Skip to content

Delfzijl e.o. 3.15 - Amsweer Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.

More
Hidden : 4/16/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20110528 Datum laatste cachecontrole: 20151021


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 3. Een fietsronde van ruim 30 km.
Hoofdlijn vormt het oude NOLS-spoorlijntje van Delfzijl naar Wagenborgen.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de vijftiende cache van de fietstocht.

Aanvullende info:

Amsweer is een gehucht in de gemeente Delfzijl. Het ligt op een kleine wierde, net ten zuiden van het Eemskanaal. Op de wierde bevond zich vroeger een drinkwatervijver of dobbe die nooit droog viel. In die vijver zaten drie gemetselde putten, die de zusterputten of jufferputten werden genoemd. Deze putten leverden smakelijk drinkwater op, dat bijzonder welkom was in droge zomers, wanneer het water in de omliggende sloten begon te verzilten. Drie vrijgezelle dames zouden de putten hebben gebouwd. De putten zijn in 1911 gedempt. Bij de putten stond omstreeks 1820 een schoolgebouwtje.

En dan nog twee stukjes uit de Midhoezer:

De portugese video Amsweer

Fazenda* Amsweer, Tuesday 29 March 2011 .
Door Jan Veenstra.
Wanneer je op het internet via You Tube op Amsweer zoekt krijg je 4 filmpjes voorgeschoteld. Een daarvan gaat over het vertrek van een vliegtuig op Schiphol waarbij in de titel toevallig de lettercombinatie “ AMS weer” voorkomt. Twee filmpjes gaan over een drijvend kasteel dat over het Eemskanaal langs Amsweer is gevaren. Het derde filmpje lijkt een nieuwsreportage te zijn over de boerderij van Familie van Velzen. Het is volledig in het Portugees en daarmee voor de eenvoudige redactie van de Midhoester totaal onverstaanbaar. We zijn nu wel heel nieuwsgierig geworden naar wat er op Amsweer aan de hand is.
Op een zaterdagochtend zit ik aan tafel met Arno van Velzen en voor ik mijn eerste kop koffie op heb is het raadsel al opgehelderd. In juni 2008 was er in Utrecht een show ter promotie van de Nederlandse koeienfokkerij.
Vanuit die show werden er excursies georganiseerd en één daarvan ging naar Amsweer. Zo kwam er dus een bus vol belangstellende Brazilianen op bezoek en werd er een promotiefilm gemaakt. Die film is nog steeds op You Tube te zien.
Die show is er overigens elk jaar en zo zijn er inmiddels niet alleen Brazilianen maar ook Pakistani, Ieren en Britten over de vloer geweest. Dat ze de weg naar Amsweer weten te vinden komt doordat Kees van Velzen die ook in het filmpje te zien is (daar wordt hij Kes genoemd) de oom van Arno is. Kees werkt voor de organisatie CRV en dat staat voor Cooperatie Rundveeverbetering. Arno is ook aangesloten bij deze organisatie die een groot fokprogramma runt en zich met stierensperma en embryo’s bezig houdt. Hoe langer ik in gesprek ben met Arno hoe duidelijker het mij wordt dat wat hij op zijn boerderij presteert wel heel uitzonderlijk is.

Even een korte introductie in de melkveehouderij:Een gemiddelde koe geeft in haar leven ongeveer 28.000 liter melk. Veel boeren streven naar een gemiddelde van 35.000 liter. Er zijn topbedrijven waar een gemiddelde van 55.000 liter wordt gehaald per koe. Maar dan is er nog een buitencategorie van koeien die maar liefst 100.000 liter halen. En Arno heeft in de afgelopen 10 jaar al 32 van zulke koeien gehad. Momenteel heeft hij er 5 van op stal staan.
Hiermee is hij de nummer 2 van Nederland. Er is slechts 1 bedrijf in Nederland dat nog meer 100.000 literkoeien heeft gehad.De familie Van Velzen heeft overigens niet altijd op Amsweer gewoond. In 1974 kwamen ze van Schipluiden (nabij Delft en Rotterdam) vanwege ruimtegebrek naar hier. Ze kochten de boerderij op Amsweer met 24 hectare land. Inmiddels is Van Velzen senior niet meer actief op de boerderij.
Arno nam het bedrijf van zijn ouders over in 2004. In de loop van de jaren is er in de buurt land bij gekocht en telt het bedrijf nu 59 ha. Arno geeft mij een folder mee van het CRV waarin hij zijn bedrijf presenteert en daarin lees ik dat hij in 2005 nog een boerderij kocht in West Duitsland waar een jong stel het bedrijf runt.

