Skip to content

Sleutels en sleutelen Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 4/7/2007
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP Puzzel 3 is weg, daarvoor graag de afbeelding onderaan raadplegen.Let op: neem degene met rood (noord) en blauwe vierkanten cq cirkels


Deze cache is mede mogelijk dankzij de instemming van Staatsbosbeheer. Wij dringen erop aan,
de regels van het gebied te
eerbiedigen. De paden zijn meestal zanderig en moddderig dus niet geschikt
voor kinderwagens. Het
bovengenoemde waypoint is van een plek waar je de auto kunt parkeren.
Let goed op, de weg kan druk zijn. D
 e tocht is pittig en trek er zeker 3 uur voor uit.

Het Leesten is een oud stroomdal dat in noord-zuid richting loopt. Het is in de voorlaatste ijstijd ontstaan en a-symetrisch gevormd: de oosthelling is steiler, de westhelling is meer afgevlakt. In de crisistijd van de jaren dertig van de vorige eeuw werden de Veluwenaren, in het kader van de werkverschaffing op de Leesterheide, bij de grindwinning ingeschakeld. Met schep en kruiwagen moesten ze het grind opgraven. Dit werd afgevoerd naar de Apeldoornse stoepbandenfabriek. Deze grindstoepranden zijn herkenbaar aan het grillige reliëf. De grindkuilen, die nog steeds in het landschap herkenbaar zijn, lopen allemaal noord-zuid, ze volgen de lijn van de Oost-Veluwse stuwwal van Arnhem naar Hattem.

De wandeling voert o.a. door het oude stroomdal en over de hellingen hiervan. Het is er wel eentje met wat hoogteverschil, er zit tussen het laagste en het hoogste punt een verschil van 30 meter. Een afwisselende begroeiing en ook een wildrijk gebied. U zult zeker regelmatig afdrukken zien op de paden en misschien wordt je pad gekruist door een wild zwijn.

Inleiding
Bij het geocachen zijn we altijd op zoek naar de sleutel om de oplossing én de schat te vinden. Maar wat is een sleutel nou eigenlijk.

De sleutel is bij encryptie de set van gegevens die zijn gebruikt om een boodschap te versleutelen, en/of de set van gegevens die nodig zijn om een versleutelde boodschap te ontcijferen.

Een sleutel is ook een stuk gereedschap dat wordt gebruikt om bouten met een zeskantige kop of moeren te kunnen vast- en losdraaien.

Spreekt men in de muziek van sleutel, dan wordt enerzijds het symbool bedoeld, waarvan er drie zijn, en anderzijds het vastleggen van een bepaalde toon door de plaatsing van het symbool op de balk.

En tot slot, een sleutel is ook een handgereedschap om een slot te openen. Meestal bestaat een sleutel uit een speciaal geslepen stuk metaal, met bulten en gaten welke in het slot passen.

Wat kun je verwachten
De geocacher moet vaak sleutelen zoals de letterwaarde bepalen en dat te gebruiken in de berekening voor het coördinaat. Er wordt gesleuteld tussen verschillende "talen" om een coördinaat weer te geven. Ook wordt vaak gesleuteld met soms zeer ingewikkelde en met haken vergeven rekensommen. De oorspong van a, b enzovoort voor sommen vind je vaak op bordjes, tegels en dergelijke. Jaartallen worden hiervoor ook vaak gebruikt. Deze wordt dan vaak gebruikt met ab-cd-efgh. En in plaats van coordinaten krijg je soms ook projectieaanwijzingen. Letters worden ook gebruikt als hun positie in het alfabet belangrijk is. En naast projectie natuurlijk het eenvoudige berekenen van je huidige coordinaat waarbij je een getal optelt, net als in gewonen sommen. Laten we niet de ROT13 vergeten die altijd voor hints gebruikt wordt. En dan nog allerlei creatieve verzinsels van geocachers om een beetje extra "sleutelen" te garanderen.

Zo, je bent nu een voorbereid om te sleutelen met onze 12 sleutels/waypoints. Gezond en creatief verstand en volharding is de loper die op elk slot past, de gps is het gereedschap met soms een afwijking.

Nog wat informatie voor onderweg

Bij sleutel 2, 5, 7 en 9 vind je alleen een sleutel. Herken de sleutel en doe dan wat in volgend schema staat.

soort sleutel

encryptiesleutel

Huidig noord-coördinaat

plus 39

Huidig oost-coördinaat

min 87

gereedschapssleutel

359 meter

338°

huissleutel

Huidig noord-coördinaat

plus 55

Huidig oost-coördinaat

plus 291

muzieksleutel

230 meter

294°



Bij sleutel 6 zou in de buurt nog een andere aanwijzing te vinden zijn. De juiste aanwijzing bevat een sleutel en de letter N en E met een getal erachter en een rekenkundig teken. Dát is de juiste.

De andere sleutels geven soms op versleutelde wijze de aanwijzing die je nodig hebt voor het volgende waypoint.

En nu de gps aan
Ga op zoek naar de eerste sleutel, die je vindt op
x=189595 en y=462817. (De rest is in de gebruikelijke standaard WGS84)

Die sleutel heeft een romeins getal. Voor de volgende coördinaat (sleutel) trek je 4 x keer dit getal van het noord-coördinaat af. Voor het oost-coördinaat trek je de waarde 3 keer af. Volg het pad dus naar sleutel2 die je moet herkennen.
De som van sleutel 10 geeft de drie laatste cijfers van noord- resp. oostcoördinaat. Maar..........voor het logische oostcoördinaat, moet je nog een cijfer veranderen, dan kom je op een logische plek max ca 300 mtr verderop. Kun je er niet uit, er is een hint,

Wij wensen jullie veel plezier!

Heb je genoten van de wandeling en de opdrachten en wil je je waardering omzetten in een daad?
Een uitgebreide log met foto's (geen spoilers!)wordt altijd bijzonder op prijs gesteld.


In dit gebied vind je meerdere caches.Als je van een flinke wandeling houdt, is de cache perfect te combineren met Zintuigen

Dus voor een dag lopen en cachen ben je hier op een goed uitgangspunt.



Image

Additional Hints (Decrypt)

fyrhgry 1: iynx annfg cnq npugre nna obbz fyrhgry 2: qr uhvffyrhgry vf jrt. qhf ... fyrhgry 3: mvr sbgb fyrhgry 5: uvw mvg re rpug nna qr baqrexnag fyrhgry 7: uvw vf re rpug, unatg erpugf cnq bc ra erpugf, Mvr unmrcnnqwr fyrhgry 8: mbrx qr 3 fpuebrira yvaxf ra troehvx wr gryrsbba rraf nyf fcvrtry fyrhgry 9: bc urg qennvraqr trqrrygr fyrhgry 10: Jnaarre? no-pq-rstu . Mbrx qr fbz! Ra zvaqre bbfg zrg 1000 ibbe cyrx nna qrmr xnag ina qehxxr jrt fyrhgry 12: urg nagjbbeq ina fyrhgry 9 vf qr uvag ibbe qr bcybffvat pnpur, erpugf annfg cnq baqre rra cnne qvpug ovw ryxnne fgnnaqr obbzcwrf fbzf mvwa jr gryrsbavfpu orervxonne ahy6 rraraivwsgvt 60 ivwsramriragvt 20

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)