Skip to content

Mooi Oosterhout: Willemspolder Traditional Geocache

This cache has been archived.

Sipskes: [b][green]Na twee jaar Mooi Oosterhout is het tijd voor iets nieuws. Iedereen bedankt voor de leuke en enthousiaste logjes, we hebben er erg van genoten![/green][/b]

More
Hidden : 10/15/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP: DE SERIE MOOI OOSTERHOUT GAAT PER 1 DECEMBER 2014 HET ARCHIEF IN!

Deze cache maakt deel uit van een serie caches, traditionals, multi’s en mystery’s,  op mooie plekjes in de gemeente Oosterhout.

Deze eenvoudige oppikker ligt in de Willemspolder ten noorden van Oosteind in de gemeente Oosterhout, op een plek waar je nog de weidsheid van een polder kunt ervaren, iets wat door de groei van Oosterhout steeds zeldzamer is geworden.
Deze serie heeft ook een bonus. Noteer dan ook de waarde voor de letter die u vindt op het logrolletje.



De gecombineerde Willemspolder
In de 13de eeuw werd de Grote of Zuid-Hollandse Waard bedijkt. Deze waard strekte zich uit van Wieldrecht (Dordrecht) in het westen tot Vlijmen en Hedikhuizen in het oosten. In het noorden en in het zuiden lag deze waard tussen de rivieren Merwede en Maas.
Hieronder lag een groot moerasgebied dat zuidelijk begrensd werd door de hoge zandgronden onder Oosterhout en Loon op Zand. Deze waard vormde al gauw een wijds poldergebied, afgewisseld met wilde moerasgebieden. De kraanvogels (in Kraanschot) en de eenden (in Eyndenvelden) geven aan dat Oosteind toen een waar natuurgebied moet zijn geweest. In de nacht van 17 op 18 november 1421 kwam er in een klap een einde aan de Grote Waard. Een zware storm woedde over ons land en veroorzaakte veel dijkdoorbraken. Door deze Elisabeth vloed was de Grote Waard gedurende drie eeuwen een binnenzee.
In 1708 werd door Prins Willem Hendrik toestemming gegeven voor het inpolderen van een stuk land gelegen onder de vrijheid Oosterhout; hieraan werd de naam Willemspolder verbonden. In het omdijkte gebied werden diepe lange sloten gegraven om het water af te voeren. De langgerekte weiden die zo ontstonden vormden het slagenlandschap. In de polder bevonden zich verschillende hoger gelegen gebieden zoals Bercht, Kraanschot, en Horstenblokken. Door ze onderling met dijken te verbinden, werden deze gebieden ontsloten. Loodrecht op deze dijken vonden er ontginningen plaats. De huidige wegennamen in Oosteind, zoals Groenendijk, Rijsdijk, Hoge Dijk, enz. herinneren ons hieraan.
Ook het winnen van turf heeft op dit landschap een onuitwisbaar stempel gedrukt. In de Willemspolder en Dongendijkse polder ernaast zat op talrijke plaatsen een dikke veenlaag. Deze  moer leverde goede brandstof op: de turf. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt; er ontstond dan ook een levendige handel in turf in Oosteind.  In 1698 vonden er de eerste officiële turfafgravingen plaats. Tot 1918 werd hiermee doorgegaan. Privé werd er in de Tweede Wereldoorlog ook nog turf gestoken.
Door de invloed van de rivier de Donge met zijn eb en vloed werd het gebied vaak geteisterd door overstromingen. Toen in 1970 het Haringvliet werd afgesloten hoorden deze overstromingen tot het verleden. Kort daarop vond ruilverkaveling plaats. De gecombineerde Willemspolder werd rijp gevonden voor de bouw van grote moderne veehouderijen.

De serie bestaat uit:
Mooi Oosterhout: Willemspolder
Mooi Oosterhout: de Groenendijk
Mooi Oosterhout: Slotbosse toren
Mooi Oosterhout: de Houtse heuvel
Mooi Oosterhout: de Heilige Driehoek
Mooi Oosterhout: Oranjepolder
Mooi Oosterhout: Wilhelminakanaal
Mooi Oosterhout: het Slotpark
Mooi Oosterhout: de Bromtol
Mooi Oosterhout: Seters
Mooi Oosterhout: Mooie Keetje
Mooi Oosterhout: de Finale


Goud: Mathy van de Laar
Zilver: Henri/Hein
Brons: Chrimi65

Additional Hints (No hints available.)