Skip to content

Woerkum Multi-cache

This cache has been archived.

Wij Drie: De cache is verdwenen. We maken plaats voor wat nieuws.

Toen wij deze cache plaatsten in 2003, was er nog geen andere cache in het land van Altena. De laatste tijd zijn er gelukkig wat nieuwe cachers in deze omgeving opgestaan. En voor die nieuwe, lokale, cachers maken wij nu plaats. Maak er wat moois van.

tot cache,
team Wij Drie [8D]

More
Hidden : 10/18/2003
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een stadswandeling van een kleine 4 kilometer door en rond het oude vestingstadje Woudrichem.

You can find an English description here English.

een kleine 4 kilometergraven is niet nodigde hond kan rustig meede kinderbuggy kan mee, maar er moet geimproviseerd worden.beginpunt bereikbaar via bus 121 (Gorinchem - Den Bosch)ook oude mensen zijn welkom

De history
Woudrichem is een oud schilderachtig stadje met een rijk cultuurhistorisch verleden. Hoe oud het stadje precies is weet eigenlijk niemand, maar zeker is het dat al in het jaar 866 de naam 'Walrichshem' in omloop was. Het stadje werd vanaf 1389 Woudrichem of Woerkum genoemd, maar kon vanaf 1290 eigenlijk al als stad beschouwd worden door de aanwezigheid van een schout, schepenen en een raad. In de veertiende eeuw is Woudrichem zodanig uitgegroeid, dat Heer Willem V van Altena in 1356 stadsrecht verleent. De burgers kunnen nu zelf recht spreken. De graaf van Holland verplaatst in datzelfde jaar de grafelijke riviertol van Niemandsvriend, tegenover het huidige Sliedrecht, naar Woudrichem. Hierdoor en door andere voorrechten, zoals het visrecht uit 1362 komt de plaats tot bloei. In deze tijd moet ook de Martinuskerk gebouwd zijn. In 1386 begon men aan de stadsmuur. Dat Woudrichem een aanzienlijke plaats was, bewijzen de onderhandelingen die hier plaatsvonden tussen Jacoba van Beierens echtgenoot Jan van Brabant en haar oom Jan van Beieren om tot een vrede te komen (Zoen van Woudrichem). Het pittoreske stadje was in die tijd de hoofdplaats van het omringende Land van Altena en maakte deel uit van het gewest Holland.

Woudrichem

De ligging aan de rand van Holland aan de rivieren Maas, Waal en Merwede geeft Woudrichem een strategische positie. Tijdens de Arkelse oorlog van 1405, de Tachtigjarige Oorlog en diverse oorlogen met Frankrijk had het stadje veel te lijden onder de belegeringen en plunderingen. Het werd daarom uitgebouwd tot een belangrijke Hollandse vesting. De aanleg en instandhouding van de vestingwerken zorgde voor een grote bloeitijd tussen 1580 en 1650. Het op volle oorlogssterke houden van het garnizoen trok veel bouwvakkers, handwerkslieden en kooplui.

Na 1680 wijkt het oorlogsgevaar. Het garnizoen wordt kleiner en daarmee neemt ook de welvaart af. Vanaf het begin van de 19e eeuw wordt het stadje, dat inmiddels deel uitmaakt van Noord-Brabant, getroffen door economisch verval. Bij de vestingwetten vanaf 1814 wordt Woudrichem als belangrijke vesting aangemerkt en opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit heeft tot gevolg dat er rondom de vesting niet gebouwd mag worden. In de dijk wordt in 1815 een sluis gebouwd om het land te kunnen inunderen. Pas in 1926 worden de bepalingen versoepeld en in 1955 wordt de vesting opgeheven. Hierna is er dan ook gelegenheid om nieuwe wijken te bouwen en aan de benauwde situatie binnen de vesting een eind te maken.

