Skip to content

Triangulació GPS Mystery Cache

Hidden : 10/3/2007
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Per resoldre aquest cache tindrem de conèixer el principi amb el que funcionen els nostres GPSr.


Català

La teoria.

El sistema GPS permet determinar la posició dels receptors únicament enviant senyals de temps. Per començar hem de saber que tots els satèl·lits i el nostre receptor de GPS comparteixen el mateix rellotge amb una precisió molt gran. Així doncs, els satèl·lits envien de manera continuada la hora exacta. Donat que les ones de radio en que s'emeten aquests senyals viatgen a la velocitat de la llum, el nostre GPS rep l'hora del satèl·lit una mica retardada respecte el moment en que es va enviar. D'aquesta manera, mesuren la diferencia de temps, coneixem la distància a que es troba un satèl·lit determinat, ja que podem aplicar la formula:

Distància = Velocitat  x  Temps

Però això no és suficient per determinar la nostra posició. Per fer-ho, els nostres GPSr necessiten la senyal de, almenys, 3 satèl·lits i, a més, conèixer la posició exacta en que aquests estan situats. Aquesta posició està definida per una sèrie d'elements anomenats orbitals o keplerians, amb els quals, per mitjà d'una complicada col·lecció de algoritmes matemàtics, el nostre GPS determina, primer de tot, la posició dels satèl·lits.
Aleshores, si sabem on son tres satèl·lits i sabem a quina distància es troben de nosaltres, podem conèixer la nostra posició.
Això és el que es pretén mostrar en la figura 1.

La pràctica.


Per comprovar aquest principi d'una manera fàcil, imagina't que et trobes en un punt indeterminat i que a prop es troben tres amics teus: El Joan, el Josep i el Jaume. Amb la seva ajuda determinaràs la teva posició. Per tal de que aquests amics no estiguin "fent el satèl·lit"  i no comencin a donar voltes els hi assignarem tres llocs fixes, que són:


Joan: N 41º 43.167' E 001º 52.055'     
Josep: N 41º 43.129' E 001º 52.042'   
Jaume: N 41º 43.098' E 001º 52.080'   


Els tres disposen de uns llançadors de pilotes de ping-pong, amb el que dispararan una pilota cadascú a una velocitat de 25 m/s. Això ho farem per simular l'ona de radio que viatja una mica més ràpid: a 300.000 Km/s.
Ara sincronitzareu els vostres rellotges i, a més, cada un dels teus amics escriu a la pilota de ping-pong l'hora exacta en que la llençarà cap a la teva posició. Ets a punt de ser disparat amb pilotes de ping-pong!!

¡Tothom als seus llocs! ¡Preparats! ¡Ja!

El primer en llançar és en Jaume. Tu agafes la pilota a les 10h00m02.688' i veus que la pilota a sigut llençada a les 10h00m00.000'.

Ara llença en Josep. Agafes aquesta pilota a les 10h00m09.492' i veus que l'ha llençada a les 10h00m08.000'.
I ara li toca a en Joan. Atures la pilota a 10h00m22.598' i a la pilota hi ha escrit 10h00m20.000'.

Si ets capaç d'esbrinar el punt on ets agafant les pilotes de ping-pong, ja saps on es troba el cache.

Castellano

La teoria.

El sistema GPS permite determinar la posición de los receptores unicamente enviando señales de tiempo. Para empezar debemos saber que todos los satélites y nuestro receptor de GPS comparten el mismo reloj con una precisión muy grande. Así pués, los satélites mandan de forma continua la hora exacta. Dado que las ondas de radio en que se emiten estas señales viajan a la velocidad de la luz, nuestro GPS recibe la hora del satélite un poco retardada respecto al momento en que se mandó. Así, midiendo la diferéncia de tiempo, conocemos la distáncia exacta a la que se encuentra un satélite, dado que podemos aplicar la siguiente formula:

Distáncia = Velocidad  x  Tiempo

Pero esto no es suficiente para poder determinar nuestra posición. Para lograrlo, nuestros GPSr necesitan la señal de, al menos, tres satélites, y además, conocer la posición exacta en que estos estan situados. Esta posición está definida por una série de elementos llamados orbitales o keplerianos, con los que, a través de una complicada colección de algoritmos matemáticos, nuestor GPS determina primeramente la posición de los satélites.
Si conocemos la posición de tres satélites y podemos calcular la distáncia a la que se encuentran, podemos calcular, finalmente,  nuestra posición.
Esto és lo que pretende mostrar la figura 1.

