Skip to content

Delfzijl e.o. 4.17 - Biessum Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20120501 Datum laatste cachecontrole: 20150424


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 4. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de zeventiende cache van de fietstocht.
Alleen te doen tijdens daglichturen!



Aanvullende info:
Biessum is een wierdedorp in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen in Nederland. Het ligt tegen Delfzijl-Noord aan.
Biessum ligt op - eigenlijk rond - een wierde, die behoort tot de best bewaarde in de provincie Groningen. De oorspronkelijke stervormige verkaveling is nog vrijwel helemaal terug te vinden. De woningen en boerderijen staan aan de ossengang De Ossenweg, die nog intact is. De oostelijke verkaveling is gedeeltelijk verdwenen door uitbreidingen van Delfzijl-Noord. Tussen de steenfabriek van Hylkema en Biessum loopt het Biessumermaar. Dit water werd gebruikt om boomstammen te transporteren naar de klompenmakerij aan de Ossenweg 4.

Het dorpje heeft nooit een eigen kerk gehad. Voor het kerkbezoek moesten de Biessumers via het kerkpad naar de nabijgelegen kerk van Uitwierde. Vermoedelijk stond er wel een kapel: in 1505 is sprake van een zekere heer Gherbent to Bysum, een geestelijke die waarschijnlijk was belast met het bedienen van het altaar van het Catharinaleen van de parochie Uitwierde. Het benoemingsrecht van de prebende wordt nog in 1630 vermeld. Een opvallend hoekje land in het centrum van de wierde markeert mogelijk de plek van de kapel.

Biessum had een eigen korenmolen, die in 1628 werd afgebroken. Rond 1900 had het dorp een eigen café, genaamd de Groene Weide, dat toepasselijk gelegen was aan de groene weide boven op de wierde. Tot in 1935 had Biessum een eigen spoorweghalte aan de spoorlijn Groningen - Delfzijl. De naam van de halte was echter Uitwierde, hoewel dat dorp verder van de halte lag.

Aan het einde van de Franse tijd was Biessum, waar hevig werd gevochten, van belang bij het beleg van Delfzijl, vanouds op de eerste zondag na 21 augustus, de laatste dag van de Maria-hemelvaartmarkt te Appingedam.

Biessum stond en staat bekend om zijn pruimenmarkt. Deze wordt nog elke drie jaar gehouden.

BIESSUM EEN MONUMENTALE WIERDE BIJ DELFZIJL (mede naar brochure van R.H.J. Klok)
Wierde = in aanleg meestal een natuurlijke verhoging in het landschap (kwelders en maren). Later door menselijke bewoning en bewerking verder verhoogd.
Wierden is de Groningse benaming voor terpen, terp betekent gewoon dorp. Wierden komen ook voor in Friesland, Noord-Holland en Noord-Duitsland. Noord-Groningen en Friesland kenmerken zich door de aanwezigheid van dit zeer bijzondere en herkenbare wierdenlandschap. De wierde Biessum is circa 3-4 meter hoog. In vergelijking met Hogebeintum of Eenumerhoogte is dat niet hoog, deze zijn 8 meter hoog.
Het bijzondere van Biessum is de opgereptheid. De wierde ontstond 400 jaar v.C. De indeling, een stervormige verkaveling, is nog herkenbaar. En de ringweg of osseweg is nog intact, de boederijen staan met de achterzijde naar de ringweg. Waarschijnlijk was de huidige struktuur reeds 2000 jaar geleden al aanwezig. De andere wierden in de omgeving zijn bijna allemaal aangetast door de gehele of gedeeltelijke afgraving zoals het geval is met Marsum gelegen op 1 km van Biessum. In Marsum staat alleen de 12e eeuwse romaanse kerk nog midden op het restant van de oude wierde. Vanwege zijn ongeschondenheid is Biessum een archeologisch monument. Het is jammer dat het café/kruidenierswinkel midden op de terp niet meer aanwezig is, evenals de smederij, klompenmakerij en schoenmakerij. In 1915 bestond de gemeenschap uit ongeveer 100 personen. Het kerkpad leidt naar Uitwierde, gelegen op 600 meter afstand, Biessum bereikte nooit de status van kerkdorp.
De radiale indeling strekte zich ook uit buiten de wierde. Dit bestaat uit maden of meeden (hooilanden), fennen (weilanden) en valen, fellingen of houwen (bouwlanden). De wateroverlast zal in het algemeen van tijdelijke aard zijn geweest zodat deze percelen wel gebruikt konden worden, anderzijds heeft de waterdreiging (tot de volledige bedijking) voorkomen dat de wierden zich tot grotere plaatsen hebben ontwikkeld.
Tot slot: Geen enkele bijzondere gebeurtenis op de wierde heeft de geschiedenisboekjes gehaald. Geen historisch belangrijk feit kan ermee in verband worden gebracht. Een gewone groep boerenmensen hebben op dit kleine oppervlak geleeft, gewerkt en zijn er gestorven, zoals op vele andere plaatsen in het kustgebied. Het is zeer zeker de moeite waard de hier aanwezige erfenis van meer dan twintig eeuwen voor de huidige en toekomstige generaties ongeschonden te bewaren.


Additional Hints (No hints available.)