Skip to content

Hans Poeck Multi-cache

Hidden : 6/15/2005
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het terrein is licht heuvelachtig, soms over verharde paden en soms door mul zand. de ontvangst van de GPS kan soms erg lastig zijn.

Tijdens deze circa 5 kilometer durende multicache zullen wij u het verhaal vertellen van Hans Poeck, en van het gebruik van de galg in de middeleeuwse stad Arnhem. We hopen dat het u niet te mismoedig zal maken maar het is nu eenmaal deze plek in Arnhem die onlosmakelijk is verbonden met de middeleeuwse executies.

De route is niet kinderwagen, buggy of rolstoelvriendelijk helaas. Bij kleine kinderen is een draagzak een betere oplossing.

Ook hier geldt natuurlijk dat het de bedoeling is dat u op de gemarkeerde wegen en paden blijft, slechts de laatste 10 meter hoeft u van het pad af. Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, dus cachen in het donker is hier niet toegestaan, houdt u zich hier a.u.b. aan. 

Honden dienen aangelijnd te zijn. 

Wat heeft u allemaal nodig onderweg: 

-Goede wandelschoenen

-Kennis van het gebruik van uw GPS

-Gezond verstand

-En gevoel voor historie

 

English description

Deutsche beschreibung

 

Het beste parkeert u uw auto op:  

N 52°00.373'  - E005°54.877'

Al ver  vóór 1600 staat de Galgenberg van Arnhem op oude kaarten afgebeeld. In de stad stond de executiegalg waar misdadigers met den koorde gestraft werden. Stropers en veedieven kregen voor de terechtstelling een schaapsvel om.

De tentoonstellingsgalg waar de lijken werden opgehangen, tot afschrick ende exempel , stond ten noorden van de stad. Op: N 52°00.224' -  E005°55.065' zo n 350 meter ten zuidoosten van de parkeercoördinaten lag de Arnhemse Galgenberg, hier stond dan ook de tentoonstellingsgalg van de stad. 

Toen hier de begraafplaats werd gesitueerd vond men de naam Galgenberg voor een begraafplaats toch wat al te bont, en heeft deze plek de naam van de boerenhofstede ten zuidoosten van de Galgenberg gegeven, te weten Moscowa. 

In 1734 was de oude houten galg aan vervanging toe. Gerrit Ravenschot ontwierp naar Amsterdams voorbeeld een flitsende nieuwe stenen galg, waaraan 21 veroordeelden tegelijk konden worden opgehangen.

De nieuwe galg was gebouwd in natuursteen en versierd met drie leeuwen die de wapenschilden van Arnhem en Gelderland in hun klauwen vasthielden.

   

Ga nu naar: 

N 52°00.599' -  E005°55.029' 

U steekt hierbij een drukke weg over, pas GOED op, vooral op de kinderen! 

Tussen de tentoonstellingsgalg en de plek waar uiteindelijk de lijken werden gedumpt loopt de Schelmseweg. Een schelm was in de Middeleeuwen iemand die crimineel was. De weg heeft zijn naam te danken aan het feit dat de terechtgestelde schelmen vanuit Oosterbeek, Renkum, Rozendaal en Velp via deze weg naar Arnhem werden gevoerd om te worden terechtgesteld.  

Vraag: Hoeveel paden komen er op dit kruispunt samen? Vermenigvuldig het aantal met 2.(Het antwoord is A) Mocht je twijfelen vul dan 8 in bij A. 

Ga nu naar: 

N 52°00.7((4*A)+7)' -  E005°55.((23*A)+ 3)'

De lijken bleven aan de galg hangen totdat zij volledig waren kaalgevreten door de vogels. Het tentoonstellen van lijken aan de galg werd in 1795 door de Fransen afgeschaft. De galg werd in 1803 afgebroken.

Als de lijken waren kaalgevreten dan werden zij gedumpt op een plek die vreemd genoeg ook de naam Galgenberg draagt, deze plek bevindt zich rechts naast het pad ter hoogte van het waypoint dat u nu zoekt. Of er hier dan ook ooit een galg heeft gestaan is dan ook niet duidelijk wel is het denkbaar. Later was hier een schietterrein gevestigd, tegenwoordig is het gekraakt. 

Vraag: Zoek hier naar drie letters en geef deze het getal behorende bij hun plek in het alfabet.

A=1, B=2, C=3 enz. Tel vervolgens de drie gevonden getallen bij elkaar op. (Het antwoord is B) 

Ga nu naar: 

N 52°00.((15*B)+63)' - E005°55.((2*B)-A)'

Deze plek verdient een eigen verhaal temidden van het middeleeuwse verhaal.

Tijdens de Meistaking in de Tweede Wereldoorlog werden overal in Nederland arbeiders opgepakt en gefusilleerd. Op de voormalige executieplaats staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan negentien arbeiders uit Arnhem en omstreken. We zouden hier een spreuk, die met name in deze regio een belangrijke rol speelt, willen delen met onze collega cachers, Opdat wij nooit Vergeten . 

Vraag: Hoe vaak komt de letter A voor in de namen van de arbeiders? (Het antwoord is C) 

Ga nu naar: 

N 52°00.(((A+B+C)*12)-7)' - E005°55.0((B+C)+10)'

Vraag: Hoeveel duvels/bouten zijn gebruikt om het tafelblad te bevestigen? (Het antwoord is D) 

Nu gaan we de kennis van de GPS testen, leg uw GPS op tafel en projecteer dan met een bearing van 271° een afstand van 790 meter.

Navigeer hier naartoe. 