La práctica.

Para comprobar este principio de una forma fácil, imagínate que te encuentras en un lugar indeterminado y cerca de tí se encuentran tres amigos: Joan, Josep y Jaume. Con su ayuda determinarás tu posición. Para que tus amigos no tengan que estar "haciendo el satélite" y no empiecen a dar vueltas les asignaremos unos lugares fijos que son:


Joan: N 41º 43.167' E 001º 52.055'     
Josep: N 41º 43.129' E 001º 52.042'   
Jaume: N 41º 43.098' E 001º 52.080'   


Los tres disponen de unos lanzadores de pelotas de ping-pong, con los que dispararán una pelota cada uno a una velocidad de 25 m/s. Esto lo haremos para simular la onda de radio que viaja un poquitín mas rápido: a 300.000 Km/s.
Ahora sincronizareis vuestros relojes i, además, cada uno de tus amigos escribe en la pelotita de ping-pong la hora exacta en que va a ser disparada hacia tu posición. ¡¡Estas a punto de ser disparado con pelotas de ping-pong!!

¡Todos a sus puestos! ¡Preparados! ¡Ya!

El primero en lanzar es Jaume. Tu coges la pelota a las 10h00m02.688'  y  ves que la pelota se ha lanzado a las 10h00m00.000'.

Ahora lanza Josep. Coges esta pelota a las 10h00m09.492' y ves que la ha lanzado a las 10h00m08.000'.
Y ahora le toca a Joan. Paras la pelota a las 10h00m22.598' y en esta está escrito 10h00m20.000'.

Si eres capaz de descubrir el punto desde donde coges las pelotitas ya sabes donde está el cache.

English

Theory

TheThe GPS system allows the receiver to determine the position only with the broadcasting of time signals from the satellites.  We have to be aware that all satellites and our GPSr share the same clock with a very high accuracy. Satellites are sending time signals continuously.  Due the signals are transmitted by radio waves and these signals  travel to the speed of light, our GPS receives that marked time a little bit delayed from the moment it has been sent. Thus, measuring the time difference, we are able to know the distance from the satellite, because we can use the following formula:
Distance = Speed  x  Time

This is not sufficient to know our position. To do it, our GPSr needs the signal from at least three different satellites and needs to know the exact position of each one of them. The satellite positions are defined by a number of parameters known as orbital elements or Keplerian elements. Using those with some complicated mathematical algorithms, our GPS determines first of all the right position of the satellites.
Knowing the three satellites´ position and the distance from us to them, we can calculate our position.
This is shown in the fig.1.


Practice.

In order to verify the theory easily, imagine you're in an indeterminate place and nearby there are some friends: Joan, Josep and Jaume. They help you to find out your position. To spare your friends the necessity of "doing the satellite" and going around you, let´s assign them a fixed position:


Joan: N 41º 43.167' E 001º 52.055'     
Josep: N 41º 43.129' E 001º 52.042'   
Jaume: N 41º 43.098' E 001º 52.080'   



They get three ping-pong ball guns. They shoot one ball each at the speed of  25 m/s. This is our way to simulate the radio wave propagation that goes a little bit faster:  300.000 Km/s.
Now your team will syncronize their stopwatches and each one of your friends is going to write on the ping-pong ball the exact time they are going to shoot it towards your position. Watch out, you will be shot at with ping-pong balls soon!


Ready, steady, go!

The first to shoot is Jaume. You stop the ball at 10h00m02.688'  and notice that it has been launched at 10h00m00.000'.
Now Josep shoots the next ball. You catch the ball at 10h00m09.492' and see it has been launched at 10h00m08.000'.
The next ball is shot by Joan. You stop the ball at 10h00m22.598' and see written on it 10h00m20.000'.

If you can figure out where you are, you know the place where you are going to find the cache.




Figura 1

Establir posició a partir de tres punts coneguts
 

Additional Hints (No hints available.)