Skip to content

Kaskisten Kalasatama Multi-cache

This cache has been archived.

ReiSuu: Alkupisteen taulu kadonnut.

More
Hidden : 12/11/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo multikätkö. Tätä kätköä etsiessäsi saat pienen tietoiskun Kaskisten kalastushistoriasta

Tiesitkö, että...

Museon lähellä on Mooseksen yön muistomerkki, joka on pystytetty hirmumyrskyssä Kaskisten historian pahimmassa hukkumisonnettomuudessa vuonna 1854 hukkuneiden 11 kalastajan muistoksi

Kalastus on kautta aikojen ollut tärkeä osa kaskislaisten arkipäivää. Kalastus antoi sekä ruokaa että työtä. Tämän yllä olevan entisen suolaamon valokuvat ja lukuisat esineet kertovat, miten ennen vanhaan kalastettiin, millaisia välineitä siihen käytettiin, mitä pitkillä kalastusreissuilla tarvittiin mukaan ja miten kala säilöttiin. Kaskisten vanhassa kalasatamassa on yksi kaupungin suolaamoista, joka palvelee nykyään kalastusmuseona. Aivan suolaamon vieressä rannan tuntumassa on kolmisenkymmentä hyvin säilynyttä ranta-aittaa, joista suurin osa on 1800-luvulta. Kalastajat säilyttivät niissä kalastusvälineitä, venetarvikkeita ja suolattua kalaa. Sen sijaan veneitä ei koskaan pidetty ranta-aitoissa.
Mäen päällä kalastusmuseon vieressä on verkonkuivatustelineiden tukikivikasoja. Ne sijoitettiin avoimelle paikalle, jotta verkot kuivuisivat nopeasti auringossa ja tuulessa. Kaskisten kalastajakilta alkoi jo 1900-luvun jälkipuoliskolla kerätä kalastusperinnettä valaisevia esineitä, mutta varsinainen kalastusmuseo perustettiin vasta vuonna 1983 Kaskisten kaupungin ostaessa Kurt Koskisen suolaamorakennuksen. Suolaamo oli toiminut jo 1910-luvulla kalakauppana ja kaupankäynti jatkui vuoteen 1978.
Silakanpyynti on ollut erityisen tärkeä osa Kaskisten perinteistä kalastuselinkeinoa. Museon alakerrassa on näytteillä suuria rysiä ja monia erilaisia verkkoja, muun muassa silakkaverkko tuohikohoineen. Yläkerrassa on teemoittain esille asetettuja esineitä ja kuvia, jotka kertovat silakan-, siian-, lohen- ja hylkeenpyynnistä. Museon helmiin kuuluvat runsaslukuiset valokuvat kalastajista omassa ympäristössään työnsä parissa.
Lampaat yleensä laiduntavat kesäisin tukikivikasojen läheisyydessä nuorempien vierailijoiden ihastukseksi. Heinäkuun alussa juhlitaan Kalarantapäiviä, jolloin vanhan kalasataman rannoille ilmestyy käsitöiden, taiteiden, leipomusten, kalan ja pullakahvin myyntipöytiä. Lokakuussa järjestetään Kaskisten perinteiset silakkamarkkinat, jolloin kilpailun kautta valitaan vuoden silakkatuote. Nykyisin ammattimainen kalastus on keskittynyt saaren eteläpäähän 80-luvulla rakennettuun kalasatamaan.

Kaskisten kalasatama on yksi Suomen merkittävimmistän RUOKASILAKAN kalasatamista Suomessa. Kalasatamassa toimii puolenkymmentä yritystä antaen elannon noin viidellekymmenelle ihmiselle.
Loppupisteeseen päästäksesi sinun täytyy käydä alkupisteessä, Mooseksen yön muistomerkillä ja kalastusmuseolla. Mooseksen yön muistomerkin koordinaatit ovat: 62.23.A /21.13.634. Kalastusmuseon Koordinaatit ovat: 62.23.B/21.13.540. Alkupisteessä näet sinisen infotaulun, jossa on kolme puhelinnumeroa, vähennä GSM- numeron kolmesta viimeisestä numerosta 185. Tämä on A. Sitten saman puhelinnumeron kolmesta ensimmäisestä numerosta (ei suuntanumerosta) vähennä 356. Tämä on B. Loppupisteen koordinaatit ovat: 62.20.C/021.13.D10. C=Mooseksen muistomerkissä olevien syntymävuosien summa-19323. D=Kalastusmuseon etelä- ja pohjoissivuilla olevien ikkunoiden yhteismäärä-9. Kaikkien pisteiden läheisyyteen pääsee autolla.

Tietolähde: Kaskisten kaupungin nettisivut.

Additional Hints (No hints available.)