Arno heeft me in korte tijd heel veel verteld en nu wil ik graag met eigen ogen zien hoe de koeien er bij staan. Dat blijkt geen enkel probleem. De koeien staan nu op stal maar in de zomer mogen ze allemaal naar buiten. Er is een stal met 80 kalveren, pinken en vaarzen. Een vaars is een jonge koe van bijna 2 jaar. Arno verkoopt ook vaarzen en die gaan de laatste tijd vooral naar Rusland en naar landen in Zuid Europa en Noord Afrika. De kalfjes kunnen drinken bij een computergestuurde speen De computer weet precies hoeveel elk kalfje heeft gedronken en hoeveel die nog mag hebben.
Ook zie ik de stal met de koeien die nu gemolken worden. Arno haalt de laatste 100.000 liter koe voor me naar buiten zodat ik op de foto kan zetten waar het bij hem allemaal om draait. Al met al heb ik een interessante ochtend beleeft en weten we nu allemaal hoe Arno van Velzen You Tube haalde.
* Fazenda is boerderij in het Portugees.


Abel van Dokkum en Evelyn Wolthuis op Amsweer.
Monday 16 March 2009, Door Thessa Wolthuis.

Voor de nije inwoners van deze editie van de Midhoester gaan we buiten het dorp. Er zijn waarschijnlijk Midhoesters die nog nooit op deze plek geweest zijn, hoewel het eigenlijk vlakbij is. Ik heb het over de Tuikwerderlaan op Amsweer. Een doodlopende weg richting het Eemskanaal. Hier vind je de nieuwe stek van Abel van Dokkum en Evelyn Wolthuis.
Evelyn is bekend in deze streek, want ze is opgegroeid op Wilderhof en heeft in Meedhuizen op school gezeten. Abel is geboren in Groningen maar heeft het grootste gedeelte van zijn leven op een boot in het Leekstermeer gewoond. Eerst met zijn ouders en later, via een zomerhuisje, op zijn eigen boot, een Groninger Bol uit 1911.

Op een zondagmiddag ga ik eens kijken hoe het leven op het Groninger vasteland hen bevalt. Ik vraag of ze bewust gezocht hebben naar een huis in deze regio. Dat blijkt niet zo te zijn.
Eigenlijk waren ze zelfs niet eens bezig met verhuizen. Maar toen ze hoorden dat er een leuk huis te koop stond op Amsweer zijn ze wel meteen gaan kijken. Toen ze het huisje binnenstapten waren ze meteen verkocht. En zo waren ze een aantal weken later de nieuwe eigenaars. Het is wel een heel groot verschil met het wonen op een boot. Er is bijvoorbeeld in het huis veel meer ruimte. Toen ze de boot was leeggehaald en ze hun meubels in het huis gezet hadden was het nog steeds behoorlijk leeg.

Een groot voordeel van het huis is, is dat ze nu een schuur hebben. Een gedeelte van de schuur hebben ze omgetoverd tot 'café'. Een heel gezellige ruimte met een barretje en een zitje. 'Hier kunnen we mooi onze verjaardagen vieren.' zegt Evelyn. Wat ook nieuw voor hen is, is de grote tuin. 'Op de boot was mijn tuin een bloempot met sedum erin.' lacht Evelyn.

Ondanks dat ze nu in een huis wonen beviel het wonen op een boot beiden prima. Abel vertelt dat hij het uitzicht wel eens mist. 'Op zo'n schip kijk je over het altijd wisselende wateroppervlak. Als je de zon ziet schijnen op de golfslag is dat een prachtig gezicht.''Alles beweegt ook altijd op een boot.' vertelt Evelyn. 'Het bestek aan het lepelrek beweegt altijd gezellig mee met de golfslag. In het begin moest ze daar wel aan wennen. 'Maar na een tijdje voel je het niet meer. Alleen met heel slecht weer vond ik het wel eens spannend. Als het stormde en onweerde bijvoorbeeld.'De Groninger Bol is nog niet verkocht. 'Ik heb een advertentie op marktplaats gezet en hij staat te koop bij een makelaar.' vertelt Abel.
Abel en Evelyn bedankt voor het interview en veel geluk in jullie nieuwe woning.

Additional Hints (No hints available.)