Het meest geruchtmakende Heksenproces van het Hof van Gelre vond plaats in 1595, toen Johan Martenssen van Steenhuyssen, vooral bekend onder de naam Hans Poeck, door zijn eigen dochter werd aangeklaagd.

De vader werd beschuldigd van het plan om het huis van de dochter in brand te steken om haar en haar kinderen te doden. Ook zou hij een herbergierster uit Lent (bij Nijmegen), Neeltje, hebben betoverd. Daarnaast zou Hans Poeck een weerwolf zijn geweest. 

Vraag: Hoeveel Bouten heeft het zitvlak van deze bank? (Het antwoord is E)

Ga nu naar:  

N 52°00.(((7*D)*E)+97)' - E005°54.(((10*D)+C)-2)'

De aanklacht werd gedaan bij de ambtman (bestuurder) van de Overbetuwe, die de zaak doorspeelde naar de Schepenbank van Arnhem. In afwachting van het proces werd Hans Poeck in de St. Janspoort opgesloten.

Toen Hans Poeck tijdens het proces om de waterproef vroeg en dit geweigerd werd door de Schepenbank, kwam de zaak in handen van het Hof van Gelre. Als de verdachte tijdens de waterproef zou blijven drijven, was hij schuldig. 

Vraag: Welk meetpunt nummer is dit? Laatste drie cijfers Liander paaltje. (Het antwoord is F)

Ga nu naar: 

N 52°00.854' - E005°54.253'

Voor het Hof bekende de verdachte so buyten als in pijnen , dus zonder en met martelingen, al zijn misdaden. Hij zou een lapje doek, een sletgen , hebben ontvangen. Dit doekje scheen als goud, maar eenmaal opgevouwen, stonk het als modder. Zodra hij dit doekje op zijn hoofd legde, veranderde hij in een weerwolf en wanneer hij dan een dier aanraakte, stierf deze binnen een paar dagen. 

Vraag: Welke windrichting gaat het pad op dat we hier links aantreffen? (Het antwoord is G) 

Zuid = 700

Noord = 750

Oost = 800

West = 850 

Ga nu naar: 

N 52°00.(D+E+G+1)' - E005°54.(G-(B+D+E+3))'

Het Hof veroordeelde Hans Poeck op 7 augustus 1595 tot de doodstraf: om aen een staeke, na dat hij eerst daer aen geworcht sal sijn, gebrant te worden, sulx dat die doot daerna volghe .

In hedendaagse woorden: eerst aan een paal gewurgd en daarna verbrand.

Het is de enige doodstraf die daadwerkelijk door het Hof van Gelre voor een heks/tovenaar ten uitvoer werd gebracht.

 

 

 

Vraag: Vind op deze plek het metalen plaatje met daarop de waarde van H. :))

 

A= 

B= 

C= 

D= 

E= 

F= 

G= 

H= 

Tijd voor een beetje hekserij om de cache te lokaliseren, laten we hopen dat het lot van Hans Poeck u bespaard blijft. 

Vul de gevonden antwoorden A t/m H in op hun plek in onderstaande reeksen, elk getal mag slechts eenmaal worden gebruikt. Van de  vier overgebleven reeksen moet u zelf het gezochte getal bepalen, het laagste van de vier gevonden getallen in deze vier overgebleven reeksen is antwoord W het hoogste is antwoord Y. 

De reeksen: 

10 &   30 40 50  

& 60 65 71 78 

94 80 66 & 38

335 282 & 176 123 

227 252 277 & 327  

2 8 & 12 10  

& 22 44 88 176  

1 2 4 & 16  

950 & 744 641 538  

744 770 796 822 &  

600 & 950 1050 1100 

48 40 32 24 &

W=

X=2*W 

X= 

Y= 

De cachelocatie is dan: 

N 52°00.(Y)' - E005°55.(X)'

Wees voorzichtig met loggen zodat anderen niet zien waar u de box heeft gevonden en waar u hem weer verstopt.

De cache is gelegd met toestemming van de Gemeente Arnhem, waar ik dan ook mijn contactpersoon aldaar van harte wil danken voor zijn open mind en vriendelijke medewerking. Een kopie van de schriftelijke toestemming treft u aan in de cachebox.  

Let op uw weg terug naar de parkeerplaats weer goed op het oversteken van de Schelmseweg. 

De Hint: 

Zoek onderstaande woorden in de woordzoeker, de overblijvende letters vormen van links naar rechts gelezen en van boven naar beneden de hint.

AARDEWERK

HOLENBEER

METAAL

VERSIERING

AFBEELDING

JAGER

ONTWIKKELING

VINDPLAATS

BUFFEL

KOPER

SAMENWERKING

VONDST

DIERENHUID

LOPEN

STONEHENGE

VOORLOPER

HEFT

LUCY

UITSTERVEN

 

 

G

N

I

L

E

K

K

I

W

T

N

O

D

I

U

H

N

E

R

E

I

D

V

E

S

A

M

E

N

W

E

R

K

I

N

G

K

U

T

H

L

U

C

Y

N

E

N

N

R

R

S

N

O

O

D

D

V

I

L

E

E

E

D

E

R

L

P

R

R

T

A

H

W

G

N

I

D

L

E

E

B

F

A

E

E

A

O

R

A

T

I

N

N

E

T

N

D

J

V

A

S

S

O

O

B

H

E

O

R

T

T

T

R

E

P

O

K

E

M

T

A

S

I

E

B

U

F

F

E

L

E

S

A

U

V

O

O

R

L

O

P

E

R

R

 Oplossing:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Ceboyrzra ory ahy mrf ivre gjrr mrf mrf mrira gjrr mrf mrira /Ceboyrzf pnyy mreb fvk sbhe gjb fvk fvk frira gjb fvk frira

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)