Drie vestigingen, één geschiedenis
Op één dag drie provincies bezoeken, ruim 600 jaar geschiedenis beleven en twee rivieren bevaren; het kan allemaal in de Vesting3hoek! Op de grens van Gelderland, Zuid-Holland en Brabant liggen de historische vestingen Slot Loevestein, Gorinchem en Woudrichem in een oer-Hollands rivierengebied. Samen vormen zij de Vesting3hoek met hun eeuwenoude onderlinge geschiedenis, ligging aan de rivier en hun verbinding door een voet-/ fietsveer. Stroom mee door de Hollandse geschiedenis en (her)ontdek tegelijkertijd het typische rivierenlandschap. Cache Hugo de Groot voert je langs Loevestein en Gorinchem.
de Vesting3hoek

De stadswandeling
De Woerkum stadswandeling is geen moeilijke wandeling. Ook de opdrachten zijn niet echt moeilijk. Dat is ook niet onze bedoeling geweest. Het doel van deze wandeling is dat je geniet van het oude vestingstadje en dat je tijd genoeg hebt om om je heen te kijken. Wijk ook gerust zo nu en dan van de route af. Woudrichem is niet groot en verdwalen doen geocachers nooit LOL
De cachetrommel ligt in openbaar gebied. Desalniettemin zijn wij toch bij de gemeente langsgeweest voor toestemming. De betreffende ambtenaar had geen enkel probleem met geocachen.

De huiskamervraag: Welke woonkern hoort NIET bij de huidige gemeente Woudrichem:
a. Rijswijk (A = 8)
b. Andel (A = 2)
c. Veen (A = 4)
d. Uppel (A = 6)

Parkeer je auto bij
N 51º 48.778 E 005º 00.042.

View on Woudrichem

1.Ga naar N 51º 48 97A E 005º 00.18A
Wie staat hier uitgebeeld:
a. Jacoba van Beijeren (B = 4)
b. Het Zalmvissertje (B = 6)
c. Prins Claus (B = 8)
d. Jan Claesen (B = 2)

2. Ga naar N 51º 48. 9B9 E 005º 00.B8A
Dit bouwwerk heeft een gevelsteen boven de deur met daarop een verwijzing naar een buitenlandse stad.
a. Marseille (C = 7)
b. Antwerpen (C = 1)
c. Keulen (C = 9)
d. Madrid (C = 5)

3. Ga naar N 51º 49.0C0 E 005º 00.ABC
In welke richting schiet dit kanon: XYZº
D = X

4. Ga naar N 51º 49.1DC E 005º 00.BAC
Hoeveel meter boven NAP was hier de hoogst gemeten waterstand? +X.YZ meter
E = Y

5. Ga naar N 51º 49.E6B E 005º 00.DCB
Hoe vaakt komt de letter 'e' voor in de naam van de 'sponsor' van deze huizen?
(F = aantal)

6. Ga naar N 51º 49.DCB E 005º 00.BFA
Één van de huizen heeft de volgende opbeurende tekst op de gevelsteen: "Die tidt is cort. Die doot is snel?"
G is het tweede cijfer uit het jaartal op dezelfde gevelsteen.

7. Ga naar N 51º 49.E3D E 005º 00.B9B
Wat is dit voor een gebedshuis?
a. Ned. Hervormd (H = 2)
b. Rooms Katholiek (H = 8)
c. Gereformeerd (H = 0)
d. Islamitisch (H = 6)

8. Ga naar N 51º 4H.9E9 E 005º 0E.F1C
Hier vind u een informatiebord. In welk jaar is de grote gravure gemaakt?
I is het 1e en 3e cijfer bij elkaar opgeteld.

Het wapen van de vesting Woudrichem

Invulschema
A = D = G =
B = E = H =
C = F = I =

De cachetrommel kan uiteindelijk gevonden worden op: N 51º 4H.CCH E 005º 0D.IGI

Daar dit een stadscache is, kan de eindlokatie druk zijn. In de oude vesting zijn ook niet op alle plaatsen stoepen. Let op kinderen en huisdieren. Als de kinderbuggy meekomt moet er op het laatste stukje even geïmproviseerd worden. Zorg aub dat de cache en het loggen niet gezien wordt. Dek de cache weer goed af.

Veel succes en plezier,

tot cache,
Team Wij Drie

Additional Hints (Decrypt)

Qr fbz ina nyyr tribaqra pvwsref vf ivreraqregvt.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)