Skip to content

Water en Vuur Multi-cache

This cache has been archived.

The Scorpios: We komen niet aan onderhoud toe dus we dagen anderen uit een nieuwe cache te leggen.

More
Hidden : 3/20/2007
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op: de coordinaten die bovenaan de pagina staan, zijn die van de parkeerplek. Daar in de buurt vind je wp00 met de coordinaten van de eerste foto! De foto's zijn van 29 december 2014. En allemaal gemaakt in dit gebied.

De wandeling voert door het prachtige gebied van het Millingsche Zand en Kootwijkerveen, uitlopers van de Kootwijkerzanden en -bossen. Het gebied wordt begrensd door de A1 en de oude weg tussen Amersfoort en Apeldoorn, vlakbij de afslag Kootwijk.

De route werd mogelijk gemaakt met instemming van SBB en daarvoor zijn wij hen zeer erkentelijk. Wij wijzen je erop dat je te gast bent en dat je je dient te houden aan de regels van SBB welke aangegeven staan op de borden bij de grens van het gebied. Terrein is alleen toegankelijk tussen zonsop- en ondergang.

Het gebied rondom het Kootwijkerveen is erg kwetsbaar dus verlaat zeker daar niet het doorgaande pad. Ook dan is er nog genoeg te zien, te horen en te genieten.

Het pad verlaten is pas nodig vlak bij de cache, die trouwens slechts enkele meters van het pad ligt.

Wij hebben van bepaalde punten foto's gemaakt en de uitdaging is de betreffende plaatsen te herkennen.
De eerste versie ging uit van foto's van najaar 2006. Die waren inmiddels aardig verouderd en soms onherkenbaar. De foto's zijn op 28 december 2014 opnieuw gemaakt, heel bijzonder nu met sneeuw! Dus een uitdaging om een winterbos ook zonder sneeuw te kunnen herkennen. Daarin ligt een stuk uitdaging van deze cache.

Volg bij herkenning op de plaats van aankomst de aanwijzing die onder de juiste foto staat. Coördinaten zijn dus niet heel erg precies. In het onderste vakje staat een letter met een waarde, bij een foute foto dus een foute waarde. Lees thuis de gebruiksaanwijzing van je gps even door zodat je weet hoe je de aanwijzingen moet gebruiken in je gps.

Geniet van de wandeling en als je mazzel hebt, zul je de plaatselijke bewoners kunnen begroeten.

Veel plezier

Bovengenoemd coordinaat is van een parkeerplaats, de tocht begint op N52 13.019 E005 46.845. Zoek hier de coordinaten van de eerste foto!

Een deel van de bossen iwas in 2006 nog tamelijk monotoon. Staatsbosbeheer wil een gevarieerder bos. Toch planten ze minder. Door natuurlijke verjonging laten ze de natuur zelf het meeste werk doen. Wel hier en daar wat uitdunnen, zodat de mooiste bomen tot woudreuzen kunnen uitgroeien. Ga naar de gevonden coordinaten op het eerste punt en vind de eerste foto.




635 mtr 150º

510 mtr 100º

415 mtr 120º
A = 15 A = 43 A = 21

Op de hele Veluwe zijn er vele fiets-, wandel- en ruiterpaden. En er lopen ook bijv. gasleidingen ondergronds. De hoogspanningslijnen zijn grotendeels verdwenen, maar de open stroken herken je nog in het landschap. De natuur neemt zelf weer de de open stroken in. Helaas hoor je soms verkeersgeluiden maar de plaatselijke bewoners zijn daar volledig aan gewend geraakt.
Wandel volgens de gevonden aanwijzing naar de volgende foto, nummer 2.



440 mtr 152º
372 mtr 72º

660 mtr 203º

B = 9 B = 51 B = 83

Ga verder op stap met de aanwijzing en vind de derde foto


514 mtr 108º

volg dit pad 390 mtr

ga rechts 365 mtr

C = 43 C = 82 C = 98

In een gebied als dit hoort wild. Maar zo’n 20 jaar geleden waren in Kootwijk geen edelherten meer en nog maar weinig wilde zwijnen. Staatsbosbeheer haalde hekken weg en verminderde het aantal paden. Landbouwgrondgronden lieten ze letterlijk verwilderen. En er kwam een wildviaduct over de snelweg. Er is nu een aaneengesloten leefgebied van tienduizend hectare. Het barst er van het wild. Omdat deze niet wil stilstaan voor een foto, iets anders bjzonders in het bos gevonden. Tijd voor de volgende foto. Kijk goed rond, ligt wat verder van pad.

