steekmug  Stekelbaars  Teek  Timoteegras  Tuinslak  Veldleeuwerik  Veldmuis  Vos  Vroege glazenmaker  Wezel  Wilgenroosje  Wolfspin  Zandbijen

Maar tijdens een van mijn vele wandelingen in het Reve Abbert bos ben ik ook nog andere bewoners tegen gekomen. Wil jij deze ook zien ga dan eens langs op het coordinaat boven aan de pagina.

Additional Hints (No hints available.)