Skip to content

DRL #21 Molen De Vlijt Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 5/11/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


ALGEMEEN

Deze nieuwe cache is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Overijsselse Molen (SOM) met als wens meer bezoekers naar hun molens te krijgen. Bij vele bij de SOM aangesloten molens zijn al caches beschikbaar, bij zo'n 30 andere molens is dat vanaf nu dus het geval.

De stichting start zelf nog een andere initiatief, een molenspeurtocht. Het kan hierbij gaan om molens met de nieuwe maar ook molens met de oudere caches.

Bij een geselecteerd aantal molens zullen aanwijzingen te vinden zijn voor een bonus. Op de website (www.molenspeurtocht.nl) zal uitleg gegeven worden hoe deze bonus kan worden verdiend en wat deze bonus zal zijn. De start van deze "Raadselcache" zal vallen op de nationale Molendag op 11 mei 2013. Het plaatsen van de uitleg op de site zal pas kort voor de startdatum plaatsvinden.

Loggen van de cache

Op het gegeven coördinaat is een bakje te vinden waar gelogd kan worden buiten de openingstijden van de molen. GEBRUIK DE HINT!

Maar.......In de molen is een ammobox geplaatst met een tweede logboek dat tijdens de openingsuren van de molen gebruikt kan worden om te loggen. De pannekoeken zijn er overhéérlijk

Geschiedenis

Van weinig molens in Nederland zal de historie zo ver teruggaan en ook zo lang intact gebleven zijn als van molen De Vlijt in Wapenveld.

De geschiedenis gaat terug tot 1448. De fraters van het fraterhuis St. Hieronymus op Hulsbergen (nu Kloosterbos) bouwden een molen op zo’n 300 meter van de huidige locatie. In 1578 werd er tijdens de Beeldenstorm veel bezittingen van de Rooms-katholieke kerk verwoest. De molen bleef staan. Van 1586 tot 1591 werd er graan geleverd aan de Spaanse bezetting in Deventer.

Toen de Spanjaarden weggingen, werd de molen afgebroken en herbouwd op de huidige plaats. In 1602 werd Gerryt Ganseboem pachter van De Vlijt. Na vele wisselingen werd Steven Jans Mulder voor ƒ 2.500,00 eigenaar van De Vlijt in 1809. Naast de oliemolen brengt hij ook een pelwerk aan en hij heeft geïnvesteerd in een steenfabriek. Daarmee hoort hij bij de notabelen van het dorp. Hij is ook ouderling van de Hervormde kerk in Heerde. In 1834 is er een kerkelijke twist in Nederland en stappen de “Afgescheidenen” uit de Hervormde Kerk. Dominee Brummelkamp leidt de “Afgescheidenen” in deze regio en ook molenaar Mulder sluit zich hier bij aan. Zijn vriend, ook molenaar in Hattem, Gerrit Geerlings is diaken bij dominee Brummelkamp. Op de deel van de boerderij worden kerkdiensten gehouden, worden er kinderen gedoopt en wordt het Heilig Avondmaal gevierd. In ogen van de overheid waren deze bijeenkomsten illegaal. Steven Jan Mulder waarschuwt, via de stand van de wieken, of alles veilig is. De molenaar krijgt ettelijke boetes, maar hij staat voor de vrijheid van meningsuiting.

Gerrit Jan Mulder volgt zijn vader op in 1874, maar in snel tempo wisselen eigenaren. Er komt verandering in 1888 als Gerrit (Gradus) Vrieze de eigenaar wordt. Hij is eigenaar tot 1913 en wordt opgevolgd door Egbert Jan Vrieze tot 1957, Willem Vrieze is de laatste eigenaar.De familie Vrieze levert een  belangrijke bijdrage aan de bedrijvigheid. Per schip werd het graan geleverd. Afname was er genoeg met 13 warme bakkers in Wapenveld. In de molenaarswoning was een winkeltje die de hele buurt van klompen, petroleum en kruidenierswaren voorzag.

Tweede Wereldoorlog

In de jaren 1940-1945 speelde de molen weer een belangrijke rol in de strijd om vrijheid. De Duitsers controleerden het malen van het meel en toch kregen ze het voor elkaar om meel te malen voor de Wapenvelders. Porties rogge van 20 tot 50 pond werd illegaal gemalen. Via de wieken waarschuwde molenaar Vrieze voor razzia’s. Op 3 april 1943 stortte een Lancaster vlakbij de molen neer. Een vliegtuigmotor lag enkele meters van de molenaarswoning. De 7 inzittenden kwamen om het leven. De molen bleef gespaard. Na afloop van de oorlog  was de molen weer in vol bedrijf, waarbij af en toe ook ’s nachts werd gemalen.

Brand

In de jaren ’60 nemen de meelfabrieken het werk over en krijgen de molenaars het moeilijk. Daarom bouwt Willem Vrieze zijn veevoederhandel uit en met zijn platte wagen is hij een bekende verschijning in Wapenveld.

In de 1e Kerstnacht breekt er brand uit in de molen. De brandweer kan weinig uitrichten tegen het inferno van brandend neerstortend riet en krakende balken. De “meule” is niet meer. Op 23 maart 1981 zijn een groep mensen bijeen op het gemeentehuis van Heerde om een comité te vormen. Ze gaan er van uit dat de molen in 1984 weer draait. De bevolking brengt ƒ 75.000,00 bij elkaar. De gemeente Heerde draagt ƒ 110.000,00 en de Provincie doet er ƒ 152.202,00 bij. Op 14 april 1982 wordt de Stichting Molen De Vlijt opgericht en op 12 mei 1984 legt Willem Vrieze samen met zijn boezemvriend Joop Wagenvoort de gedenksteen. Daarop staat “Het vuur van tachtig deed mij sneven, maar gulle gaven mij herleven”. Op 12 september 1984 wordt de nieuwe molen overgedragen aan het molencomité en de stichting.

De exploitatie is ondergebracht in een BV, bakkers nemen weer meel af en het comité blijft actief in het organiseren van evenementen, zoals de jaarlijkse Padd’ndag.

Vrieze’s Erfgoed

In het najaar van 2007 schonk Willem Vrieze de molenaarswoning aan de stichting Molenbezit Heerde. Hiermee is Vrieze’s Erfgoed een feit. 

De molen is elke zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Er is ook een winkel. Meer informatie vindt u op de site van Molen de Vlijt/Vrieze's Erfgoed.

Additional Hints (Decrypt)

npug ivws rra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)