volg het pad 400 mtr

volg het pad 350 mtr

volg het pad 300 mtr

D = 48 D = 63 D = 92

Eeuwenlang was de Veluwe een vrijwel boomloze vlakte. Van hoger gelegen delen toegestroomd regenwater vormde toen in deze laagte een meertje. Daarin groeiden duizenden jaren achtereen mossen en waterplanten. Ze stierven af en op de resten groeiden weer nieuwe planten. Zo ontstond een laag veen die zo dik werd, dat het de moeite waard was hier turf te steken. De honderden veenputten die de turfwinning heeft achtergelaten, staan nu vol met water. Langs de randen groeien zeldzame planten als beenbreek en het vleesetende plantje zonnedauw. Voor ringslang, gladde slang en adder staat in het veen genoeg op het menu. Ze hebben een ruime keus uit de vele hagedissen, kikkers, padden en watersalamanders die hier leven. Wilde zwijnen en edelherten komen regelmatig naar het veen om te drinken en te baden. Herken hier de vijfde foto.


ga eerste pad 300 mtr links volg het pad naar rechts ca.480 mtr ga direct na de brug links
E = 54 E = 78 E = 92


Geniet zoals zovelen van dit bijzondere stukje natuur. Hier zul je veel wandelaars tegen kunnen komen. Pas voor natte voeten.
Straks wordt het weer rustiger.


voor noord min 170,
voor oost min 250

voor noord min 260,
voor oost plus 250

voor noord min 210,
voor oost plus 250

F = 58 F = 79 F = 87

Ook hier heeft de januaristorm van 2007 de nodige schade aangebracht. Dat dit zoveel mogelijk blijft liggen, heeft niets te maken met slordigheid of bezuinigingen. Dood hout is leven voor mossen, paddestoelen en insecten. En daarmee een gedekte tafel voor veel vogels. Al die dieren zorgen er met elkaar voor dat het dode hout weer voedselrijke grond oplevert voor nieuwe bomen en planten.

NOODHULP De coords van foto F blijken niet goed ingemeten te zijn, dus is de juiste foto lastig te herleiden. Dus wat hulp. Foto G ligt 844 meter en 246 graden vanaf foto E


478 mtr rechterpad (noord)

215 mtr het pad achter je

420 mtr linkerpad (west)
G = 43 G = 62 G = 75

In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd in het Nieuw Millingerzand een groot onderzoek uitgevoerd naar de bijdrage van grote grazers in de bestrijding van de effecten van verzuring en vermesting van bossen. Kort na afronding van dit project brak in 1995 een bosbrand uit. Na de brand is er gekozen voor een beheer waarbij een spontane hergroei zou plaatsvinden zonder de verbrande vegetatie te ruimen. Direct na de brand verscheen een groot aantal zgn. ruige mossoorten. In 2004 zijn die grotendeels weer verdwenen. Daarvoor in de plaats worden nu steeds weer andere soorten gesignaleerd. Op internet is het onderzoeksrapport) na te lezen. En verder naar de volgende foto.
478 mtr 4º

397 mtr 198º

401 mtr 288º
H = 69 H = 21 H = 35


Als je alles goed gedaan hebt, sta je nu op een pad dat richting parkeerplaats loopt. Want een cachetocht is toch meestal wel een soort rondje. Je kunt natuurlijk op de gok verder lopen. Maar heb je het eerstgevonden coördinaat nog van de plek van de eerste foto?
Als je de antwoorden goed hebt, komt je met beide berekeningen op nagenoeg hetzelfde punt uit ;)

N52 _ _ . _ _ _ E 005 _ _ . _ _ _

A B C D E F G H


Tel A + B + D + E + F bij elkaar en trek dat af van het eerstgevonden noord-coördinaat

Tel A + C + F + G + H bij elkaar en trek dat af van ditzelfde oost-coördinaat

Daar vind je de cache.

De cache ligt (H *A ) + G meter en D + E + H graden van het eerstgevonden coordinaat


Dek de cache weer goed af. Volgens Staatsbosbeheer zal hier niet verder gegaan worden met bos- en snoeiwerkzaamheden.
Mocht dat wel het geval zijn, laat het ons dan weten! Dan gaan we alsnog de cache verhuizen.

Een log met event. foto's wordt bijzonder gewaardeerd! Daar halen we de energie vandaan om de caches te onderhouden.

Additional Hints (Decrypt)

jc1 Qr rrefgr nnajvwmvat vf gr ivaqra bc npugrexnag ivrexnag cnnygwr qnne fgnng bc A 52º 12.961 R05º 47.121 Qnne ivaq wr qr rrefgr sbgb Qr pnpur yvtg ovw qr ibrg ina rra triryqr erhf. ovw Q fgnng fcbvyresbgb pnpur

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)